Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-26 15:32 Komentarai: (0)
Šiais metais ūgtelėjo daugiau nei trijų ketvirtadalių OMX NORDIC 40 narių rinkos vertės. Tuo tarpu pats indeksas po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pristatome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, kad Carlsberg bei EQT kompanijos skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Tuo tarpu Novonesis (Novozymes) B iki šiol paviešino tik savo ketvirčio pajamas.



Kaip matome lentelėje, lyginant su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, pastebimai krito tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių mediana, tiesa, pastaroji buvo didesnė už pajamų. Tas pats neigiamas reiškinys fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais veiklos rezultatų pokyčių medianų atvejais. Tačiau Danijos ir Suomijos atveju EBITDA pelnų pokyčių mediana ūgtelėjo.

Tarp analizuojamo indekso narių per praėjusį ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Danijos biotechnologijų bendrovė Genmab, investicinė kompanija Investor, Danijos farmacijos sektoriaus narė Novo Nordisk bei Suomijos draudimo bendrovė Sampo. Kitą vertus nemažai stambiųjų Skandinavijos kompanijų fiksavo savo pajamų ir EBITDA pelnų kritimus, o didžiausiais pasižymėjo transportavimo vandeniu ir logistikos paslaugas teikiantis A.P. Møller - Mærsk (veiklos rezultatai smunka šeštą ketvirtį iš eilės), Švedijos pramonės atstovė NIBE Industrier, medienos srityje dirbanti Stora Enso (veiklos rezultatai krenta penktą ketvirtį iš eilės), metalų kasybos ir gavybos kompanija Boliden (penktą kartą iš eilės), Sandvik bei Danijos vėjo jėgainių srityje besidarbuojantis Vestas Wind Systems.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį didžiausias EBITDA maržas sugeneravo lošimų paslaugas teikiantis Evolution bei Danijos vaistų gamintojas Novo Nordisk. Bendra šio rodiklio mediana, lyginant su 2023 metų tuo pačiu laikotarpiu, smuktelėjo. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais EBITDA pelningumų medianų atvejais, išskyrus Suomiją, kur šis rodiklis nepakito. Tarp Skandinavijos atstovių per minimą laikotarpį savo maržas kilstelėjo devyniolika, o štai kritimą fiksavo šešiolika. 



Tradiciškai apskaičiavome turto grąžos arba ROA rodiklius, na o bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo nuo 1,9 iki 1,5 procento. Kritimas taip pat fiksuotas tarp Švedijos ir Danijos atstovių, pramonėje ir finansuose - nepakito, o štai ROA mediana pakilo paslaugų šakoje ir tarp Suomijos įmonių. Tarp trisdešimt septynių OMX NORDIC 40 indekso atstovių, kurių duomenis žinome, savo turto grąžas kilstelėjo tik keturiolika. Stambiausiais ROA rodikliais šįkart gali pasigirti Novo Nordisk, Investor bei Essity. Kitą vertus tokių įmonių kaip NIBE Industrier ir Vestas Wind Systems turto grąža buvo neigiama.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamų bankų ir įmonių rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius matome, kad bendri medianiniai šiuo metu tikrai nėra žemi, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog Skandinavijos akcijos yra pervertintos, nes jie labai panašūs į atitinkamus Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių duomenis. Žemiausiais P/E, P/BV, P/S rodikliais išsiskiria finansų sektorius. 

OMX NORDIC 40 indekso atstovių bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra teigiama ir siekia aštuonis procentus (brangusių ir pigusių akcijų santykis siekia 31 ir 9), kai per 2023 metus ji irgi buvo su pliusu ir sudarė beveik dešimt procentų (25 ir 15). 2024 metais labiausiai ūgtelėjo Danijos, Švedijos bei pramonės įmonių rinkos vertės, o mažiausiai - Suomijos. 

Šiais metais tarp keturiasdešimties Skandinavijos atstovių labiausiai šoktelėjo, t.y. trečdaliu, Danijos vaistų gamintojo Novo Nordisk rinkos vertė. Taip pat pastebimiau pabrango ABB, Investor, AstraZeneca, Pandora bei Alfa Laval akcijos. Tuo tarpu per minimą laikotarpį labiausiai susitraukė Neste bei NIBE Industrier kapitalizacija.


OMX NORDIC 40 indeksas po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Novo Nordisk akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, bei patestavusi jo apatinę dalį atšoko ir pajudėjo į viršų.




ABB akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo trende ir nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Investor akcijų kaina išlieka dabartiniame ilgalaikiame augimo kanale bei po korekcinio etapo nuosekliai kopia į viršų bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.

 


AstraZeneca akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Pandora akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet lauktų didesnė korekcija.




Alfa Laval akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei po korekcinės fazės pradėjo naują augimo etapą.




Neste akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje bei ieško tvirto dugno. 




NIBE Industrier akcijų kaina taip pat išlieka korekcinėje fazėje. Bandymas pakilti virš kritimo trendo linijos buvo nesėkmingas.




Boliden akcijų kaina šiuo metu bando atsitiesti po korekcinio etapo.




Hennes & Mauritz akcijų kaina atsitiesė bei testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą lygį, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Vestas Wind Systems akcijų kaina ketvirtą mėnesį iš eilės yra konsolidacinėje fazėje.




Ørsted akcijų kaina po atšokimo šiuo metu konsoliduojasi.




A.P. Møller - Mærsk akcijų kaina pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet atšokimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Nokia akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, tačiau po anksčiau suformuoto dugno patestavimo atšoko ir artėja prie kritimo trendo linijos. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet augimas prasitęs.




SEB akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




Po atšokimo Evolution vėl pasikoregavo ir nukrito žemiau augimo tendencijos linijos.




Swedbank akcijų kaina pakilo virš ankstesnio augimo laikotarpio piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




Volvo akcijų kaina išlieka virš augimo trendo linijos, tačiau pastaruoju metu sulaukėme pasikoregavimo.




Genmab akcijų kaina šiuo metu testuoja ankstesnio kritimo metu suformuotą dugną. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo.




Sugrįžimas atgal į ilgalaikį augimo kanalą buvo nesėkmingas, tad DSV akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje.

 
Dar nėra komentarų