Baltijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-09 21:36 Komentarai: (0)
Tuo metu, kai Amerikos bei Vakarų ir Šiaurės Europos akcijų rinkose šiais metais turime akivaizdų augimą, daugiau nei pusės OMX Baltic Benchmark GI indekso narių akcijos nuo šių metų pradžios atpigo, o jų bendri medianiniai rinkos vertės rodikliai yra itin žemi. Tad akivaizdu, jog turime neįvertintą rinką, kuri pasižymi augimo potencialu, kuris gali realizuotis dar labiau padidėjus investuotojų norui rizikuoti.  


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.   


Per trečiąjį 2023 metų ketvirtį apžvelgiamo indekso atstovių, kurios fiksavo savo pajamų ir EBITDA pelnų kritimą, buvo septynios, kai prieš metus per tą patį laikotarpį - tik dvi. Tad nestebina, jog smuktelėjo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, o pajamų atvejų šis procentinis rodiklis netgi tapo neigiamas (taip pat kaip ir Lietuvos atstovių atveju).  Be to, veiklos rezultatų pokyčių medianos krito ir tarp Estijos atstovių, o pramonės šakoje pajamų pokyčių mediana irgi tapo neigiama, tiesa, EBITDA pelnų atveju fiksuotas augimas (kaip ir paslaugų šakoje). Tuo tarpu pozityviai išsiskyrė Baltijos finansų sektorius, kur tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos, lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, ūgtelėjo. 

Kaip matome pateiktoje lentelėje, per trečiąjį šių metų ketvirtį pastebimiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus tarp analizuojamų bankų ir įmonių kilstelėjo Estijos nekilnojamo turto bendrovė Hepsor, du šios šalies bankai, t.y. LHV Group bei Coop Pank, Šiaulių Bankas ir vandens tiekėjas Tallinna Vesi. Be to, mūsų šalies pramonės atstovės Grigeo EBITDA pelnas pašoko net virš dvylikos kartų, nes pardavimų savikaina krito gerokai labiau už pajamas. Kitą vertus, palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, labiausiai pablogėjo mūsų šalies žemės ūkio bendrovės AUGA group, dviejų Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotojų, Arco Vara bei Pro Kapital Group, bei Lietuvos energetikos milžinės Ignitis grupės veiklos rezultatai.

OMX Baltic Benchmark GI indekso narių bendra EBITDA pelningumų mediana, palyginus su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu, pasistiebė nuo 14,9 iki 19,8 procento. Prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, o ypač šis medianinis rodiklis šoktelėjo pramonėje (daugiau nei dvigubai) bei tarp mūsų šalies atstovių. EBITDA pelningumą per minimą laikotarpį kilstelėjo keturiolika Baltijos biržos atstovių, o kritimą fiksavo perpus mažiau. Didžiausiomis ketvirčio maržomis gali pasigirti bankai, Šiaulių bankas ir LHV Group, vandens tiekimo paslaugas teikiantis Tallinna Vesi bei uosto operatorius Tallinna Sadam. Tuo tarpu AUGA Group minimas pelningumo rodiklis šį kartą yra su minuso ženklu.



Tarp Baltijos biržos atstovių didžiausias turto grąžas sugeneravo Vilkyškių pieninė bei Silvano Fashion Group, o štai tokių kompanijų kaip AUGA group ir dviejų Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotojų, t.y. Arco Vara ir Pro Kapital Group, minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas, nes jos fiksavo grynąjį nuostolį. Lyginant su 2022  metų trečiu ketvirčiu, bendra ROA mediana susitraukė nuo 1,9 iki 1,5 procento, be to, kritimas fiksuotas paslaugų šakoje bei tarp Estijos atstovių. Kitą vertus pramonėje ir finansų sektoriuje bei tarp mūsų šalies atstovių turto grąžos medianos ūgtelėjo. Iš dvidešimt dviejų analizuojamo indekso narių per minimą laikotarpį savo ROA, kaip ir EBITDA maržų atveju, kilstelėjo keturiolika. 

Pateikiame ir šiuo metu esančius naujausius rinkos vertės rodiklius. Kaip matome, bendri medianiniai apžvelgiamų Baltijos atstovių P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA duomenys šiuo metu iš tiesų išlieka labai žemi, ypač lyginant su Vakarų ir Šiaurės šalių akcijų rinkomis. Žinoma, mūsų regiono akcijų rinka yra mažiau likvidesnė ir pasižymi didesne rizika, tačiau galime kalbėti apie tai, kad analizuojamo indekso atstovių akcijos šiuo metu yra akivaizdžiai nepakankamai įvertintos, ypač kalbant apie mūsų gimtosios Lietuvos atstoves. 

Kaip matome, nuo šių metų pradžios OMX Baltic Benchmark GI indekso narių bendra akcijų kainų pokyčių mediana nors ir nežymiai, bet vis dėlto yra neigiama, o pigusių ir brangusių nuosavybės vertybinių popierių santykis siekia 12 ir 10, kai per 2022 metus sudarė 18 bei 4, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana tuomet buvo gerokai neigiama, t.y. beveik minus penkiolika procentų.  Nuo 2023 metų pradžios nežymiai teigiamos yra tik mūsų šalies bei pramonės atstovių akcijų kainų pokyčių medianos, o štai Estijos ir finansų sektoriaus atstovių rinkos vertės krito labiausiai.

Šiais metais labiausiai šoktelėjo Pro Kapital Group (beveik šešiasdešimt penkiais procentais), Grigeo (beveik keturiasdešimt vienu procentu) bei Tallink Grupp (beveik trisdešimt vienu procentu) rinkos vertė. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Hepsor akcijos, kurios nuvertėjo beveik dvidešimt keturiais procentais, arba daugiausiai, be to, pastebimiau susitraukė Tallinna Sadam bei Enefit Green kapitalizacija. 


OMX Baltic Benchmark GI indeksas po atšokimo ir toliau išlieka korekcinėje fazėje ir kol kas nematyti bandymų pakilti virš dabartinės kritimo linijos.



 
Po anksčiau suformuoto dugno patestavimo sulaukėme dvigubo dugno susiformavimo ir tuo pačiu Pro Kapital Group akcijų kainos atšokimo. Na o šiuo metu testuojama augimo trendo linija. Po tokio didelio atšokimo padidėjo pelnų realizacijos ir korekcijos rizika.



  
Po augimo periodo sulaukėme Grigeo akcijų kainos korekcijos ir konsolidacijos. Bandymas sugrįžti atgal virš augimo trendo linijos spalį buvo nesėkmingas, tačiau panašu į tai, kad sulaukėme naujo bandymo, po ko ir paaiškės tolimesnė kryptis. 




Tallink Grupp akcijų kaina šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje bei testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, lauktų nauja augimo banga, na o priešingu atveju galime sulaukti didesnės korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. 




Hepsor akcijų kaina išlieka kritimo fazėje bei ir toliau nesėkmingai ieško kieto dugno.


 

Tallinna Sadam akcijų kaina išlieka kritimo kanale, kuris prasidėjo dar 2021 metų vasarą bei nesėkmingai ieško kieto dugno.




Enefit Green akcijų kaina išlieka kritimo fazėje, kuri prasidėjo dar vasaros pradžioje. Kol kas nematyti aiškių, šios tendencijos pabaigos ženklų.


 

Tallinna Vesi akcijų kaina išlieka kritimo fazėje, tačiau pastaruoju metu galime įžvelgti bandymus formuoti kietą nuosmukio dugną - konsoliduotis.




LHV Group akcijų kaina ir toliau išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po augimo etapo Apranga  akcijų kaina šiuo metu yra atsidūrusi horizontalioje - korekcinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




Arco Vara akcijų kaina kiek pasikoregavo, na o pastaraisiais mėnesiais vėl konsoliduojasi.




AUGA group akcijų kaina rugsėjį patestavo nuosmukio tendencijos liniją, tačiau virš jos pakilti nepavyko, tad prasitęsė kritimas ir tvirto dugno paieškos.




Cook Pank akcijų kaina po atšokimo ir toliau išlieka korekcinėje fazėje bei beveik priartėjo prie prieš atšokimą buvusio suformuoto kritimo dugno, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis. Jei šis lygis atlaikys, susidarys dvigubas dugnas, kuris pranašautų didesnį atšokimą.




Harju Elekter akcijų kaina jau ilgą laiką išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje ir šiuo metu nematyti jos pabaigos ženklų.




Ignitis grupės akcijų kaina nuo spalio yra naujoje kritimo fazėje bei kol kas nesėkmingai ieško kieto dugno bei tuo pačiu artėja prie ankstesnio kritimo metu suformuoto dugno.




Po įspūdingo augimo Linas Agro Group akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje. Tiesa, pakilo virš kritimo trendo linijos, tad galime sulaukti bandymo formuoti kietą dugną.




Merko Ehitus akcijų kaina pakilo virš kritimo tendencijos linijos, na o šiuo metu bando pradėti naują augimo etapą.




Po Novaturo akcijų kainos atšokimo šiuo metu turime konsolidaciją.




Praėjusį mėnesį sulaukėme bandymo pradėti naują Šiaulių Banko akcijų kainos augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Silvano Fashion Group akcijų kaina ir toliau šiais metais išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Tallinna Kaubamaja akcijų kaina toliau konsoliduojasi prieš tolesnį žingsnį.




Po horizontalaus - konsolidacinio etapo Telia Lietuva akcijų kaina pajudėjo žemyn, na o praėjusį mėnesį ji pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys (panašu, jog sulauksime šio judesio tvarumo testavimo), tuomet augimas prasitęs.




Po Vilkyškių pieninės akcijų kainos kritimo ir konsolidacinės fazės pastaruoju metu sulaukėme bandymo pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.



Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų