Baltijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-02 01:49 Komentarai: (2)
OMX Baltic Benchmark GI atstovių rinkos vertės rodikliai, ypač Lietuvos atveju, ir toliau išlieka itin žemi bei rodo apie per didelį nuvertinimą. Tuo tarpu pats indeksas ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.  


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.   


Kaip matome pateiktoje lentelėje, lyginant su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos nors ir išliko teigiamos, bet gerokai susitraukė. Toks pats neigiamas reiškinys fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, na o kai kuriais atvejais pajamų arba EBITDA pelnų pokyčių procentiniai rodikliai jau yra su neigiamu ženklu. 

Tarp OMX Baltic Benchmark GI indekso narių per praėjusį ketvirtį labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo Lietuvos pieno produktų gamintoja Vilkyškių pieninė bei du bankai, t.y. LHV Group ir Šiaulių Bankas. Tuo tarpu daugiausiai smuktelėjo dviejų nekilnojamo turto kompanijų iš Estijos, t.y. Hepsor bei Pro Kapital Grupp, bei mūsų šalies atstovų Novaturo ir Grigeo veiklos rezultatai.

Stambiausiomis ketvirčio EBITDA maržomis šįkart gali pasigirti trys kompanijos iš Estijos, t.y. Enefit Green, Tallinna Sadam bei Tallinna Vesi, o štai dviejų nekilnojamo turto bendrovių Hepsor ir Pro Kapital Grupp minimas rodiklis yra neigiamas. Tarp analizuojamo indekso atstovių, lyginant su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, savo pelningumus kilstelėjo aštuonios, o štai kritimą fiksavo dvylika. Vis dėlto nepaisant to, bendra EBITDA maržų mediana ūgtelėjo nuo 16,4 iki 18,4 procento. Prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais šio pelningumo rodiklio medianų atvejais, išskyrus finansų sektorių.



Tradiciškai apskaičiavome ir ROA arba turto grąžos rodiklius. Kaip matome lentelėje, bendra ROA mediana per metus smuktelėjo, kaip ir paslaugų šakoje bei tarp Lietuvos atstovių, o štai finansų sektoriuje, tarp Estijos atstovių šis rodiklis nepakito, kai pramonėje - augo. Tarp dvidešimties OMX Baltic Benchmark GI indekso narių, savo turto grąžas, lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, kilstelėjo tik šeši. Per pirmąjį šių metų ketvirtį Akola Group, AUGA group, Hepsor, Pro Kapital Grupp bei TKM Grupp patyrė grynąjį nuostolį, tad jų ROA yra neigiama. Didžiausias turto grąžas sugeneravo pieno produktų gamintoja Vilkyškių pieninė ir telekomunikacijų srities gigantė Telia Lietuva.

Apskaičiavus Baltijos biržos atstovių bendrus medianinius rinkos vertės rodiklius matome, jog jie iš tiesų ir toliau išlieka labai žemi, tad nepaisant mažesnio likvidumo ir didesnės rizikos galima konstatuoti, jog OMX Baltic Benchmark GI indekso narių akcijos šiuo metu remiantis pasiektais veiklos rezultatais yra tinkamai neįvertintos. Be to, Lietuvos atstovių akcijos dabartiniu metu yra vertinamos gan pastebimai žemiau už Estijos.
 
Šiais metais brangusių ir pigusių akcijų santykis siekia 8 ir 11, tad nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. 2023 metais šis rodiklis buvo teigiamas, nes brangusių ir pigusių akcijų santykis siekė 11 ir 9. Nuo šių metų pradžios daugiausiai krito Estijos bei paslaugų šakos atstovių rinkos vertės, o štai tik finansų institucijų akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama. Atkreiptinas dėmesys, kad visų apskaičiuotų akcijų pokyčių medianų procentiniai dydžiai yra labai nedideli. 

Bent kol kas šių metų žvaigždė tarp apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių yra Estijos statybų kompanija Merko Ehitus, kurios akcijos pabrango absoliučiai daugiausiai, t.y. šešioliką procentų. Antroje vietoje pagal rinkos vertės prieaugį 2024 metais, kuris yra beveik perpus mažesnis nei prieš tai minėtu atveju, yra kita kompanija iš Talino biržos, t.y. Tallink Grupp. Tuo tarpu kitoje barikadų pusėje atsidūrė Novaturas, kurio kapitalizacija jau spėjo susitraukti net virš dvidešimt aštuonių procentų, o Enefit Green akcijos atpigo perpus mažiau. 


OMX Baltic Benchmark GI indeksas eilinį mėnesį iš eilės ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje. Tiesa, tuo pačiu jis yra pakilęs virš prieš tai buvusios kritimo tendencijos linijos.




Merko Ehitus akcijų kaina išlieka virš dabartinės augimo trendo linijos bei pakilo virš ankstesnio augimo piko ir nuosekliai šturmuoja vis naujesnius absoliučiai rekordinius lygius.




Po korekcinio - konsolidacinio periodo Tallink Grupp akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto augimo piko. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.

 


Po atšokimo ir konsolidacinio periodo vėl sulaukėme Novaturo akcijų kainos kritimo bei šiuo metu testuojamas prieš tai suformuotas dungas. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet kritimas prasitęs.




Enefit Green akcijų kaina ir toliau išlieka žemiau kritimo tendencijos linijos bei vis dar nesėkmingai ieško kieto dugno bei jau nusileido žemiau to lygio, kuris buvo jos debiuto biržoje metu.




Akola Group akcijų kaina pasiekė Fibo 61,8% korekcinį lygį, na o praėjusį mėnesį ištrūko iš kritimo kanalo pro jo viršutinę dalį. Jei paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet atšokimas prasitęs.


 

Aprangos akcijų kaina pakilo virš ankstesnio augimo piko, tačiau po šio lygio patestavimo gegužę sulaukėme korekcijos. Tad bent kol kas bandymas pradėti naują augimo etapą buvo nesėkmingas.




AUGA group akcijų kaina pakilo virš kritimo trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei paaiškės, kad tai buvo tvarus judesys, galime sulaukti dvigubo dugno susiformavimo ir didesnio atšokimo.




Coop Pank akcijų kaina išlieka žemiau kritimo trendo linijos. Po konsolidacijos periodo ir nepavykusio bandymo pakilti virš kritimo trendo linijos, ji gegužę kiek smuktelėjo. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus judesys, kuris galėtų pranašauti naują kritimo bangą.




Grigeo akcijų kaina ir toliau išlieka dabartiniame augimo kanale bei patestavusi jo apatinę dalį - atšoko.




Harju Elekter akcijų kaina - tai stabilumo pavyzdys. Ji ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Hepsor akcijų kaina šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Ignitis grupės akcijų kaina vėl testuoja prieš tai ne kartą testuotą dugną, kuris atlaikė. Jei šis lygis ir vėl atlaikys ir akcijų kaina tvariai pakils virš kritimo trendo linijos, tuomet galime sulaukti didesnio atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




LHV Group akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, kuri yra itin siaura ir po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po korekcinio periodo Pro Kapital Grupp akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės ar tai yra tvarus judesys.




Šiaulių Banko akcijų kaina šiuo metu konsoliduojasi ir išlieka virš ilgalaikio augimo trendo linijos, tačiau tuo pačiu prie jos artėja. Po minėtos linijos patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Po nepavykusio bandymo pradėti naują augimo etapą, TKM Grupp akcijų kaina sugrįžo i konsolidacinę fazę.




Tallinna Sadam akcijų kaina išlieka dabartiniame kritimo kanale, na o bandymas iš jo ištrūkti pro viršutinę dalį buvo nesėkmingas.




Tallinna Vesi akcijų kaina išlieka žemiau kritimo trendo linijos, tačiau pastaruoju metu bando formuoti nuosmukio dugną.




Pastaruoju metu Telia Lietuva akcijų kaina buvo konsolidacinėje fazėje, na o praėjusį mėnesį ji smuktelėjo link prieš tai buvusio suformuoto dugno, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, priešingu atveju kritimas prasitęs.




Vilkyškių pieninės akcijų kaina pakilo virš ankstesnio augimo piko, na o dabar panašu į tai, jog sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.

 
1.   Parašė Man with Shorts   2024-06-03 09:59  

Ačiū! Kaip visada - good stuff.

 
2.   Parašė Ragna   2024-06-03 14:13  

idomu, kaip pasirinkta buvo imones/bankai pirmojoje lenteleje?