Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-08 22:33 Komentarai: (0)
Šiais metais pabrango beveik trijų ketvirtadalių DAX atstovių akcijos, tuo tarpu pats indeksas pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jo kryptis.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro keturiasdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.

Atkreipiame dėmesį, jog Beiersdorf, Henkel bei Symrise kompanijos skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.



Kaip matome pateiktoje lentelėje, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, lyginant su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, smuktelėjo ir jau netgi procentine išraiška yra nežymiai neigiamos. Per pirmus tris šių metų mėnesius savo pajamų ir EBITDA pelnų kritimą fiksavo net aštuoniolika analizuojamo indekso narių, kai prieš metus - vienuolika. Kitos apskaičiuotos veiklos rezultatų pokyčių medianos taip pat smuktelėjo, tarp automobilių gamintojų tapo neigiamomis, tiesa, chemijos srityje EBITDA pelnų pokyčių neigiama procentinė mediana gerokai susitraukė, kas yra pozityvus reiškinys.
 
Per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp DAX atstovių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino įvairių ginklų gamintoja Rheinmetall, antras pagal dydį Vokietijos bankas Commerzbank, energetikos srityje dirbantis Siemens Energy, puikiai visiems žinomas Adidas, informacinių technologijų atstovas SAP bei draudimo srityje dirbanti Munich Re. Pabrėžtina, kad visais atvejais, išskyrus banko, EBITDA pelnai augo sparčiau, o kai kuriais atvejais gerokai sparčiau už pajamas. Tuo tarpu didžiausius pajamų ir EBITDA pelnų kritimus šįkart fiksavo informacinių technologijų srities atstovė Infineon Technologies, energetikos milžinė RWE, chemijos bendrovė Brenntag, automobilių detalių gamintoja Continental bei visiems puikiai žinomas Mercedes Benz Group.

Tarp stambiųjų Vokietijos įmonių ir bankų per praėjusį ketvirtį didžiausias EBITDA maržas sugenerevo Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse bei nekilnojamo turto srityje veikianti Vonovia. Bendra šio rodiklio mediana nors ir nežymiai, bet vis dėlto paaugo, kaip ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus finansų sektorių bei automobilių gamintojus. Palyginus su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, savo EBITDA maržas kilstelėjo devyniolika analizuojamo indekso narių, o štai kritimą fiksavo mažiau, t.y. šešiolika.


 
Kalbant apie bendrą turto grąžos mediana, ji lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, išliko tokia pati, kai pramonėje, chemijos sektoriuje bei tarp automobilių gamintojų krito, o štai paslaugų šakoje ir tarp finansų sektoriaus atstovių - augo. Tarp trisdešimt šešių DAX narių, kurių duomenis žinome, per lyginamąjį laikotarpį savo ROA kilstelėjo tik vienuolika. Tokių kompanijų kaip Continental, Covestro, SAP bei Zalando turto grąža buvo neigiama, nes jos patyrė grynąjį nuostolį, o štai RWE bei Porsche gali pasigirti didžiausiu sugeneruotu minimu pelningumo rodikliu.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendros medianos šiuo metu yra žemesnės nei Amerikos ir Skandinavijos pagrindinių akcijų rinkų indeksų atveju, tad galima kalbėti apie tam tikrą Vokietijos akcijų rinkos tinkamą neįvertinimą. Kaip įprasta, žemiausiais P/E, P/BV ir P/S rodikliais išsiskiria Vokietijos finansų institucijos ir automobilių gamintojai, tačiau jų dividendinio pajamingimo duomenys yra patys aukščiausi.

Tarp keturiasdešimties DAX narių šiais metais pakilo beveik trijų ketvirtadalių rinkos vertė, t.y. dvidešimt devynių, tad tikrai nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia beveik septynis procentus. Per 2023 metus šis rodiklis irgi buvo teigiamas ir siekė beveik septynioliką procentų, nes ūgtelėjo 28 rinkos vertė. Labiausiai pabrango finansų institucijų ir paslaugos šakos atstovų nuosavybės vertybiniai popieriai, tuo tarpu Vokietijos chemijos sektoriaus kompanijų akcijų kainų pokyčių nuo šių metų pradžios mediana yra neigiama.
 
Tarp stambiųjų Vokietijos bankų ir įmonių pagal kapitalizacijos prieaugį 2024 metais akivaizdžiai lyderiauja energetikos srityje veikiantis Siemens Energy bei ginklų gamintojas Rheinmetall. Tuo tarpu daugiausiai, t.y. beveik dvidešimt septyniais procentais, krito biotechnologijų bendrovės Sartorius rinkos vertė, be to, pastebimiau atpigo Brenntag bei Continental akcijos.


DAX indeksas pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime naujos augimo bangos, priešingu atveju lauktų nauja kritimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Siemens Energy akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Tiesa, po tokio įspūdingo šuolio padidėjo korekcijos tikimybė.




Rheinmetall akcijų kaina išlieka virš dabartinės augimo trendo linijos, tačiau po pasiekto rekordinio lygio ji jau trečią mėnesį iš eilės konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




Commerzbank akcijų kaina ir toliau išlieka dabartiniame augimo kanale bei pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko.




SAP akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po jo viršutinės dalies patestavimo sulaukėme korekcijos, kurios metu ji juda link apatinės kanalo dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Po augimo periodo Adidas akcijų kaina šiuo metu konsoliduojasi jau trečią mėnesį iš eilės.




Sartorius akcijų kaina išlieka dabartiniame kritimo kanale bei šiuo metu testuoja ankstesnio kritimo metu suformuotą dugną. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju ji gali pasikoreguoti dar labiau.




Brenntag akcijų kaina po dvigubos viršūnės suformavimo šiuo metu krenta jau ketvirtą mėnesį iš eilės.




Continental akcijų kaina praėjusių metų pabaigoje pakilo virš ilgalaikio kritimo kanalo viršutinės dalies, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus judesys, tad ji sugrįžo atgal į minimą kanalą ir šiuo metu konsoliduojasi.




Bayer akcijų kaina patestavimo ilgalaikio kritimo kanalo apatinę dalį bei tuo pačiu pakilo virš kritimo trendo linijos ir šiuo metu konsoliduojasi. 




Zalando akcijų kaina po ankstesnio kritimo metu suformuoto dugno patestavimo - atšoko, na o dabar sulaukėme korekcijos.




BMW akcijų kaina pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko, tačiau po to sulaukėme naujo kritimo, kuris jau tęsiasi ketvirtą mėnesį iš eilės.




Po dar vieno nesėkmingo anksčiau suformuotos viršūnės patestavimo, sulaukėme Mercedes Benz Group akcijų kainos korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




Porsche akcijų kaina po atšokimo vėl nukritimo ir šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Volkswagen akcijų kaina pro viršutinę dalį ištrūko iš kritimo kanalo, na o dabar sulaukėme korekcijos ir šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Infineon Technologies akcijų kaina ir toliau išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, tačiau pastaruoju metu bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus judesys. 




Daimler Truck Holding akcijų kaina po augimo periodo ir rekordinio lygio pasiekimo šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje bei bandymas pakilti virš kritimo trendo linijos buvo nesėkmingas.




Merck akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, tačiau pastaruoju metu bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Po augimo periodo sulaukėme Heidelberg Materials akcijų kainos korekcijos ir konsolidacijos.




RWE akcijų kaina šiuo metu išlieka korekciniame - konsolidaciniame etape.




Deutsche Post akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.

 
Dar nėra komentarų