Baltijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-09-03 00:14 Komentarai: (0)
Šiais metais krito daugiau nei pusės OMX Baltic Benchmark GI atstovių, kurių medianiniai rinkos vertės rodikliai yra itin žemi, akcijų kainos, o pats indeksas ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje. 


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.   

Atkreipiame dėmesį, kad mūsų analizuojamo indekso sudėtyje įvyko pokyčiai. Į jį buvo įtrauktas Novaturas.



Kadangi tarp OMX Baltic Benchmark GI  indekso narių padaugėjo pajamų ir pelnų kritimo atvejų, tad nieko stebėtino, jog smuktelėjo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, tiesa, jos išliko teigiamos. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus pramonę, finansų sektorių bei Estijos atstoves, kur ūgtelėjo EBITDA pelnų pokyčių medianos. Atkreiptinas dėmesys, jog visais atvejais apskaičiuotos EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška buvo didesnės už pajamų pokyčių rodiklius, kas yra pozityvus reiškinys, t.y. pelnai auga sparčiau už pajamas. 

Pažvelgus į pateiktą lentelę su duomenimis matome, kad tarp nagrinėjamų bankų ir įmonių per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Estijos atstovės, t.y. du bankai (Coop Pank bei LHV Group), nekilnojamo turto projektų plėtotojas Hepsor, statybų bendrovė Merko Ehitus, elektros prekių gamintoja Harju Elekter, drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimanti Silvano Fashion Group bei transportavimo jūra grupė Tallink Grupp. Tuo tarpu savo pajamų ir EBITDA kritimą šįkart fiksavo nekilnojamo turto srityje veikiančios Arco Vara bei Pro Kapital Grupp, Lietuvos žemės ūkio atstovė Linas Agro Group, pieno produktų gamintoja Vilkyškių pieninė, žaliosios energijos gamintoja Enefit Green bei Talino uosto operatorius Tallinna Sadam.

Šiaulių Banko EBITDA marža per praėjusį ketvirtį iš OMX Baltic Benchmark GI indekso narių buvo pati didžiausia, be to, stambesnėmis išsiskyrė ir žaliosios energijos srityje veikiantis Enefit Green bei bankas iš Estijos LHV Group. O štai nekilnojamo turto bendrovės Pro Kapital Grupp aptariamas rodiklis šįkart yra su minuso ženklu. Kaip matome lentelėje, bendra EBITDA pelningumų mediana, palyginus su praėjusių metų antru ketvirčiu, paaugo, kaip, beje, ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, kas, žinoma, yra pozityvus reiškinys. Savo minimą rodiklį kilstelėjo trylika minimo indekso atstovių, o kritimą fiksavo aštuonios.



Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2022 metų antru ketvirčiu, krito nuo 1,3 iki 0,8 procento, be to, nuosmukis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus finansų sektorių ir mūsų šalies atstoves, kur ROA mediana pakilo. Per lyginamąjį laikotarpį turto grąžos augimo ir kritimo santykis siekia 13 ir 9. Tarp Baltijos biržos atstovių šįkart didžiausius ROA rodiklius sugeneravo Silvano Fashion Group bei dvi mūsų šalies įmonės, t.y. Apranga bei Grigeo. Kitą vertus keturių bendrovių (Arco Vara, AUGA group, Pro Kapital Grupp bei Linas Agro Group) minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas, nes jos per ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį.

Žinoma, pateikiame ir šiuo metu esančius naujausius rinkos vertės rodiklius. Kaip matome, bendri medianiniai OMX Baltic Benchmark GI  indekso narių P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA duomenys šiuo metu iš tiesų yra labai žemi, ypač lyginant su Vakarų ir Šiaurės šalių akcijų rinkų pagrindinių indeksų atitinkamais medianiniais rodikliais. Nors mūsų Baltijos akcijų rinka pasižymi mažesniu likvidumu ir didesne rizika, tačiau dabartiniai medianiniai rinkos vertės rodikliai iš tiesų yra labai žemi, tad galime kalbėti apie tai, jog akcijos yra perdaug nuvertintos, ypač mūsų šalies atveju. 

Bendra akcijų kainų pokyčių mediana bent šiuo metu šiais metais yra nors ir nežymiai, bet vis dėlto neigiama, nes tarp dvidešimt dviejų analizuojamo indekso atstovių krito daugiau nei pusės, t.y. dvylikos rinkos vertė. Per 2022 metus atpigo net aštuoniolikos akcijos. Daugiausiai nuo 2023 metų pradžios nuvertėjo Baltijos finansų sektoriaus atstovių vertybiniai popieriai, kai tuo tarpu pramonės ir paslaugų šakų narių akcijų kainų pokyčių medianos nors ir nežymiai, bet vis dėlto šiais metais yra teigiamos. 

Labiausiai šiais metais tarp apžvelgiamų bankų ir įmonių susitraukė dviejų Talino biržos atstovių Tallinna Sadam bei Tallinna Vesi bei mums visiems puikiai žinomos Telia Lietuva rinkos vertė. Tuo tarpu daugiausiai bent kol kas uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo Tallink Grupp, Grigeo ir Aprangos akcijų.

 
OMX Baltic Benchmark GI indeksas ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis.

  


Tallinna Sadam akcijų kaina nukrito žemiau anksčiau suformuoto ir kelis kartus patestuoto dugno, tad prasidėjo naujo tvirto dugno paieškos, kurios vis dar yra nesėkmingos.

 


Telia Lietuva akcijų kaina vasaros pradžioje nukrito žemiau horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinės dalies, ir toliau pajudėjo žemyn, tad išliekame kritimo trende.




Tallinna Vesi akcijų kaina išlieka kritimo trende, kuris prasidėjo dar 2021 metų rudenį.


 

Po korekcinio - konsolidacinio etapo Tallink Grupp akcijų kaina pradėjo naują augimo etapą. 




Grigeo akcijų kaina po atšokimo nuo dugno šiuo metu testuoja augimo trendo liniją, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, tuomet augimas prasitęs, na o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija. 




Aprangos akcijų kaina po augimo ir prieš tai buvusio nustatyto piko pasiekimo pasikoregavo ir dabar turime korekcinę - konsolidacinę fazę. 




Po kritimo periodo Hepsor akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, na o po jos pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




LHV Group akcijų kaina pakilo virš korekcinės linijos. Na o po to sulaukėme konsolidacijos, kuri ir toliau tęsiasi.

 

Enefit Green akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos, tad prasidėjo korekcija po prieš tai buvusio augimo, kas yra natūralus reiškinys. Tiesa, pasiekus Fibo 61,8 procento lygį bandoma formuoti dugną ir galime sulaukti kritimo tendencijos linijos patestavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. 




Arco Vara akcijų kaina jau ilgą laiką išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




AUGA group akcijų kaina šiuo metu testuoja nuosmukio tendencijos liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti atšokimo.




Coop Pank akcijų kaina po atšokimo ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




Harju Elekter akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, tiesa, šį mėnesį ji pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Ignitis grupės akcijų kaina pasikoregavo, na o dabar išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Linas Agro Group akcijų kaina po įspūdingo augimo šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kas yra natūralus reiškinys. Tiesa, šiuo metu testuojama kritimo trendo linija, tad jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti atšokimo.




Merko Ehitus akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tiesa, šiuo metu vėl testuojama kritimo trendo linija, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Novaturo akcijų kaina po atšokimo nuo dugno išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Pro Kapital Grupp akcijų kaina toliau testuoja anksčiau suformuotą dugną bei niekaip negali apsispręsti kuria kryptimi toliau judėti.




Šiaulių Banko akcijų kaina po korekcijos pakilo virš kritimo trendo linijos ir šiuo metu turime savotišką konsolidaciją.




Silvano Fashion Group akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Tallinna Kaubamaja akcijų kaina pasikoregavo, na o dabar turime savotišką konsolidaciją prieš tolesnį žingsnį.




Vilkyškių pieninės akcijų kaina nukrito žemiau augimo kanalo apatinės dalies bei dar kiek pasikoregavo, na o dabar turime savotišką konsolidacinę fazę.



Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų