Spausdintų pinigų kaina

» Straipsniai » Ekonomika
Gelbėjant pasaulį nuo krizės į rinkas buvo įlietos milžiniškos lėšos. Vieni tvirtina, kad tai ne tik atgaivins ekonomikas, bet ir iššauks didžiulę infliaciją. Kiti tikina, jog centrinių bankai ateityje situaciją suvaldys.
versija spausdinimui
Autorius: Justinas Gapšys Data: 2009-11-15 20:53 Komentarai: (1)
Dar praėjusiame numeryje „Investuok" kal­binti ekspertai sakė, jog artimiausią pusmetį ar net devynis mėnesius akcijų rinkoms progno­zuojamas šviesus laikotarpis be didesnių grės­mių sparčiam kilimui. Tačiau atkreipiamas dė­mesys, kad „dugną" pasiekti ir akcijų kainas išjudinti pavyko tik valstybių centriniams ban­kams gausiai ir pigiai skolinant komerciniams bankams. Toks dosnumas neregėtai padidino didžiausios rinkų gelbėtojos JAV skolą, kurią reikės kažkokiu būdu grąžinti. Be to, jei ši di­delė pinigų masė nebus laiku suvaldyta, globalioje ekonomikoje ji gali pridaryti naujų rūpes­čių - sukurti hiperinfliaciją ir naujus burbulus. Kokią kainą pasaulis turės sumokėti už trilijo­ninius gelbėjimo planus?

Neregėtos skatinimo išlaidos

„Skaidydami valstybių vykdytą pagalbą pa­matytume, kad tiesioginio stimulo dydis pasauliniu mastu yra 2-3 trilijonai dolerių - tai pinigai, skirti ekonominėms skatinimo pro­gramoms: infrastruktūros projektams, ska­tinti įsigyti naujus automobilius, viešiesiems darbams ir pan. Tokiam skatinimui JAV sky­rė apie 6 proc. nuo bendrojo vidaus produk­to (BVP) - 800 milijardų dolerių. Dar dau­giau procentais skyrė Kinija - apie 12 proc. nuo BVP, arba 600 milijardų dolerių. Europos Sąjunga tam skyrė apie 300 milijardų dolerių. Tokie skaičiai įspūdingi - pasaulio mastu tai vidutiniškai sudaro apie 3 proc. BVP", - skai­čiuoja nepriklausomas finansų analitikas geofinansų ekspertas Stasys Jakeliūnas. Tačiau, jo teigimu, dar didesnę lėšų dalį ekonomikai ir finansų rinkoms gaivinti išleido centriniai bankai. „Čia didžiausią vaidmenį atliko Fe­deralinis rezervų bankas, kurio tiesioginės iš­laidos gal ir nebuvo ypač didelės - apie vie­ną trilijoną dolerių, tačiau kitos stimuliavimo priemonės - apsikeitimo sandoriai su komer­cinėmis struktūromis, garantijos - siekia 7-8 trilijonus dolerių", - aiškina S. Jakeliūnas.

Profesorius Maksas Zavanelis (Max Zavanelli) teigia, kad skatinant ekonomiką bendroji pi­nigų masė JAV padidėjo nuo 800 milijardų iki 1,8 trilijonų dolerių. „Prezidentas Barakas Obama mėgsta leisti pinigus - išlaidavimas neįtikėti­nas. Šiemet prognozuojamas biudžeto deficitas gali pasiekti 1,85 trilijono dolerių, ir tai yra švel­nios prognozės", - aiškina M. Zavanelis.

Gelbėjimo pinigai dar įstrigę

„MP Bank" Turto valdymo departamento va­dovas Mindaugas Vaičiulis sako, kad, nepaisant gautų milžiniškų lėšų, komerciniai bankai kol kas atsargiai kredituoja verslą. „Tie pinigai sunkiai pasiekia realiąją ekonomiką, kurią bandoma pa­gyvinti. Bankai lėšas verčiau skiria pačių vyriau­sybių obligacijoms, investiciniai bankai - akcijų rinkoms. Susidaro tam tikras užburtas ratas: eko­nomikai skatinti skirti pinigai nukreipiami į ak­cijų rinkas ir skatina jų augimą. Tas spartus au­gimas lemia gerus bankų rezultatus: gavę pigias lėšas bankai perka vyriausybės obligacijas ir gau­na palūkanų maržą be rizikos, taip pat ir pirkda­mi akcijas parodo savo gerus rezultatus. Be to, jie uždirba iš komisinių, kai vis daugiau klientų per­ka akcijas. Todėl akcijų rinkoje per artimiausius metus yra galimybė susiformuoti nedideliam burbului", - svarsto M. Vaičiulis.

Kad „stimuliavimo" pinigai kol kas van­giai pasiekia verslą, pritaria ir Lietuvos ban­ko Ekonomikos departamento direktorius dr. Raimondas Kuodis. „Jei šios milžiniškos pagalbos bankams lėšos būtų išskolintos, ne­būtų jokių kalbų nei apie depresiją, nei apie defliacines tendencijas", - tikina ekspertas.

Esminių problemų neišsprendė

S. Jakeliūno teigimu, didelės finansinės in­jekcijos nors ir užgesino gaisrą, tačiau nepaša­lino esminių sisteminių priežasčių kilti naujai krizei. „Sukurtas neigiamas moralinis prece­dentas, kad jei bankas didelis ir svarbus, jis yra visagalis, todėl jam negalima leisti bankrutuo­ti. Tokiu būdu visos korporacijos, bankai ska­tinami kaupti kritinę masę, stambėti, kad būtų išgelbėti, jei kils būtinybė. Didieji bankai perka (kartais ir už vadinamosios JAV blogųjų akty­vų programos lėšas) mažuosius, o tai finansų sistemoje didina koncentraciją, mažina konku­renciją", - aiškina analitikas.

„Atsirado visuomenės spaudimas, kad pas­tarosios krizės pamoka nenueitų veltui. Masi­nės pinigų injekcijos tėra tik vaistas, apgydantis ligą, bet principinių jos priežasčių nepašali­nantis. Todėl reikalingos ir naujos reguliavimo reformos bei kitoks požiūris į finansus. Dabar padėtis pasikeitė - jau nebe finansai tarnauja visuomenei ir realiajai ekonomika, bet pasta­roji taikosi prie finansų sistemos. Taigi, reikia grąžinti finansams tikrąją funkciją, o ne dary­ti juos centrine dalimi", - tvirtina R. Kuodis.

Pasekmės bus tragiškos?

Garsus JAV investuotojas Markas Faberis (Marc Faber), išsiskiriantis kontraversiška nuo­mone apie finansų rinkas, neseniai „Bloomberg" televizijai pareiškė, kad Federalinio rezervų ban­ko (FED) veiksmai gaivinant šalies ekonomiką sukels didelę infliaciją ir ilguoju laikotarpiu tu­rės tragiškų pasekmių. Pasak jo, į ekonomiką pri­pumpuotos lėšos šiemet turėtų pakelti indeksą „Standard & Poor's 500" iki 1250 punktų.

„Jei finansų sistemoje vyrauja infliacija, su­kelta pinigų pasiūlos ir kreditavimo augimo, turime silpną valiutą. Tokiu atveju akcijų kai­nos gali lengvai kilti aukštyn. Jei spausdina­te pinigus, jos gali kilti bet kiek", - „Bloomberg" televizijai kritiškai kalbėjo M. Faberis. Anot eksperto, jei problemos finansų rinko­je yra nulemtos pernelyg spartaus kreditavi­mo ir aukšto įsiskolinimų lygio, jų negalima spręsti suteikiant dar daugiau kreditų.

M. Faberis savo klientams siūlo už 100 do­lerių įsigyti JAV obligacijų ir jas įsirėminti ant sienos. „Tam, kad padėtumėte savo vaikams suprasti infliaciją stebint, kaip per ateinan­čius 20 metų šios obligacijos taps beveik nie­ko vertos", - paaiškina ekspertas.

Gelbėti vis tiek reikėjo

M. Vaičiulis su tokiu požiūriu nesutinka tvirtindamas, jog būtinybė tokiu būdu gelbėti rinkas nekelia abejonių. „Kai rinkos buvo su­stingusios, visi investuotojai norėjo tik parda­vinėti. Kažkas turėjo arba supirkinėti tą turtą, arba kitu būdu - paskolomis ar garantijomis -duoti pinigų, kad likvidumas atsistatytų. Ži­noma, visi supranta, kad vyriausybės negalės nuolatos finansuoti tokių išlaidų. Dabar kyla klausimas, ar spės realioji ekonomika atsigau­ti tiek, kad jai jau nebereikėtų vyriausybių paramos. Kol kas dabartinį augimą skatina valstybių parama", - sako „MP Bank" Turto valdymo departamento vadovas.

Infliacijos rizika

Pasak S. Jakeliūno, milžiniškos piniginės in­jekcijos smarkiai padidina infliacijos riziką. „Pinigų pliūpsniai rinkose yra dideli, ir didžio­sioms pasaulio valstybėms sinchronizuotai su­mažinti pinigų masę bus ne taip paprasta, ir vargu, ar pavyks. Jau dabar galime matyti be­siformuojančius tam tikrus burbulus, ir ateity­je jų augimo rizika yra", - aiškina S. Jakeliūnas.

Tuo metu M. Vaičiulis teigia, kad jei infliaci­ja bus valdoma, ji netgi padės valstybėms lengviau atsikratyti dėl skatinimo išaugusių skolų. „Tarkime, verslininkas turi grąžinti vieną do­lerį, ir kai tas doleris po penkerių metų būna vertas mažiau, ne taip skausminga jį grąžinti. Valstybei lengviau tą dolerį susirinkti mokes­čiais, kai yra infliacija, o ne kai ji priartėjusi prie nulio. Jei tas doleris ir po metų bus vertas do­lerio, norint jį susirinkti per mokesčius, ekonomikos augimas turėtų būti apčiuopiamas. Infliacija yra būdas atsikratyti skolos vyriausy­bėms ar ją susimažinti. O vyriausybės pajamos yra mokesčiai. Suprantama, nuolatinis pinigų spausdinimas gali sukelti pinigų krizę, chaosą, kurio pasekmė būtų didelė infliacija", - pavyzdžiais iliustruoja ekspertas.

R. Kuodžio manymu, didelės infliacijos rizi­ka yra santykinai maža, nes centriniai bankai palaipsniui atitrauks į rinkas išleistus pinigus. „Centriniai bankai gaivinimo operacijas atlie­ka grįžtamuoju būdu, todėl jei jie didina pini­gų masę supirkdami vertybinius popierius, tai lygiai taip pat jie gali juos išsiurbti, t. y. parduo­ti atgal tuos vertybinius popierius. Centriniai bankai neleis didelei pinigų masei pasiekti eko­nomikos, nes tokiu atveju atsižvelgus į tos pini­gų masės mastus kiltų tikrai nemaža infliacija", - aiškina ekonomikos ekspertas.

Kada bus išsiurbti pinigai?

Pasak Lietuvos banko Ekonomikos departa­mento direktoriaus, pasaulio centrinių bankų laukia nelengvas uždavinys išsirinkti tinkamą laiką išimti lėšoms iš bankinės sistemos. „Grei­čiausiai tai netolimos ateities perspektyva, nes dauguma šalių jau yra pasiekusios „dugną" ir daug kur technine prasme recesijos baigėsi. Jei „dugnas" yra pasiektas, ekonominė padėtis gali tik gerėti. Natūralu, kad jei centriniai bankai mano, jog didžiausi pavojai finansų sistemai ir realiai ekonomikai yra praeityje, jie pradės greitai atitraukinėti šias lėšas ir grįš prie įprastinės politikos, kai yra reguliuojamos palūkanų normos. Greičiausiai palūkanų normos nedi­delės liks tam tikrą laiką, norint per anksti ne­sugriežtinti skolinimosi politikos. Žinoma, yra rizika ir pernelyg ilgai išlaikyti per mažas palū­kanas - tai gali sukurti burbulus, kokius mes matėme 2001- 2007 m. JAV. Taigi, centriniams bankams surasti tinkamą momentą, kada keis­ti pinigų politiką, yra ir mokslas, ir menas", -apibendrina R. Kuodis.

Pasak „MP Bank" Turto valdymo departa­mento vadovo, rinkoms stimuliuoti skirtos lė­šos tokios didelės, kad jų sumažinti ekonomi­kai atsigaunant greit nepavyks. „O tai padaryti būtinai reikės, nes jei kreditavimo rinka atsi­gaus iki ankstesnio lygio ir jei visi šie pinigai bus išskolinti, susidarys milžiniški burbulai. Kol kas mes negalime pasakyti, kuriose turto klasėse tam įvykti yra didžiausia tikimybė. Vis­kas priklausys nuo to, kas tuo metu investuoto­jams atrodys patraukliausia. Jei prognozuoja­me, kad ekonomika normalizuosis per dvejus metus, būtų galima pradėti tuos pinigus po truputį atitraukinėti iš rinkų. Tai įmanoma pa­daryti didinant mokesčius - tai grubus būdas, siunčiantis ekonomikai neigiamus signalus, di­dinant palūkanas, t. y. mažinant kreditavimą, taip pat grąžinant atgal bankams iš jų nupirktą „toksinį" turtą", - svarsto M. Vaičiulis.

Kol kas akcijų brangimas

Ekspertai prognozuoja, kad bent trumpuo­ju laikotarpiu stimuliavimo planai akcijų rinko­se ir toliau lems spartų augimą. „Kai buvo padi­dinta pinigų pasiūla, nuo kovo mėnesio akcijos augo. Rugsėjo 16 dieną FED vadovas Benas Bernankė (Ben Bernanke) oficialiai paskelbė, kad krizė baigėsi. Panika pasibaigė, turto, o ypač ak­cijų, kainos kyla. Manau, tai turėtų tęstis iki kitų metų antrojo ketvirčio. Vartotojų pasitikėjimo rodikliai auga, pajamų prognozės smarkai ge­rėja. Prieš tris mėnesius penkiasdešimties gar­siausių ekonomistų prognozavo JAV BVP trečią šių metų ketvirtį pakilsiant apie 1 proc., tačiau prieš mėnesį jų prognozės tapo gerokai optimis­tiškesnės - dabar jie jau laukia apie 3 proc. au­gimo. Šiuo metu Amerikoje masiškai prispaus­dinta pinigų, palūkanų normos yra apie nulį, prekių kainos turėtų kilti, o doleris - silpnėti", -artimos ateities vaizdą piešia M. Zavanelis.

Kas toliau?

Visgi, tokia gerovė, pasak ekspertų, JAV daug kainuos. Šalies ekonomistai kone kas mėne­sį keičia biudžeto deficito prognozes į blogą­ją pusę. Tačiau tai bus ne vien JAV, bet ir ša­lies obligacijas perkančių valstybių rūpestis. „JAV jau seniai sėkmingai finansuoja savo biu­džeto deficitą išleisdama vyriausybės obligaci­jas, kurias perka Kinija, Japonija, arabų šalys. Tačiau dabar to nebepakaks, o doleris stabi­liai silpnės", - sako M. Zavanelis. Ekspertas tei­gia neįsivaizduojantis, kas pirks JAV obligacijas 2011 metais ir kaip šalis vykdys įsipareigoji­mus. Tuo pačiu jis sakosi kol kas nežinąs, kur tuo metu investuotojams reikės laikyti pinigus. „Investuok" seminare jis šmaikštaudamas kal­bėjo, jog kitų metų pabaigoje pinigus gali būti geriausia saugoti po lova, mat tik ten jie galės būti santykinai apsaugoti nuo JAV planų susi­urbti visus pasaulio pinigus.

Justinas Gapšys
Žurnalas „Investuok“


 
1.   Parašė SDarius   2010-03-13 17:39  

Laikas naujam straipsniui