Dešimt geriausių dokumentinių filmų apie finansus, kuriuos verta pažiūrėti

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Žiūrėdami geriausius dokumentinius filmus apie finansus, pažinsite investicinės rinkos vidų, pasaulinę biržą reglamentuojančias taisykles, didelių pinigų pritraukimo paslaptis ar finansinės korupcijos užkulisius.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2023-01-14 02:13 Komentarai: (4)
Dokumentiniai filmai žiūrimi ne tik pramogai, bet ir norint praplėsti žinias, suprasti tam tikrus mechanizmus. Žiūrėdami geriausius dokumentinius filmus apie finansus, pažinsite investicinės rinkos vidų, pasaulinę biržą reglamentuojančias taisykles, didelių pinigų pritraukimo paslaptis ar finansinės korupcijos užkulisius. Nes ten, kur vyksta puikios istorijos, vyksta įspūdingi sukčiavimai, kur dažniausiai rizikuojama dideliais pinigais.


„Inside Job“

Geri filmai apie finansus gali paprastai ir skaidriai paaiškinti žiūrovui sudėtingas ekonomikos pasaulio problemas, o „Darbas viduje“ puikiai veikia. Režisierius Charlesas Fergusonas pirmasis tiesiogiai įsitraukė į 2007 – 2009 metų finansinę krizę, atskleidė jos priežastis ir eigą. 

Filmo pasakotojas Mattas Damonas bando vesti žiūrovą intrigų labirinte, kapstytis po Amerikos bankų sistemą ir aiškinti žaidimo taisykles. Yra nedaug filmų apie akcijų rinką ir finansus, kurie žiūrimi tokioje įtampoje. „Inside Job“ yra konkreti kruopšti analizė, sutelkianti dėmesį į Amerikos didžiulės krizės sudėtingumą. Jis suskaido šiuolaikinės bankininkystės mechanizmus į pagrindinius veiksnius. Tačiau galiausiai filmas atsiskleidžia žiūrovui kaip žavi ir įtraukianti istorija, kurios pagrindas – žmogaus godumas. 2011 metais filmas buvo apdovanotas Oskaru už geriausią dokumentinį filmą.




„The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley“

Alexa Gibney režisuota dokumentinė juosta pasakoja apie Elizabeth Holmes, save vadinusią biotechnologijų srities vizioniere, kuri būdama devyniolikos metų įkūrė bendrovę Theranos, turėjusią pradėti pasaulinę revoliuciją medicinoje. Holmes atvyksta į Silicio slėnį pristatyti novatoriško išradimo – mažą aparatą, pavadintą Edison, kuris iš kelių kraujo lašų per kelias minutes gali atlikti 200 testų.

Tai pasirodė taip viliojančiai, kad moteris iš investuotojų surinko per 400 milijonų dolerių paramą. Pagrindinės herojės kompanija stiprėjo, o 2014 metais ji buvo išgarsinta kaip jauniausia milijardiere pasaulyje. Tačiau „Išradėjas: Silicio slėnis kraujo laše“ – tai ne filmas apie genialų išradimą, pakeičiantį žmonių gyvenimus, o apie didžiulį Elizabeth Holmes įvykdytą finansinį sukčiavimą.

Alexa Gibney pasakoja apie vieno didžiausių Silicio slėnio melų finansavimą ir apie tai, kaip didžiulės, daug žadančios 9 milijardus dolerių vertės technologijų įmonės vertė staiga nukrito iki nulio.




„Madoff, or How to Steal $65 Billion“

Jean-Louis Perez dokumentinis filmas patraukia jus nuo pirmos minutės. Jame pasakojama apie vieną didžiausių sukčiavimų istorijoje, už kurį atsakingas Volstryto sukčius. Bernard Madoff buvo amerikiečių finansininkas, finansinės piramidės, žinomos kaip Madoffo piramidė, kūrėjas. Jos poveikis palietė daugiau nei 13 tūkstančių individualių investuotojų ir organizacijų, o nuostoliai buvo įvertinti 65 mlrd. dolerių. Filme atskleidžiama, kaip Madoff apgaudinėjo korporacijas ir bankus. Tačiau režisierius savo herojų vaizduoja ne tik kaip nusikaltėlį, bet ir kaip nepataisomą finansų genijų. Bernard Madoff mirė sulaukęs 82 metų, atlikdamas 150 metų bausmę.


„Becoming Warren Buffett“

Geri filmai apie finansus – ne tik aferų ir skandalų užkulisiai, bet ir didžiųjų finansininkų biografijos. Apie Warreną Buffettą yra vienintelė filmo biografija. Amerikiečių akcijų rinkos investuotojas, verslininkas ir filantropas jau ne vienerius metus užima aukštą vietą žurnalo Forbes turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Jo turtas vertinamas 100 milijardų dolerių.

Peterio W. Kunhardto filme parodyta, kaip pagrindinis veikėjas iš skaičiais įsimylėjusio Nebraskos berniuko virsta pasaulinio garso verslininku. Kamera seka patį Buffettą, klausosi jo ir artimiausių bendraminčių pasisakymų, istorijų, patarimų. „Becoming Warren Buffett“ pasakoja ne tik apie augančią legendinio investuotojo imperiją, bet ir parodo Buffettą iš kiek intymesnės pusės. Tai geras filmas tiems, kurie nori išgirsti patarimų apie investavimą.




