Baltijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2022-12-11 00:39 Komentarai: (0)
Mūsų regiono akcijų rinkoje šiais metais vyrauja raudona - kritimą simbolizuojanti spalva ir itin žemi rinkos vertės rodikliai. Tačiau kitą vertus OMX Baltic Benchmark GI indeksas po korekcijos bando atšokti ir pradėti naują augimo etapą.


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Šįkart mūsų analizuojamo OMX Baltic Benchmark GI  indekso sudėtyje pokyčių nebuvo.



Pažvelgus į apskaičiuotas trečiojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad vienos akivaizdžios tendencijos nebuvo. Bendra pajamų pokyčių mediana, kaip ir EBITDA pelnų, paaugo, bei tapo didesnė už pelnų. Pramonėje ir tarp mūsų šalies atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos irgi pasistiebė, o štai paslaugų šakoje, tarp finansų institucijų ir Estijos atstovių, lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, pakilo tik pajamų pokyčių medianos, o štai pelnų - krito. 

Tarp OMX Baltic Benchmark GI indekso narių per praėjusį ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino atsigaunantis kelionių organizatorius Novaturas, nekilnojamo turto srityje veikiančios Arco Vara bei Pro Kapital Grupp, dvi mūsų šalies žemės ūkio bendrovės Linas Agro Group ir AUGA group, energetikos milžinė Ignitis grupė bei Tallink Grupp. Tuo tarpu savo pajamų ir EBITDA pelnų kritimą šįkart fiksavo dvi bendrovės, t.y. nekilnojamo turto srityje veikiantis Hepsor ir vandens tiekėjas Tallinna Vesi.
 
Kaip įprasta pristatome apskaičiuotas EBITDA maržas arba pelningumus. Bendra šio rodiklio mediana per praėjusį ketvirtį siekė 12,3 procento, kai prieš metus buvo pastebimai didesnė ir sudarė 18,3 procento. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA pelningumų medianas. Palyginus su 2021 metų trečiu ketvirčiu, savo minimą rodiklį kilstelėjo vos šešios Baltijos biržos narės, o kritimą fiksavo net tris kartus daugiau. Iš analizuojamo indekso atstovių per trečiąjį šių metų ketvirtį didžiausiomis EBITDA maržomis gali pasigirti Šiaulių Bankas, žaliosios energetikos srityje veikianti Enefit Green, Talino uosto valdytoja Tallinna Sadam bei Coop Pank bankas. Tuo tarpu vienintelė mūsų šalies pieno produktų gamintoja Pieno Žvaigždės pasižymėjo tuo, kad jos minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas.



Tarp dvidešimt keturių analizuojamų bankų ir įmonių per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo turto grąžą arba ROA kilstelėjo daugiau nei pusė, t.y. trylika, o bendra šio rodiklio mediana pakilo nuo 1,3 iki 1,6 procento. Kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, prieaugis fiksuotas paslaugų šakoje bei tarp Lietuvos ir Estijos atstovių, o štai finansų sektoriuje ROA mediana nepakito, kai tuo tarpu pramonėje išvis iš teigiamos pasidarė neigiama. Didžiausias turto grąžas per praėjusį ketvirtį šįkart sugeneravo nekilnojamo turto kompanija Pro Kapital Grupp, pieno produktų gamintoja Vilkyškių pieninė bei moteriško apatinio trikotažo siuvimu ir pardavimu užsiimanti Silvano Fashion Group. Kitą vertus, keturių bendrovių (AUGA group, Grigeo, HansaMatrix bei Pieno Žvaigždžių) minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas.

Tradiciškai pateikiame naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių minimus bendrus medianinius duomenis matome, kad jie iš tiesų yra labai žemi, ypač palyginus su Vakarų ir Skandinavijos šalių akcijų rinkų pagrindinių indeksų narių analogiškais medianiniais rodikliais. Taigi, galime kalbėti apie tai, kad nagrinėjamų Baltijos biržos kompanijų ir bankų akcijos šiuo metu yra nepakankamai įvertintos, kas susiję su mažesniu likvidumu ir didesne rizika. Žemiausiais, bent šiuo metu, P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA medianiniais duomenimis išsiskiria pramonės ir mūsų šalies atstovai. 

Tarp dvidešimt keturių nagrinėjamų Baltijos biržos atstovių nuo šių metų pradžios pabrango vos keturių nuosavybės vertybiniai popieriai, tad tikrai nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia šešioliką procentų. 2021 metais pakilo net dvidešimt vienos rinkos vertė ir žinoma, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama. Per minimą laikotarpį daugiausiai susitraukė pramonės ir finansų sektoriaus atstovių kapitalizacija, o štai mažiausiai nuvertėjo Lietuvos kompanijų ir banko vertybiniai popieriai. 

Labiausiai šiais metais atpigo Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotojo Pro Kapital Grupp akcijos, kurių kaina krito net 56,5 procento. Taip pat pastebimiau susitraukė moteriško apatinio trikotažo kūrėjos, siuvėjos ir pardavėjos Silvano Fashion Group bei kitų dviejų Estijos nekilnojamo turto kompanijų Arco Vara ir Hepsor rinkos vertė. Tarp keturių OMX Baltic Benchmark GI indekso narių, kurių akcijų kainos nuo šių metų pradžios paaugo, lyderiauja dvi mūsų šalies atstovės, t.y. Linas Agro Group bei Vilkyškių pieninė.


OMX Baltic Benchmark GI  indeksas praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos bei šį mėnesį prasitęsė augimas. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, sulauksime dar didesnio atšokimo po korekcijos periodo.

 
 

Pro Kapital Grupp akcijų kaina nukrito dar labiau ir žemiau prieš tai du kartus patestuoto ir atlaikiusio dugno, tačiau šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Artimiausiu metu paaiškės, ar ankstesnio dugno pramušimas yra tvarus reiškinys. 




Silvano Fashion Group akcijų kaina po dugno pasiekimo ir konsolidacinio periodo bando atšokti. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Arco Vara akcijų kaina pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos bei šiuo metu konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




Hepsor akcijų kaina šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Linas Agro Group akcijų kaina po augimo periodo ir rekordinio lygio pasiekimo šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




Vilkyškių pieninės akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2020 metų pavasarį. Tiesa, po kanalo viršutinės dalies patestavimo sulaukėme korekcijos ir savotiškos konsolidacijos, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Enefit Green akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio periodo bando atsitiesti ir pradėti naują augimo etapą. 




Harju Elekter akcijų kaina išlieka žemiau nuosmukio tendencijos linijos, tačiau šiuo metu bando konsoliduotis ir formuoti tvirtą dugną.




Pieno Žvaigždžių akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų gegužės mėnesį.




Tallinna Sadam akcijų kaina šiuo metu testuoja nuosmukio tendencijos liniją, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš šios linijos, tuomet sulauksime didesnio atšokimo.




HansaMatrix akcijų kaina po kritimo periodo šiuo metu yra horizontalioje konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Aprangos akcijų kaina po kritimo periodo auga trečią mėnesį iš eilės. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai tvarus reiškinys, o gal tik atšokimas po buvusio kritimo.




AUGA group akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje bei šiuo metu testuoja prieš tai buvusį pasiektą kritimo dugną. Jei šis lygis atlaikys, tuomet galime sulaukti didesnio atšokimo.




Po kritimo etapo Coop Pank akcijų kaina šiuo metu ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Grigeo akcijų kaina spalį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o po to sulaukėme konsolidacijos, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.




Ignitis grupės akcijų kaina iš esmės dar kartą patestavo prieš tai suformuotą dugną ir atšoko, na o dabar testuoja prieš tai buvusio atšokimo piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




LHV Group akcijų kaina šiuo metu testuota nuosmukio trendo liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Merko Ehitus akcijų kaina šiuo metu bando atsitiesti po korekcinio periodo ir pradėti naują augimo etapą.




Novaturo akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet mūsų gali laukti dar didesnis atšokimas.




Šiaulių Banko akcijų kaina po korekcinio periodo auga jau trečią mėnesį iš eilės, t.y. tęsiasi atšokimas.




Tallink Grupp akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Tallinna Kaubamaja akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų rudenį.




Tallinna Vesi akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė akcijų rinkos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, priešingu atveju būtų didesnė korekcija.




Telia Lietuva akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.


 
Dar nėra komentarų