Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-08-26 23:51 Komentarai: (0)
Šiuo metu Skandinavijos akcijų rinkos bendras indeksas OMX NORDIC 40 yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, ir tai nestebina, nes nuo šių metų pradžios atpigo daugiau nei pusės jo atstovių akcijos. 


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 


Pažvelgus į apskaičiuotas analizuojamo indekso narių bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad lyginant su 2022 metų antru ketvirčiu, pastebimai smuktelėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių procentinis rodiklis, tiesa, pirmasis labiau, bet visgi sugebėjo išlikti didesnis. Kritimas fiksuotas ir pramonėje, tiesa, pajamų pokyčių rodiklis susitraukė labiau, kai paslaugų šakoje krito tik pajamų pokyčių medianinis rodiklis. Pabrėžtina, kad medianiniai veiklos rezultatų pokyčių rodikliai smuktelėjo tarp Suomijos ir Danijos atstovių, o pirmuoju atveju netgi abu tapo neigiami. Tuo tarpu tarp nagrinėjamų Švedijos atstovių, krito tik pajamų pokyčių medianinis rodiklis, kai EBITDA pelnų gerokai šoktelėjo, o štai finansų sektoriuje veiklos rezultatų pokyčių medianiniai procentiniai rodikliai pastebimai pakilo (EBITDA pelnų atveju iš neigiamo pasidarė gerokai teigiamas).

Tarp stambiųjų Šiaurės šalių atstovių per antrąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino visų pirma bankai, t.y. Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Sv. Handelsbanken ir Swedbank, o ypač, t.y. daugiau nei dvigubai šoktelėjo jų pajamos (išskyrus Danske Bank), o prie to daugiausiai prisidėjo išsipūtusios palūkanų pajamos, nes Centriniai bankai padidino savo bazines palūkanų normas, be to, jos, išskyrus pirmąjį paminėtą banką, augo sparčiau už EBITDA pelnus. Taip pat pastebimiau veiklos rezultatus kilstelėjo koncernas ABB, vaistų gamintoja AstraZeneca, pramonės atstovė SKF bei Danijos vėjo energijos srityje besidarbuojanti Vestas Wind Systems. Kitą vertus vėl, t.y. trečią ketvirtį iš eilės, blogėjo Danijos transportavimo laivais kompanijų DSV ir A.P. Møller - Mærsk veiklos rezultatai, kas tiesiogiai susiję su kritusiomis transportavimo kainomis, kurios praėjusiais metais buvo gerokai pašokusios. Be to, per praėjusį ketvirtį pastebimiau smuktelėjo Boliden, Neste, Stora Enso bei SCA pajamos ir EBITDA pelnai. Pabrėžtina, kad visais paminėtais atvejais veiklos rezultatai blogėjo antrą ketvirtį iš eilės.

Kaip įprasta pateikiame apskaičiuotus EBITDA pelningumus. Didžiausią rodiklį tarp Skandinavijos atstovių per praėjusį ketvirtį sugeneravo Švedijos lošimų organizatorius Evolution, Danijos vaistų gamintoja Novo Nordisk bei vienas didžiausių Švedijos bankų, kuris veiklą vykdo ir Lietuvoje, Swedbank. Tuo tarpu bendra EBITDA maržų mediana, lyginant su 2022 metų antru ketvirčiu, paaugo nuo 20 procentų iki 22,4 procento, o štai visais kitais apskaičiuotais šio rodiklio medianų atvejais jos krito, ypač finansų sektoriuje. Minimą rodiklį per lyginamąjį laikotarpį kilstelėjo keturiolika analizuojamo indekso narių, o kritimą fiksavo net dvidešimt penki.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, tarp keturiasdešimties stambiųjų bankų ir įmonių per praėjusį ketvirtį, lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu, jį kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. tik keturiolika, bet nepaisant to, bendra mediana paaugo, kaip ir tarp Švedijos atstovių, o štai pramonėje ir finansų sektoriuje nepakito, o visais kitais atvejais - krito. Tokių kompanijų kaip Ericsson, Fortum, Stora Enso, Vestas Wind Systems bei Ørsted ROA šįkart yra neigiama, nes jos patyrė grynąjį nuostolį. Tuo tarpu didžiausiomis ketvirčio turto grąžomis tarp OMX NORDIC 40 indekso narių gali pasigirti Novo Nordisk, Evolution, Investor ir Genmab.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamų bankų ir įmonių rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius matome, kad bendri medianiniai šiuo metu tikrai nėra labai aukšti, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog ir labai žemi, kitaip tariant Skandinavijos atstovių akcijos yra iš esmės tinkamai įvertintos. Žemiausiais minimais medianiniais rodikliais, išskyrus dividendinio pajamingumo, kurie aukščiausi, išsiskiria finansų sektorius ir paslaugų šaka, o tarp šalių - Suomijos įmonės. 

Iš keturiasdešimties Skandinavijos atstovių, kurios figūruoja šioje apžvalgoje, šiais metais krito daugiau nei pusės rinkos vertė, t.y. dvidešimt dviejų, tad nieko keisto, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Tiesa, praėjusiais metais šis rodiklis buvo dar gerokai labiau minusinis, nes tuomet atpigo net trisdešimt vienos akcijos. Bent kol kas nuo metų pradžios labiausiai susitraukė Suomijos bendrovių kapitalizacija, o tuo tarpu Švedijos (kaip ir finansų sektoriaus) atstovių akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama.
 
Nuo šių metų pradžios labiausiai krito Švedijos metalų kasybos ir gavybos įmonės Boliden rinkos vertė, t.y. virš dvidešimt septynių procentų. Be to, pastebimiau atpigo Suomijos naftos ir dujų įmonės Neste bei energetikos milžinės Fortum akcijos. Tuo tarpu daugiausiai ūgtelėjo drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios Hennes & Mauritz, papuošalus gaminančios Pandora bei farmacijos sektoriaus atstovės Novo Nordisk kapitalizacija.


Po augimo periodo OMX NORDIC 40 indeksas šiuo metu išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo krypti. 

 


Boliden akcijų kaina po dvigubos viršūnės suformavimo išlieka kritimo trende.




Neste akcijų kaina po atšokimo šiuo metu yra vėl atsidūrusi kritimo fazėje ir testuoja ankstesnio kritimo metu suformuotą dugną. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet sulauksime didesnės korekcijos.




Po atšokimo Fortum akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje, bet bando formuoti dugną. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar pavyks tai padaryti. 




Hennes & Mauritz akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo linijos, tačiau po tokio įspūdingo atšokimo sulaukėme korekcijos, pelnų realizacijos, kas yra natūralus - sveikas reiškinys. 




Pandora akcijų kaina po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą ir jau pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.

 


Novo Nordisk akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale, na o po korekcijos, kurios metu buvo patestuota dabartinio augimo trendo linija, sulaukėme naujos augimo bangos link naujų rekordinių lygių.




Nokia akcijų kaina išlieka kritimo trende ir nesėkmingai ieško kieto dugno.




Telia akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų gegužę.




Vestas Wind Systems akcijų kaina po atšokimo šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje.




Sampo akcijų kaina po augimo periodo išlieka korekcinėje fazėje.




A.P. Møller - Mærsk akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau artėja prie kritimo trendo linijos, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




ABB akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




DSV akcijų kaina vėl šį mėnesį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet lauktų nauja korekcijos banga.




Atlas Copco akcijų kaina galimai suformavo dvigubą viršūnę, na o dabar testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis neatlaikys ir bus tvariai pralaužtas, tuomet pasitvirtintų dvigubos viršūnės susiformavimas ir lauktų didesnė korekcija.




Volvo akcijų kaina priartėjo prieš prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio. Na o dabar panašu į tai, kad sulauksime augimo trendo linijos patestavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Evolution akcijų kaina po atšokimo nukrito žemiau augimo trendo linijos ir šiuo metu išlieka korekcinėje fazėje.




Ørsted akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2021 metais.




AstraZeneca akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, tuomet lauktų didesnė korekcija, kurios tikimybė po tokio ralio padidėjo.




Po korekcinio periodo Swedbank akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą.




SEB akcijų kaina po korekcijos irgi bando pradėti naują augimo etapą.



Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų