Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Nors daugelio Dow Jones Industrial Average narių pelningumo rodikliai smuktelėjo, tačiau pats indeksas auga jau antrą mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio tendencijos, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2022-11-27 01:24 Komentarai: (0)
Nors daugelio Dow Jones Industrial Average narių pelningumo rodikliai smuktelėjo, tačiau pats indeksas auga jau antrą mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio tendencijos, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje, linijos, kas yra pozityvus ženklas.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Tarp analizuojamo indekso atstovių, iš kurių 29 duomenys žinomi, savo pajamų kritimą per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, fiksavo šešios, kai per 2021 metų tą patį laikotarpį - nei viena, o štai EBITDA pelnų kritimo atvejų padaugėjo nuo 7 iki net 16. Tad atsižvelgus į tai tikrai nestebina, jog bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, o EBITDA pelnų procentine išraiška netgi tapo neigiama. Toks pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais veiklos rezultatų pokyčių medianų atvejais, tiesa, pramonėje ir prekyboje EBITDA pelnų pokyčių medianos išliko teigiamos, o štai finansų sektoriuje pajamų pokyčių mediana nežymiai, bet paaugo. Verta pažymėti, jog pajamų pokyčių medianos procentine išraiška visais atvejais yra didesnės už EBITDA pelnų, o tai reiškia, kad pajamos augo sparčiau arba krito mažiau už pelnus.

Iš stambiųjų JAV įmonių per praėjusį ketvirtį labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo naftos ir dujų sektoriaus atstovė Chevron (veiklos rezultatai gerėja šeštą ketvirtį iš eilės), ekskavatorių, buldozerių, kitų statybinių mašinų ir įrengimų gamintoja Caterpillar bei sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group. Šįkart veiklos rezultatų kritimą užfiksavo dvi pramonės atstovės 3M bei Dow, procesorių gamintoja Intel, greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's bei vaistinių tinklo operatorė Walgreens Boots.

Bendra EBITDA maržų mediana per praėjusį ketvirtį, palyginus su 2021 metų trečiu ketvirčiu, smuko nuo 25,5 iki 24,4 procento. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas. Per lyginamąjį laikotarpį savo mimimą rodiklį kilstelėjo vos šešios įmonės, dviejų nepakito, o net dvidešimt vienos - smuktelėjo. Tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per trečią šių metų ketvirtį aukščiausias EBITDA maržas sugeneravo visiems puikiai žinoma Visa, kitas pasaulinis prekės ženklas McDonald's bei biotechnologijų srityje veikiantis Amgen. Kitą vertus dviejų įmonių (Boeing bei Walgreens Boots) minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo su minuso ženklu.



Kaip įprasta buvo apskaičiuota ir turto grąža arba ROA rodiklis. Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso narių, kurių duomenys yra žinomi, per praėjusį ketvirtį savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo vos devyni, penkių - nepakito, o likusių net penkiolikos - smuko. Bet nepaisant to bendra ROA mediana, palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, nors ir nežymiai, tačiau paaugo, kaip ir pramonėje. Tuo tarpu tiek paslaugų šakoje, tiek finansų, informacinių technologijų sektoriuose bei prekyboje (ROA netgi tapo neigiama) šis apskaičiuotas medianinis pelningumo rodiklis krito. Šįkart didžiausias turto grąžas per ketvirtį sugeneravo 3M, visiems puikiai žinoma Apple bei prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis, valdytojas Home Depot. Tuo tarpu keturių kompanijų, t.y. Boeing, IBM, Walmart bei Walgreens Boots minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo neigiamas.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų minimo indekso narių rinkos vertės rodikliais matome, kad bendros jų medianos šiuo metu tikrai nėra žemos, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog ir labai aukštos. Kitaip tariant, Amerikos įmonių ir bankų akcijos bent dabartiniu metu atrodo yra iš esmės įvertintos tinkamai. Kaip įprasta, žemiausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais išsiskiria finansų sektorius.

Pažvelgus į lentelės stulpelį, kuriame pateikti analizuojamų bankų ir įmonių akcijų kainų pokyčiai procentine išraiška nuo šių metų pradžios, matome kad kiek daugiau nei pusės, t.y. septyniolikos, nuosavybės vertybiniai popieriai atpigo, o pabrango trylikos, tad bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Per 2021 metus šis santykis siekė 6 ir 24, ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana be jokios abejonės buvo teigiama ir siekė beveik keturioliką procentų. Šiais metais labiausiai krito stambiųjų Amerikos informacinių technologijų atstovių bei prekybos įmonių kapitalizacija, tuo tarpu mažiausiai nuvertėjo finansų institucijų vertybiniai popieriai.

Daugiausiai 2022 metais uždirbo tie, kurie metų pradžioje investavo į naftos ir dujų įmonės Chevron akcijas, kurių vertė pašoko beveik šešiasdešimt vienu procentu. Be to, pastebimiau ūgtelėjo vaistų gamintojo Merck, biotechnologijų srityje veikiančio Amgen bei draudimo kompanijos Travelers rinkos vertė. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė procesorių gamintojas Intel, kurio akcijų kaina krito labiausiai, t.y. net beveik keturiasdešimt dviem procentais. Informacinių technologijų srityje veikiančios Salesforce kapitalizacija susitraukė keturiasdešimt procentų, be to, pastebimiau atpigo Walt Disney bei Nike nuosavybės vertybiniai popieriai.


Dow Jones Industrial Average indeksas po kritimo ir naujų žemumų pasiekimo auga antrą mėnesį iš eilės bei lapkritį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kuris pasirodė sėkmingas. Tad tai gali būti naujo didesnio ir ilgesnio augimo pradžia, o ar taip bus parodys artimiausi keli mėnesiai.




Chevron akcijų kaina po korekcijos pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kuris parodys, ar tai buvo tvarus judesys, ar ne, kas galėtų lemti taip vadinamos dvigubos viršūnės susiformavimą, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Merck akcijų kaina po lokalios korekcijos ir ankstesnio pasipriešinimo lygio patestavimo, pradėjo naują augimo bei rekordinių lygių šturmavimo etapą.




Amgen akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale, tačiau pasiekusi naujus rekordinius lygius ir tuo pačiu patestavusi augimo kanalo viršutinę dalį, kiek pasikoregavo.




Po įspūdingo kritimo Intel akcijos bando formuoti nuosmukio tvirtą dugną ties FIBO 78,6 procento lygiu ir atšokti. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Nuo pat praėjusių metų pabaigos Salesforce akcijų kaina buvo nuosmukio fazėje, na o dabar ji bando pakilti virš šio kritimo trendo linijos. Jei pavyks tai tvariai padaryti, tuomet sulauksime dar didesnio atšokimo.




Walt Disney akcijų kaina išlieka žemiau nuosmukio tendencijos linijos, tačiau šiuo metu konsoliduojasi ir bando formuoti tvirtą kritimo dugną.




Nike akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje, linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Travelers akcijų kaina šturmuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




Caterpillar akcijų kaina auga antrą mėnesį iš eilės ir artėja prie prieš korekciją pasiekto piko, kurio testavimo anksčiau ar vėliau sulauksime, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




IBM akcijų kaina kyla antrą mėnesį iš eilės bei ištrūko iš ilgalaikio kritimo kanalo pro viršutinę dalį. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Po ištrūkimo iš nuosmukio kanalo pro jo apatinę dalį, 3M akcijų kaina sugrįžo atgal į kanalą, tačiau ir toliau turime kritimo tendenciją.




Verizon akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, sulauksime dar didesnio atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Cisco Systems akcijų kaina auga antrą mėnesį iš eilės ir lapkritį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, atšokimas prasitęs.




Home Depot akcijų kaina po kritimo ir konsolidacinio periodo bando pradėti naują augimo etapą, jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, kilimas prasitęs.




Walgreens Boots akcijų kaina patestavo prieš tai suformuota dugną ir nuo jo atšoko bei pakilo virš kritimo trendo linijos, kas yra pozityvus ženklas, galintis pranašauti dar didesnį atšokimą.




Apple akcijų kaina šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




UnitedHealth Group akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




JPMorgan Chase akcijų kaina auga antrą mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio trendo linijos, kas yra pozityvus reiškinys pranašaujantis tolesnį augimą.




McDonald's akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs.




Visa akcijų kaina šį mėnesį ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų