Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-18 20:40 Komentarai: (0)
Labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino finansų sektoriaus atstovai, be to, jų akcijos yra vienos iš daugiausiai šiais metais brangusių. Tuo tarpu Dow Jones Industrial Average indeksas po korekcijos balandžio mėnesį atšoko ir pasiekė naują absoliučiai rekordinį lygį.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Jį sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Kaip matome lentelėje, remiantis apskaičiuotomis medianomis, sparčiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus per praėjusį ketvirtį padidino JAV finansų sektorius, t.y. abiem atvejais procentiniai prieaugiai yra dviženkliai. Bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška taip pat paaugo, tačiau buvo vienženklės, bet skirtingai nei prieš metus, EBITDA pelnų pakilo sparčiau už pajamų (kaip ir visais kitais apskaičiuotais veiklos rezultatų pokyčių medianų atvejais, kas yra pozityvus reiškinys) ir padidėjo, kai pajamų - krito.
 
Per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su 2023 metų tuo pačiu laikotarpiu, tarp stambiųjų JAV bankų ir įmonių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo visiems puikiai žinoma Amazon, kompiuterinių procesorių gamintojas Intel, draudimo srityje veikiantis Travelers, kita finansų sektoriaus atstovė American Express, informacinių technologijų milžinė Microsoft bei vaistų gamintoja Merck. Pažymėtina, jog visais paminėtais atvejais EBITDA pelnai augo sparčiau už pajamas. Tuo tarpu labiausiai pablogėjo Cisco Systems veiklos rezultatai, be to, pajamų ir pelnų kritimus taip pat fiksavo visiems puikiai žinoma Apple, naftos ir dujų gigantas Chevron (ketvirtą ketvirtį iš eilės) bei prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis valdytojas Home Depot (penktą ketvirtį iš eilės).

Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso narių, kurių duomenys žinomi, per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA maržas kilstelėjo net dvidešimt, tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana paaugo nuo 21 iki 24,9 procento, be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais EBITDA pelningumų medianų atvejais, kas yra pozityvus reiškinys, o informacinių technologijų srityje jis yra pats stambiausias. Tradiciškai tokių kompanijų kaip Visa, Microsoft bei McDonald's maržos yra pačios didžiausios.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžos arba ROA, stambiausius per ketvirtį sugeneravo iPhonų gamintoja Apple bei mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa. Tačiau kitą vertus Amgen, Boeing, Intel bei UnitedHealth Group įmonių ketvirčio ROA buvo neigiama. Palyginus su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, savo turto grąžas kilstelėjo trylika, keturių nepakito, o likusių dvylikos - smuktelėjo. Bendra ROA mediana sumažėjo, kaip ir pramonėje bei informacinių technologijų sektoriuje.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės rodikliais matome, kad bendros jų medianos dabartiniu metu iš tiesų nėra žemos, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog ir itin aukštos, tad bendrąja prasme analizuojamo indekso atstovės yra įvertintos tinkamai. Kaip įprasta žemiausiais P/E, P/BV ir P/S duomenimis išsiskiria finansų sektorius. 

Kaip matome lentelėje, Dow Jones Industrial Average indekso atstovių bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais 2024 metais yra teigiama ir siekia 7,8 procento, o brangusių ir pigusių nuosavybės vertybinių popierių santykis siekia 19 ir 11, kai praėjusiais metais sudarė 20 ir 10. Labiausiai pakilo prekybos ir finansų sektorių narių rinkos vertės, kai Amerikos pramonės bendrovių akcijų kainų pokyčių mediana bent kol kas šiais metais nors ir nežymiai, bet vis dėlto yra neigiama.
 
2024 metais bent kol kas didžiausią grąžą, kuri siekia beveik trisdešimt procentų, sugeneravo American Express akcijos. Prekybos tinklų valdytojos Walmart rinkos vertė paaugo dvidešimt trimis procentais, be to, daugiau nei penktadaliu išsipūtė Amazon, Goldman Sachs, JPMorgan Chase bei Merck ir Caterpillar kapitalizacija. Tuo tarpu daugiausiai nuo šių metų pradžios atpigo kompiuterinių procesorių gamintojo Intel bei lėktuvų gamintojo Boeing akcijos.


Po korekcijos balandžio mėnesį, Dow Jones Industrial Average indeksas atšoko ir gegužę netgi pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, t.y. užfiksavo naują absoliučiai rekordinį lygį. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.


 

American Express akcijų kaina nuosekliai kyla jau net septintą mėnesį iš eilės bei šturmuoja naujus rekordinius lygius. Po tokio įspūdingo ralio padidėjo korekcijos tikimybė, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Walmart akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2022 metų vasarą, bei šturmuoja naujus rekordinius lygius. 




Intel akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje, tačiau šį mėnesį sulaukėme bandymo atšokti. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Boeing akcijų kaina pasikoregavo, na o šį mėnesį sulaukėme bandymo pakilti virš kritimo trendo linijos. Jei šis judesys bus tvarus, tuomet galime sulaukti didesnio atšokimo. 




Amazon akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Goldman Sachs akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko ir pajudėjo link naujų absoliučiai rekordinių lygių.




JPMorgan Chase akcijų kaina po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Merck akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale. Praėjusį mėnesį sulaukėme korekcijos, kurios metus akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o šį mėnesį ji bando atšokti ir pradėti naują augimo etapą. 




Caterpillar akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, na o po jo viršutinės dalies patestavimo praėjusį mėnesį sulaukėme korekcijos. Gegužę ji bando pradėti naują augimo etapą ir artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




3M akcijų kaina konsoliduojasi ir tuo pačiu bando formuoti tvirtą kritimo dugną bei ištrūko pro viršutinę dalį iš kritimo kanalo. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti didesnio atšokimo.




Nike akcijų kaina po atšokimo ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




UnitedHealth Group akcijų kaina šiuo metu yra konsolidaciniame - horizontaliame kanale. Po jo apatinės dalies patestavimo sulaukėme atšokimo.




Walt Disney akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet lauktų didesnė korekcija, tad būtina stebėti padėtį.




Salesforce akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau šį mėnesį sulaukėme bandymo atšokti. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Microsoft akcijų kaina po augimo periodo pasikoregavo, tačiau šį mėnesį atšoko nuo augimo trendo linijos.




Apple akcijų kaina ir toliau konsoliduojasi, tiesa, ji jau yra žemiau ilgalaikio augimo trendo linijos.




Cisco Systems akcijų kaina atšoko ir pasikoregavo, na o dabar ji eilinį mėnesį iš eilės konsoliduojasi.




Visa akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, na o po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą.




Chevron akcijų kaina ir toliau išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale.




IBM akcijų kaina pasikoregavo ir šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo.



 
Dar nėra komentarų