Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Pagaliau visos stambiosios Amerikos įmonės ir bankai, kurie įeina į mūsų apžvelgiamą DOW30 indeksą, pristatė savo 2019 II ketvirčio veiklos rezultatus.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2019-08-24 23:19 Komentarai: (0)
Nors šiais metais pabrango didžiosios daugumos Amerikos stambiųjų bankų ir bendrovių akcijos, tačiau daugiau nei pusės iš jų smuktelėjo pelningumo rodikliai. Tuo tarpu Dow Jones Industrial Average indeksas niekaip nesugeba tvariai pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, tad didėja naujos korekcijos rizika.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Pagaliau visos stambiosios Amerikos įmonės ir bankai, kurie įeina į mūsų apžvelgiamą indeksą, pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių savo pajamas per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo devyniolika, o EBITDA pelną - irgi tiek pat. Prieš metus buvo atitinkamai 28 ir 23, o per pirmą šių metų ketvirtį - 20 bei 19. Tad akivaizdu, kad lyginant su 2018 metų antru ketvirčiu, padėtis šiuo atžvilgiu pablogėjo.

Pažvelgus į apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, taip pat matome, jog padėtis pablogėjo. Nors jos išliko teigiamos, tačiau lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu, šie procentiniai rodikliai gerokai smuktelėjo. Kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, kaip matome, visur per lyginamą laikotarpį jos irgi krito. Be to, bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį buvo mažesnė už pajamų atitinkamą rodiklį, tas pats fiksuota paslaugų šakoje, bei finansų ir prekybos sektoriuose, na o pastarajame EBITDA pelnų pokyčių mediana netgi tapo neigiama. Tik tarp pramonės įmonių ir informacinių technologijų atstovių EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška išliko didesnės už pajamų pokyčius.

Per antrą šių metų ketvirtį tarp analizuojamų Dow Jones Industrial Average indekso narių savo veiklos rezultatus labiausiai pagerino visiems puikiai žinoma mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa, farmacijos gigantė Merck, o štai informacinių technologijų milžinės Microsoft pajamos ir pelnas ūgtelėjo dešimtą ketvirtį iš eilės, sveikatos priežiūros srityje veikiančios UnitedHealth Group - keturioliktą ketvirtį iš eilės. Be to, pastebimiau savo EBITDA pelną per praėjusį ketvirtį kilstelėjo ir vartotojams skirtų įvairių produktų gamintoja Johnson & Johnson.

Šįkart tiek savo pajamų, tiek pelnų kritimą fiksavo šešios apžvelgiamos minimo indekso atstovės, kai prieš metus per antrą ketvirtį tokia buvo tik viena. Labiausiai pablogėjo su problemomis susidūrusios lėktuvų gamintojos Boeing veiklos rezultatai. Dėl kritusių užsakymų pajamos smuko net 35,1 procento, o dėl padidėjusių išlaidų ir nurašymų EBITDA apskritai buvo neigiama. Antrą ketvirtį iš eilės pastebimai smuktelėjo chemijos sektoriaus atstovo Dow veiklos rezultatai, be to, per antrą ketvirtį pajamos ir pelnas krito dar labiau nei ketvirtį prieš tai. Amerikos naftos milžinės ExxonMobil pajamos ir EBITDA pelnas irgi susitraukė antrą ketvirtį iš eilės. 3M bendrovės pelnas per antrą šių metų ketvirtį smuko kiek daugiau nei ketvirtadaliu, o pramogų srityje veikiančios Walt Disney - virš dvidešimt vieno procento.



Bendra Amerikos didžiųjų įmonių bei bankų EBITDA maržų mediana per antrą šių metų ketvirtį sudarė 24,1 procento, kai prieš metus buvo kiek aukštesnė ir siekė 24,7 procento, tiesa, per pirmus tris šių metų mėnesius ji buvo dar kuklesnė. Lyginant su 2018 metų antru ketvirčiu, per praėjusį ketvirtį EBITDA maržų mediana smuktelėjo ir paslaugų srityje bei tarp finansų bei prekybos sektorių atstovų, tuo tarpu pramonėje ir informacinių technologijų srityje minimas pelningumo medianinis rodiklis kiek pasistiebė į viršų. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių savo EBITDA pelningumus per lyginamą laikotarpį kilstelėjo vos dvylika, t.y. mažiau nei pusė, tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana smuktelėjo. Didžiausiomis maržomis šįkart išsiskyrė Visa ir greito maisto restoranų tinklo savininkė McDonald's, o štai lėktuvų kūrėjos ir gamintojos Boeing minimas rodiklis per praėjusį ketvirtį apskritai buvo su minuso ženklu.

Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžos, tai jo bendra mediana per antrą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, irgi krito bei sumažėjo ir lyginant su 2019 metų pirmais trimis mėnesiais. Analogiškai buvo ir tarp paslaugų šakos atstovių ir tarp prekybininkių. Tuo tarpu informacinių technologijų sektoriaus narių ROA mediana krito tik lyginant su 2018 metų antru ketvirčiu, finansų srityje ji per lyginamą laikotarpį nepakito, o štai pramonės atstovių turto grąžų mediana paaugo tiek lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, tiek ir su praėjusių metų antru ketvirčiu. ROA rodiklio prieaugiu per praėjusį ketvirtį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu, gali pasigirti tik devynios nagrinėjamo indekso narės, keturių atveju jis nepakito, o likusių net septyniolikos - smuktelėjo. Tokių bendrovių kaip Boeing ir Procter & Gamble turto grąža šįkart buvo neigiama, kai prieš metus tik vienos įmonės. Prekybos centrų, kuriuose prekiaujama namų apyvokos ir kitomis su namais susijusiomis prekėmis bei statybinėmis medžiagomis, valdytojos Home Depot šis pelningumo rodiklis ir vėl buvo didžiausias. Stambesniu turto grąžos rodikliu, kuris viršijo keturis procentus, per praėjusį ketvirtį pasižymėjo Microsoft, Visa ir sportinių bei laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja bei gamintoja Nike.

Kaip įprasta pateikiame naujausius analizuojamų Amerikos įmonių ir bankų rinkos vertės rodiklius ir apskaičiuotas jų medianas. Bendri medianiniai yra labai panašūs į Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių analogiškus medianinius rodiklius. Bendrąją prasme galime teigti, kad jie šiuo metu nėra nei itin aukšti, nei žemi. Iš esmės kukliausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais pasižymi finansų sektoriaus narės. Tuo tarpu lyginant pramonės ir paslaugų šakas, pirmosios minimi rodikliai kiek aukštesni.

Nuo šių metų pradžios ūgtelėjo net dvidešimt trijų Dow Jones Industrial Average indekso atstovių rinkos vertė, o tik septynių smuktelėjo, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana, kaip ir kitos apskaičiuotos medianos, šiais metais yra su pliuso ženklu. Per 2018 metus pabrango mažiau nei pusės, t.y. keturiolikos ir trisdešimties nuosavybės vertybiniai popieriai ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama. Labiausiai per šiuos 2019 metus ūgtelėjo finansų sektoriaus atstovių rinkos vertė, o mažiausiai pabrango pramonės srityje veikiančių bendrovių akcijos.

Bent kol kas tarp analizuojamo indekso narių šiais metais daugiausiai ūgtelėjo Visa rinkos vertė, t.y. kiek daugiau nei trečdaliu, be to, virš trisdešimt procentų pabrango Microsoft bei Procter & Gamble nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai Apple kapitalizacija pakilo trisdešimt procentų. Priešingoje barikadų pusėje šįkart atsidūrė Dow bendrovė, kurios rinkos vertė nuo metų pradžios smuktelėjo 27,4 procento, arba labiausiai tarp Dow Jones Industrial Average atstovių. Mažmeninius prekybos tinklus, kuriuose prekiaujama farmacijos produktais, valdančios Walgreens Boots akcijos per minimą laikotarpį nuvertėjo virš dvidešimt šešių procentų, o vaistų gamintojos Pfizer kapitalizacija susitraukė beveik penktadaliu.


Dow Jones Industrial Average indeksas niekaip nesugeba tvariai pakilti virš prieš praėjusių metų pabaigoje buvusią korekciją pasiekto visų laikų rekordinio lygio. Nors lūkesčiai dėl galimos dvigubos viršūnės formavimosi pavasario pabaigoje nepasitvirtino, ir esame savotiškoje konsolidacinėje fazėje, tačiau didėja naujos korekcijos rizika.




Visa akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir šturmuoja vis naujus rekordinius lygius. Kol kas itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų nematyti, tačiau po tokio didelio kainos šuolio anksčiau ar vėliau korekcija yra neišvengiama.




Microsoft akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų rudenį bei kyla vis aukščiau iki naujų rekordinių lygių. Vis dar nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų, bent anksčiau ar vėliau didesnė korekcija yra tiesiog neišvengiama.




Procter & Gamble akcijų kaina šiuo metu šturmuoja savo visų laikų rekordinius lygius ir tuo pačiu testuoja itin ilgalaikio augimo kanalo viršutinę ribą. Jei nepavyktų jos tvariai pralaužti, tuomet mūsų lauktų korekcija.




Walgreens Boots akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Bandymas iš jo ištrūkti pro jo viršutinę dalį kol kas yra nesėkmingas, tad didėja tikimybė, jog akcijų kaina gali kristi dar labiau iki ilgalaikio prieš tai buvusio pasipriešinimo lygio, kuris yra maždaug ties keturiasdešimties dolerių lygiu.




Pfizer akcijų kaina po nepavykusio bandymo pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio pastebimai krenta antrą mėnesį iš eilės. Panašu į tai, kad susidarė taip vadinama dviguba viršūnė. Šiuo metu testuojamas 2000 metais buvęs pasiektas rekordinis kainos lygis. Jei jis neatlaikys, kaina gali smuktelėti ir dar labiau.




3M kompanijos akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų vasarį. Šiuo metu testuojama jo apatinė dalis. Jei ji atlaikys, tuomet galime sulaukti atšokimo, na o priešingu atveju korekcija gali dar labiau pagilėti.




Apple akcijų kaina priartėjo prie prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio. Jei nepavyks virš jo tvariai pakilti, gali susidaryti dviguba viršūnė, po ko sektų nauja gilesnė korekcija.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)
 
Dar nėra komentarų