BVP – ekonomikos žemėlapis

» Straipsniai » Ekonomika
Bendrasis vidaus produktas (BVP) yra kertinis šalies makroekonominės aplinkos rodiklis, parodantis šalies ekonomikos bendrąjį pulsą. Kaip investuotojams jį interpretuoti?
versija spausdinimui
Autorius: Neringa Radžiuvienė Data: 2009-04-27 00:26 Komentarai: (0)
Bendrasis vidaus produktas (BVP) yra kertinis šalies makroekonominės aplinkos rodiklis, parodantis šalies ekonomikos bendrąjį pulsą, teigia SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė. Kaip investuotojams jį interpretuoti?

Pasak analitikės V. Tauraitės, siekiant išsi­aiškinti, kas tai yra BVP, pirmiausia būtina atidžiai perskaityti patį pavadinimą: „bendra-sis“ reiškia, kiek pagamino visi ūkio subjek­tai, „vidaus“ – tam tikroje teritorijoje, t. y. ša­lyje, „produktas“ – ką pagamino – prekes ir paslaugas. „Todėl BVP parodo visos ekono­mikos dydį ir bendrą aktyvumą – kiek prekių ir paslaugų pagaminama ir suteikiama. BVP dažniausiai yra pats svarbiausias rodiklis, kurį stebi analitikai ir investuotojai, gilindamiesi į ekonomikos situaciją“, – teigia V. Tauraitė.

Į BVP įtraukiama ne galutinė, o tik pridėtinė prekių ir paslaugų vertė. Tai reiškia, jog iš galu­tinės produkcijos vertės atimama tarpinių gran­džių sukurta vertė. Pavyzdžiui, įsivaizduokime mažą ekonomiką: auginamos obelys ir spau­džiamos obuolių sultys. Obuolius užauginęs so­dininkas sukuria pridėtinę vertę juos užaugin­damas. Sulčių spaudykla sukuria pridėtinę vertę tik išspausdama ir galbūt supilstydama sultis į platinimo tarą. Taigi iš galutinės sulčių vertės reikia atimti tarpinę vertę – kainą, kurią spau­dimo įmonė sumokėjo sodininkui už obuolius.

Jeigu vietoje žodžio „vidaus“ pavartotu­me „nacionalinis“, tai kalbėtume apie kon­krečios šalies piliečių, kuriais vadinami ir tie, kurie tik laikinai gyvena užsienyje, paga­mintą produktą. „Tokiu atveju prie šalyje gy­venančių piliečių uždirbamų pajamų būtų pridedamos ir užsienyje dirbančių piliečių pajamos, tačiau atimamos užsieniečių gau­tos pajamos šalyje“, – aiškina analitikė.

Bendrojo vidaus (nacionalinio) produkto skaičiavimus nuo 1992 m. atlieka Lietuvos statis­tikos departamentas. Ši institucija kaupia įvairių šalies juridinių asmenų statistinių ataskaitų duo­menis, vėliau juos apibendrina statistiniais me­todais ir pateikia visuomenei. Tai pasaulinis BVP skaičiavimo mechanizmas. Skiriasi tik kai kurie įvairių šalių metodologijos aspektai, duomenų bazės dydis ir skelbimų periodiškumas.

Dažnai girdime ir tokias sąvokas, kaip „nomi­nalusis BVP“, „realusis BVP“. Anot Vilijos Tauraitės, nominalusis BVP parodo, kiek apskritai pa­gaminta baigtinės produkcijos už tam tikrą vertę (sumą) per tam tikrą laikotarpį. Tarkime, jei Lie­tuvoje iš viso būtų išspausta tik 10 litrų obuolių sulčių po 10 Lt, tai BVP būtų 100 Lt. Tai ir yra nominalioji BVP vertė, dažniausiai naudojama ekonomikos dydžiui nusakyti. Pagal nominalų jį BVP galima palyginti skirtingų šalių ekono­miką, atsižvelgiant į jų dydį, ir sakyti, jog Lietu­vos ūkis yra didesnis nei Latvijos, bet mažesnis nei Kuveito, beje, turinčio gana panašų gyvento­jų skaičių. Teiginys, jog 2007 m. Vilniaus apskri­tyje pagaminta 38,9 proc. viso Lietuvos BVP, taip pat pagrįstas nominaliojo BVP duomenimis. Kita nominaliojo BVP pritaikymo sritis - šalies išsivystymo apibūdinimas. Pavyzdžiui, Pasaulio bankas grupuoja valstybes pagal gyvenimo gero­vę į žemas, vidutines ir dideles pajamas gaunan­čias šalis, naudodamas BVP vienam gyventojui rodiklį (BVP padalintas iš šalies gyventojų skai­čiaus). Pastaruoju atveju BVP vienam gyvento­jui perskaičiuojamas pagal perkamosios galios standartą (PGS). Šis „burtažodis“ tiesiog reiškia, kad atsižvelgiama į atskirų šalių kainų lygį - į tai, jog už sukurtą 100 Lt BVP galima įsigyti skirtin­gą prekių kiekį Lietuvoje ir Norvegijoje.

Tam, kad būtų galima įvertinti vienos ekono­mikos didėjimą ar mažėjimą atsiribojant nuo kainų pokyčių, t. y. išmatuoti, kiek „iš tikrųjų“, o ne dėl kainų pūtimosi, pakinta ekonomikos dy­dis, skaičiuojamas realusis BVP. Įvertinant rea­lųjį BVP naudojama fizinė produkcijos apimtis (pvz., 10 litrų sulčių 2008 m.) ir bazinių metų kainos (pvz., baziniais pasirenkami 2005 m., o tuo metu sultys kainavo 8 Lt už litrą). Pagal duo­tąjį pavyzdį, tokios mažos ekonomikos realiojo BVP vertė 2008 m. būtų 80 Lt.

BVP pokytis

Su realiuoju BVP glaudžiai susijusi kita in­vestuotojams aktuali sąvoka – BVP pokytis, kuris apskaičiuojamas vėlesnio laikotarpio realųjį BVP dalijant iš ankstesnio laikotar­pio realiojo BVP ir gautą prieaugį išreiškiant procentais. Dažniausiai stebimas metinis BVP pokytis, parodantis, kiek realusis BVP padidėjo ar sumažėjo, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Lietuvoje ir kitose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse kiek rečiau, tačiau gana dažnai Vakarų valstybė­se investuotojų dėmesį prikausto ir ketvirti­nis BVP pokytis, gaunamas, pavyzdžiui, pir­mojo 2009 m. ketvirčio realųjį BVP dalijant iš ketvirtojo 2008 m. ketvirčio BVP.

Kaip jau minėta aukščiau, skirtingų laiko­tarpių BVP palyginti naudojamas realusis BVP, norint eliminuoti kainų kitimo elementą, t. y. parodyti tik tai, kiek padidėjo produkcija, bet ne kainos. Jei skaičiuotume nominaliojo BVP pokytį, tai jį sudarytų du elementai: produk­cijos gamybos pokytis vienetais (fizine apim­timi) ir kainų lygio padidėjimas, pridengiantis „tikrąjį“ ekonomikos kitimo vaizdą. Sakyki­me, jei 40 proc. infliaciją turinčios Zimbabvės nominalusis BVP padidėtų 40 proc., tai reikš­tų, jog visą gamybos vertės prieaugį tesudarė kainų kilimas, bet ne gamybos ir suteiktų pas­laugų apimties padidėjimas. Tokiu atveju no­minaliojo BVP padidėjimas gana įspūdingas, tačiau realiojo BVP pokytis tebūtų nulinis.

Vienas iš kainų kilimo įvertinimo būdų – no­minaliojo BVP dalijimas iš realiojo BVP. Taip gaunamas vadinamasis BVP defliatorius – pla­čiausias kainų kilimo indikatorius. Skirtingai nuo siauresnių infliacijos matų, pvz., vartoto­jų ar gamintojų kainų indekso, jis parodo visų (vartojimo, investicinių, eksportuoja­mų bei vyriausybės perkamų) prekių, pagamintų šalyje, kainų lygio kitimą.

Recesija

Kai šalies bendrasis vidaus produktas, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, mažėja du ketvirčius iš eilės, skelbiama recesija – ūkio nuosmukis. „Tačiau recesija gali būti skel­biama ir užfiksavus, jog šių metų dviejų ketvir­čių BVP smuko, lyginant su praeitų metų atitin­kamų ketvirčių duomenimis. Nepriklausomai nuo taikomos metodikos, tai itin bloga žinia vi­soms ekonomikoms, ypač jei kitų valstybių eko­nomika sparčiai auga“, – pabrėžia analitikė.

30, 60 ir 90 dienų

Atsižvelgiant į tai, jog bendrasis vidaus pro­duktas yra visą ekonomiką apibendrinantis ir santykinai daug statistinių duomenų bei skaičia­vimo reikalaujantis rodiklis, Vakarų šalyse, taip pat ir Lietuvoje, jis skelbiamas kas ketvirtį. Dides­nio dažnumo – mėnesinius – BVP rodiklius skai­čiuoja nedaugelis pasaulio valstybių, tarp jų NVS šalys, tebeturinčios griežtesnę įmonių statistinės atskaitomybės sistemą. Paprastai praėjusio ke­tvirčio situaciją nusakantis rodiklis skelbiamas tris kartus. Pirmasis įvertis skelbiamas praėjus 30 dienų nuo ketvirčio, kurio BVP skelbiamas, pa baigos. Pavyzdžiui, praėjusių metų ketvirtojo ke­tvirčio BVP pirmasis įvertis skelbiamas apie sau­sio 30 dieną, antrasis – po 60 ir trečiasis – po 90 dienų. „Daugelyje išsivysčiusių valstybių skelbi­mų politika labai panaši. Ypač anksti (kartais ir po 15 dienų) BVP duomenis paskelbiančios NVS statistikos įstaigos retai juos ir tikslina (t. y. nėra antrojo ir trečiojo skelbimų), o Latvijoje ir Estijo­je praleidžiamas pirmasis skelbimas, pradedama nuo antrojo, 60 dienų“, – teigia V. Tauraitė.

Pirmasis vertinimas yra apytikslis. Pvz., 2008 m. paskutinio ketvirčio realiojo BVP me­tinis pokytis pirmojo skelbimo metu buvo -1,5 proc., antrojo skelbimo metu jis jau pa­siekė - 2 proc. Pasak analitikės, taip yra todėl, kad pirmajame skelbime įtraukiami išanksti­niai daugelio sektorių duomenys, o nemaža jų dalis tiesiog įvertinami ekonometriniais meto­dais. „Tai pats netiksliausias, išankstinis vertini­mas, kai turimi ir pateikiami patys bendriausi duomenys, nėra išskaidoma pagal sektorius ar išlaidas“, – apibendrina V. Tauraitė.

Po 60 dienų nuo metų pradžios skelbiami patikslinti BVP duomenys. Lietuvoje skelbiant antrąjį įvertį pateikiami 6 stambiausių sekto­rių duomenys: žemės ūkio; visos pramonės; statybos; prekybos, transporto ir ryšių paslau­gų; finansinio tarpininkavimo, nekilnojamo­jo turto ir kito verslo paslaugų; ne rinkos pas­laugų. Anot ponios Vilijos, tai tik preliminarūs stambių blokų duomenys, todėl investuoto­jams suteikia tik pačios bendriausios informa­cijos – tarkime, neįmanoma identifikuoti ats­kiros dominančios pramonės šakos ar atskirai tik prekybos (kuri sugrupuota su transporto ir ryšių paslaugomis) pridėtinės vertės pokyčių.

„Trečiajame, po 90 dienų nuo pasibaigusio ke­tvirčio pabaigos, skelbime jau matyti praktiškai visi įmanomi BVP duomenys, įskaitant pridėti­nę vertę, išskaidytą pagal 31 ekonomikos veiklą bei BVP išlaidų metodu“, – apibendrina analitikė.

Revizuojami rodikliai

„Investuotojams įdomūs ir patikslinti BVP duomenys, tačiau labiausiai juos domina anks­tyviausias ekonomikos aktyvumo įvertis bei ateities prognozės“, - įsitikinusi ponia Vilija. Taigi nekantriausiai laukiama būtent pirmojo BVP skelbimo. Tačiau jeigu investuotojas nori tiksliau išanalizuoti konkrečią ūkio šaką, jos perspektyvas, jam verta sulaukti vėlesnių re­zultatų, skelbiamų po 60 ar net 90 dienų.

Trumpa istorija

„Lietuvoje BVP duomenų eilutė yra gan trumpa, mat Statistikos departamentas visa­pusiškus BVP duomenis pateikia tik nuo 1995 metų (kai kuriuos metinio dažnumo BVP duo­menis - nuo 1990 m.). Tuo tarpu kuo ilgesnė duomenų eilutė, tuo patikimiau veikia statistikų taikomi metodai išankstiniams BVP įverčiams ar ekonomistų sudaryti modeliai BVP progno­zuoti ar verslo ciklui identifikuoti. Todėl sunku lygintis su išsivysčiusiomis šalimis, tokiomis kaip JAV ar Vakarų Europos valstybės, kurios sukau­pusios 40 ar 50 metų istoriją. Trumpa duome­nų eilutė pas mus apsunkina duomenų analizę bei panaudojimą ir BVP, ir kitų makro­ekonomikos rodiklių prognozėms“, -pastebi SEB banko atstovė. Be to, mūsų šalyje galimi didesni BVP svyravimai ir dėl pačios ekonomikos nebrandumo. „Šiuo metu įžengiame į recesijos etapą. Iki šiol gyvenome ekonomikos bumo sąlygomis, todėl ekonometriniai mode­liai, sudaryti kylant ekonomikai, sunkiai pritai­komi ciklui „lūžtant“ ir ūkiui pereinant į „minu­so teritoriją“. Šiuo metu turime tik antrąjį ūkio kritimo momentą nuo 1995 metų, išskyrus Ru­sijos krizę, kurią lėmė išskirtinai išorinis šokas. Taigi iš esmės neturime istorinių duomenų apie Lietuvos ekonomikos „elgesį“ nuosmukio metu, o tai apsunkina analizavimo ir prognozavimo procesą“, - įsitikinusi pašnekovė.

Ką galima įžvelgti?

Investuotojams skirtingos bendrojo vidaus produkto skaičiavimo metodikos suteikia ga­limybę tą patį faktą - BVP rodiklį - įvertinti iš skirtingų pusių. Minėti metodai yra tokie:

- Gamybos metodas: apskaičiuojama, kiek pridėtinės vertės sukūrė skirtingos eko­nomikos veiklos.
- Išlaidų metodas: apskaičiuojama, kam iš­leidžiamas BVP. T. y. skaičiuojama atvirkščiai: ne kiek uždirbta už pagamintas prekes bei suteik tas paslaugas, o kam uždirbti pinigai buvo išleisti. Išskiriami tokie elementai: namų ūkio vartojimas, vyriausybės vartojimas, įmonių investicijos ir gryna­sis eksportas. Pastarasis - tai prekių ir paslaugų eksportas, atėmus importą. BVP išlaidų metodu leidžia įvertinti, iš kokių šaltinių auga šalis: iš vidaus paklausos (labiausiai auga namų ūkių bei vyriausybės vartojimas, įmonių investicijos ar importas), kaip būna bumo sąlygomis, ar iš išorės paklausos - eksporto. Jeigu eksportas auga sparčiau nei importas, tai bus jau išorės paklausos genama ekonomika, pvz., Kinija. Tuo tarpu Lietuva, Latvija, Estija pastaraisiais metais buvo ryškios vidaus paklausos augimo atstovės - jose sparčiausiai augo namų ūkių, vyriausybės vartojimas ir įmonių investicijos.
- Pajamų metodas: tai yra gamybos veiksnių (darbo, kapitalo ir ži­nių) savininkų pajamų už suteiktas paslaugas suma. Kažkas gauna pa­jamas už savo darbo jėgą, suteiktas paslaugas, kažkas gauna pajamas iš turimo kapitalo. Visos šios pajamos sudedamos ir taip nustatomas BVP.
Interpretacijos

Pasak Vilijos Tauraitės, aiškiausias investuotojams yra gamybos metodas, nes jis parodo konkretaus sektoriaus situaciją - smunka ar kyla. Tada investuotojas gali nuspręsti, ar jam patrauklu investuoti į tokį sektorių. „Tarkim, jeigu pramonės realioji pridėtinė vertė krenta, investuotojas pasirinktų ten investuoti tik tokiu atveju, jeigu būtų įsi­tikinęs konkrečios įmonės perspektyvomis.“

Išlaidų metodas atskleidžia, iš kokių išteklių auga bendrasis vidaus pro­duktas: iš išorinės paklausos ar iš vidinių išteklių. Jeigu ilgą laiką ekonomi­ka auga vien iš vidinių išteklių, t. y iš to, kad namų ūkiai, įmonės ir vyriausy­bė vis daugiau perka prekių ir paslaugų, toks augimas yra ribotas. Anksčiau ar vėliau tokia situacija pavirsta vadinamuoju „perkaitimu“ ir BVP augimo tempai ima mažėti. „Todėl į BVP augimą, kurio pagrindas - vidaus paklausa, žiūrima labai atsargiai“, - teigia analitikė. Tačiau lygiai taip pat atsargiai verti­namas ir BVP augimas dėl išorinės paklausos, nes baiminamasi, jog gali su­mažėti eksporto konkurencingumas. „Idealiausia pusiausvyra, kai šalies BVP auga tiek dėl išorinės paklausos, tiek dėl vidinio vartojimo“, - šypsosi ponia Vilija, pripažindama, jog tokia pusiausvyra fiksuojama gana retai.

Dažniausiai į vidaus paklausą būna orientuotas paslaugų sektorius (pasi­taiko ir išimčių - pavyzdžiui, Estijos IT paslaugų sektorius), o į išorės paklau­są - apdirbamoji ar išgaunamoji pramonė. Pavyzdžiui, Lietuvos pramonė taip pat orientuota į eksportą - 2008 m. užsienyje realizuota 60 proc. paga­mintos produkcijos. Taigi, jei fiksuojamas pramonės produkcijos kiekio di­dėjimas, veikiausiai stiprės BVP augimas dėl išorės paklausos. Lietuvos ar ki­tos mažos ekonomikos atveju, tokią žinią investuotojai sutiktų itin palankiai. Santūresnė investuotojų reakcija būtų į žinią, jog stiprėja paslaugų sektoriaus plėtra, - tai signalizuotų, kad BVP plėtrą veikiausiai labiau lems vidaus pa­klausos stiprėjimas, o tai ilgainiui sąlygotų „ūkio perkaitimą“.

Kas tinka JAV, netinka Lietuvai

Koks augimo tempas bendrajam vidaus produktui yra nei per didelis, nei per mažas, priklauso nuo šalies ekonomikos išsivystymo. Vokietijoje, Pran­cūzijoje ar JAV neverta tikėtis metinio BVP pokyčio, viršijančio 5 proc. „Toks rodiklis joms būtų „perkaitimo“ ženklas“, - teigia V. Tauraitė. Įprastas bran­džios ekonomikos BVP augimo tempas yra maždaug 2 proc. per metus. Ne­išsivysčiusioms, pereinamojo laikotarpio ekonomikoms, tarp jų ir Lietuvai, brandžioms ekonomikoms būdingas augimo tempas būtų akivaizdžiai per lėtas. Lietuvai „normalus“ bendrojo vidaus augimo tempas būtų 5-7 proc. per metus. „10 proc. per metus augimo tempas verstų manyti, kad toks kili­mas negali tęstis ilgai ir po to gali laukti staigus ekonomikos „nusileidimas“.“

Pasak analitikės, išsivysčiusioms ekonomikoms nebūdingi dideli šuoliai. „Perkaitimas“ atitinkamai jas ištinka ypač retai. Ekonomikos perkaitimo są­voka įprastai yra siejama su besivystančiomis valstybėmis. „Tačiau nebūtinai iškart po didelio BVP plėtros tempo šuolio turi sekti staigus nusileidimas“, -įsitikinusi analitikė. Spartus BVP augimas dar nėra vienareikšmiškas signa­las, kad investuotojams reiktų galvoti, kur perkelti pinigus. Lietuvos BVP 2003 m. augo 10,2 proc., o per 2001-2007 m. vidutinis metinis BVP augi­mo tempas siekė net po 7,9 proc. kasmet. „Tai tikrai daug. Bet pasiekus vir­šūnę 2003 m., Lietuvos ūkio neištiko staigus nusileidimas, ko buvo bijota, ir dar trejetą–ketvertą metų BVP augimas buvo kuo puikiausias. Investuotojai būtent 2005–2007 m. gavo didžiausius pelnus tiek iš akcijų, tiek iš nekilno­jamojo turto“, – apibendrina analitikė. Besivystančių šalių ekonomika turi didesnį potencialą augti dėl poreikio gerinti gyvenimo lygį sparčiau nei išsi­vysčiusiose šalyse. Azerbaidžano ar kai kurių Afrikos valstybių realiojo BVP padidėjimas 30 ar 40 proc. per metus investuotojų nenustebintų. „Tačiau reikia atsižvelgti į tai, jog šių šalių statistinė bazė labai maža, todėl ir augi­mas nuo pradinių duomenų gali būti labai didelis“, – akcentuoja V. Tauraitė.

Potencialus augimas

Ekonomikos teorijoje vartojama frazė „potencialaus BVP augimo tempas“. „Jis ir leidžia nustatyti „normalų“ konkrečios valstybės augimo tem­pą ir pagal plėtros spartą skiria išsivysčiusias valstybes nuo jas besivejančių, augančių ekonomikų“, – mano V. Tauraitė. Potencialus BVP būtų pagami­namas tada, kai užimtumas yra maksimalus, t. y. dirba visi, kurie nori dirbti, ir, panaudodami visą įmanomą kapitalą, su­kuria tiek produkto, kiek maksimaliai galima jo sukurti. Lietuvos realiojo potencialaus BVP au­gimo tempas šiuo metu būtų apie 6,5 proc., iš­sivysčiusių šalių – 1,5–2 proc. Jei realiojo BVP plėtra viršija potencialiojo BVP augimo tempą, konstatuojamas „perkaitimas“. „Jeigu augimo tempas mažesnis, nei potencialiojo BVP, tuomet valstybė optimaliai neišnaudoja turimų gamy­bos veiksnių“, – pažymi analitikė.

Į lūkesčius nereaguojame

Investuotojams verta atidžiai sekti jų inves­ticijų taikiniais pasirinktų šalių BVP duome­nis. BVP skelbiančios institucijos, išskyrus kai kurias neišsivysčiusias valstybes, teikia išanksti­nius duomenų paviešinimo kalendorius. Lau­kiant duomenų paskelbimo, dažnai teikiamos analitikų prognozės konkrečiam rodikliui. „In­vestuotojams, ypač brandžios ekonomikos rin­kose, svarbu, ar rodiklio (gali būti BVP, infliacijos, užimtumo) paskelbtas rezultatas smarkiai skiriasi nuo rinkos lūkesčių. Jeigu maždaug su­tapo su tuo, ko analitikai ir rinkos dalyviai tikėjosi iš anksto, tai yra neutraliai vertinamas rezultatas. Jeigu paskelbtas geresnis nei tikėta­si rodiklis, rinkose nuvilnija optimizmo banga, jei prastesnis – atitinkamai neigiamai sureaguo­ja ir vertybinių popierių ar valiutų rinkos“, – tei­gia SEB banko analitikė. Ji pateikia pavyzdį apie JAV duomenų ir JAV dolerio kurso sąsają 2009 m. vasario 23 d.: paskelbus prastesnius nei tikė­tasi BVP duomenis, dolerio kursas krito tą pa­čią sekundę. „Lūkesčius prieš paskelbiant fakti­nius duomenis publikuoja naujienų agentūros, tokios kaip „Bloomberg“, „Reuters“, ar kiti nau­jienų portalai ir laikraščiai. Jie surenka analitikų prognozes ir jas apibendrina. Lietuvoje operaty­vus prognozavimas (kaip ir finansų rinkos) nėra toks išplėtotas, todėl investuotojai daugiau rea­guoja į faktinius duomenis. Taip yra ir daugelyje Vidurio bei Rytų Europos valstybių, o Vakaruo­se investuotojų elgesį daugiau lemia ne pats ro­diklio faktas, o tai, ar jis atitiko investuotojų lū­kesčius, ar ne“, – pasakoja V. Tauraitė.

„Tam tikrų išankstinio BVP prognozių užuomazgų jau yra ir Lietuvoje. „Bloomberg“ agentūra teiraujasi mūsų nuomonės, „Vers­lo žinios“ pradėjo daryti tokias apklausas, ku­rių rezultatus skelbia likus maždaug savaitei iki oficialių rodiklių paskelbimo. Tuomet jau gali­ma daryti išvadas, ar BVP atitiko rinkos lūkes­čius, ar ne. Pats prognozių faktas jau egzistuoja, tik mūsų investuotojai kol kas į tai nereaguoja taip, kaip tai daroma išsivysčiusiose ekonomikose“, – teigia SEB banko analitikė.

Kas yra gera žinia?

Šiuo metu, kai mūsų šalyje yra recesija, be abe­jo, teigiama žinia būtų bet kokio dydžio bendrojo vidaus produkto ūgtelėjimas, mano V. Tauraitė. „Tačiau normaliais (įprastais, gerais) metais, ko­kie buvo nuo 2001 iki 2007-ųjų, teigiamas signa­las būtų BVP plėtros spartėjimas proto ribose. Sakykim, jei Vokietijos BVP pernai metais padidėjo 1 proc., o šiemet – 2 proc., tai būtų teigiama žinia investuotojui. Kadangi ta ekonomika auga sparčiau, tikėtina, kad jos įmonės uždirbs dau­giau pelno, todėl į tos šalies įmonių akcijas gali­ma investuoti, tikintis akcijų kainų kilimo arba dividendų išmokėjimo“, – analizuoja V. Tauraitė. Įprasta, kad spartaus BVP augimo laikotar­piu dėl minėtų priežasčių noriau investuojama į akcijas, nekilnojamąjį turtą bei kylančių, besi­vystančių šalių valiutas. Tuo tarpu lėtesnio BVP augimo ar nuosmukio laikotarpiu, didėjant ne­užtikrintumui dėl įmonių perspektyvų, inves­tuotojai atsigręžia į skolos vertybinius popierius bei pasaulines valiutas – JAV dolerį ir pan.

Teigiamas signalas taip pat būtų subalan­suotas (vidinės ir išorinės paklausos) ekono­mikos augimas. „Lietuvoje ekonomika maža, todėl išorinė paklausa gali šiek tiek nusverti į savo pusę minėtą balansą, ir tai nebus blogai“, – įsitikinusi ponia Vilija. Bet jei BVP didėja vien dėl vidaus paklausos, tai nebus labai geras si­gnalas investuotojui, nes, stiprėjant vidaus pa­klausai, kyla ir didesnės infliacijos grėsmė.

Signalai

Kalbėdama apie sąsajas su kitais makroeko­nominiais rodikliais Vilija Tauraitė pažymi, jog labai didelė bendrojo vidaus produkto ir nedar­bo sąsaja. Jeigu BVP augimas lėtėja, nedarbas išsyk ima didėti, kadangi darbuotojų paklausa tampa mažesnė. „Nebent vyktų darbuotojų ma­sinė emigracija, tuomet nedarbas didėtų lėčiau“, – mano V. Tauraitė. Taip pat tiesiogiai BVP au­gimą veikia ir didėjančios namų ūkių bei įmo­nių pajamos, augantis bankinių paskolų portfe­lis. Dėl didėjančio vartojimo, augančios vidaus paklausos, gali šoktelėti ir infliacijos tempas.

Pinigų politikos priemones naudojančio­se šalyse (Lietuva yra pasitraukusi iš jų tarpo) spartėjantis BVP augimas signalizuoja, jog cen­trinis bankas ateityje gali didinti bazines palū­kanų normas. Ta i daroma, siekiant stabilizuo­ti BVP augimo tempus, apsaugoti ekonomiką nuo „perkaitimo“ ir išlaikyti kainų stabilumą, kad nekiltų infliacija. Tačiau auganti infliacija nėra bloga žinia investavusiesiems į obligacijas. Didėjanti infliacija kelia obligacijų pajamingumą. Jeigu esate investavę į vartojimo paslau­gų įmonių akcijas, tai infliacijos augimas taip pat nėra bloga žinia, nes tokios įmonės gauna daugiau pajamų. „Tačiau apskritai ekonomi­kos perspektyvoms auganti infliacija yra nei­giamas signalas“, – įsitikusi analitikė.

Mažėjimas ne visada blogai

Jei bendrasis vidaus produktas mažėja, in­vestuotojams tai nėra gera žinia, bet jei esa­te ilgalaikis investuotojas, kai kuriais atvejais tai gali būti suvokiama ir teigiamai. Tarkime, anksčiau neinvestavau, tačiau noriu tapti ilga­laikiu investuotoju. Smukęs bendrasis vidaus produktas daugeliu atveju sutampa su akcijų kainų kritimu. „Akcijų kainos yra vadinamasis orientuojantis BVP rodiklis. Akcijų kainų rodi­klis pradeda kristi anksčiau negu BVP, kadan­gi investuotojai reaguoja į momentines naujie­nas, kurios pasirodo kiekvieną dieną, – teigia analitikė. – Apskritai vertybinių popierių kai­nos labiau prognozuoja BVP tendencijas, negu BVP – vertybinių popierių.“ Rizikingose šaly­se, kuriose BVP augimo tempas mažėja nuo „perkaitimo“ situaciją rodančio lygio, tai taip pat teigiama žinia investuotojui, nes ekonomi­kos būklė iš esmės sveikėja ir artėja prie išori­nės bei vidinės paklausos pusiausvyros.

„Tai, kad bendrasis vidaus produktas gali kristi dešimtadaliu, visiškai įsivaizduojamas da­lykas. Sovietų Sąjungos išformavimo metais (apie 1990 m.) buvusių respublikų, tarp jų ir Lietuvos, BVP mažėjo po 20–30 proc. kasmet. Tai iš tiesų didelis smukimas. Bendrasis vidaus produktas per metus gali nukristi ir 30–40 proc., nors tą labai sunku įsivaizduoti, o situaciją eko­nomikoje tokiu atveju galima prilyginti plataus masto katastrofai“, – mano SEB banko analitikė.

Neringa Radžiuvienė
Žurnalas „Investuok“


 
Dar nėra komentarų