„Fahrenheit 9.11“

„Fahrenheit 9/11“ – tai vienas kontroversiškiausių dokumentinių filmų kino istorijoje. Jame pasakojama apie ryšius tarp Amerikos vyriausybės, tuometinio prezidento George'o Busho ir teroristinių organizacijų. Kanų kino festivalio Auksinės palmės šakelės laureato režisieriaus Michaelo Moore'o tyrimas stebina. Nors „Farenheit 9.11“ pirmiausia reikėtų vadinti politiniu filmu, kūrėjai didžiulį vaidmenį skiria finansiniams klausimams.

Jis atskleidžia ekonominių ryšių tinklą tarp JAV ir islamo šalių. Moore'as kaltina Bushą finansuojant savo karjerą artimiausios bin Ladeno šeimos lėšomis ir atskleidžia glaudžius verslo ryšius tarp Amerikos prezidento šeimos ir įtakingų Saudo Arabijos gyventojų. Didelį vaidmenį „Fahrenheit 9.11“ atlieka pinigai, sukčiavimas ir asmenų finansinė nauda. Filmas sukėlė didžiulį skandalą, bet kartu ir plojimus. Tai tapo vienu daugiausiai uždirbusių dokumentinių filmų istorijoje.




„97% Owned: How is Money Created“

Michaelo Oswaldo dokumentinis filmas yra ideali vieta tiems, kurie nori patekti į finansų pasaulį ir suprasti jo mechanizmus. Režisierius bando atsakyti į pagrindinius klausimus apie pinigus ir jų kūrimo procesą. Filmą sudaro interviu su ekonomistais ir bankininkais, kurie paaiškina centrinių bankų veiklą ir vidinį funkcionavimą. Visiems solidi žinių dozė.




„Collective“

„Kolektyvas“ yra rumunų dokumentinis filmas, atskleidžiantis didžiulę korupciją Rumunijos sveikatos priežiūros sistemoje. Dvi Oskaro nominacijos (už geriausią dokumentinį ir geriausią tarptautinį filmą) gali patvirtinti, kad režisierius ir prodiuseris Alexanderis Nanaua atliko išsamų tyrimą. 
Filme užfiksuoti tragiški įvykiai, įvykę po gaisro naktiniame Bukarešto klube Colectiv. Dėl to 27 žmonės žuvo ir 180 buvo sužeista. Tačiau kai daugiau nelaimingų atsitikimų aukų pradėjo paslaptingai mirti ligoninėse, tiriamieji žurnalistai pradėjo ieškoti tiesos ir susidūrė su daugiau sveikatos apsaugos sukčiavimo atvejų.

Nanaua filmas „Kolektyvas“ atskleidžia korumpuotus Rumunijos pareigūnus, kurių kišenės buvo užpildytos mokesčių mokėtojų pinigais. Tai filmas daugiausia apie turto kaupimą savo šalies ir jos piliečių gerovės sąskaita.




„The China Hustle“

2018 metų Kanados dokumentinis filmas, kurį režisavo Jedas Rothsteinas, pasakoja apie didelio masto biržos maklerių sukčiavimus, kurių vertė siekia net 200 mlrd. dolerių. Ir tai susiję su šimtais Kinijos įmonių, kurios paslaptingomis aplinkybėmis, nekontroliuojamomis sąlygomis ir dėl atvirkštinio perėmimo sandorio pateko į Amerikos rinką.

Finansininkai ieškojo naujų būdų greitai uždirbti didelį pelną. Laikas po 2008 metų krizės sudarė idealias sąlygas vystytis dar vienam spekuliaciniam burbului. Režisierius viešina viena po kitos einančių Kinijos įmonių istorijas, kurios Amerikos investuotojus viliojo aukštomis kotiruotėmis, o iš tikrųjų vietoj milžinų ir vietinių magnatų pasirodo tai buvo kuklios ir mažos įmonės. 




„Life and Debt“

Režisierės Stephanie Black filmas nukelia žiūrovą į Jamaiką ir pasakoja, kaip Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko struktūrinio koregavimo politika paveikė ekonominę ir socialinę salos padėtį. Nors tai turėjo garantuoti Jamaikos stabilumą, reformos žlugo, todėl šaliai liko milijardai dolerių skolų. Filmas paremtas interviu, kritikuojančiais paskolų sistemas, nurodant neokolonijinį naratyvą.




„The Ascent of Money“

„Pinigų kilimas“ – žavus serialas, kurį turėtų žiūrėti kiekvienas, nesvarbu, ar juos domina ekonomika, ar ne. Istorikas Niallas Fergusonas nukelia žiūrovą į kelionę per visą pinigų istoriją ir finansų pasaulį – nuo seniausių laikų iki Didžiosios 2008 metų krizės. Žinant svarbiausius istorinius finansų raidos momentus, lengviau suprasti jų sistemą.




Aukščiau pateikti dokumentiniai filmai padės pakeisti arba suformuoti ekonomikos ir didelių finansų idėją bei suprasti jų sudėtingumą. Be to, jie siūlo patrauklių istorijų, kurios pritrauks net ir pinigais nesidominančius žiūrovus.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė DJD   2023-01-14 10:00  

Nėra tokio „Chinese scam“. Yra "The China Hustle".

 
2.   Parašė AlgirdasFX   2023-01-14 15:05  


https://www.imdb.com/title/tt4270492/
sitas pramogai geras serialas
10/10 balu apie finansus ir teisesauga

 
3.   Parašė Deimas   2023-01-14 17:12  

Bbz pirmas sezonas gal ir nieko, bet kuo toliau, tuo nesamoningiau ten viskas.

 
4.   Parašė pad88   2023-01-16 00:01  

The big short - tikrai rekomenduoju
https://m.imdb.com/title/tt1596363/