Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Lenkijos akcijų rinkoje tęsiasi korekcinės nuotaikos, o nuo šių metų pradžios atpigo absoliučios daugumos WIG20 indekso atstovių akcijos.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-05-28 01:52 Komentarai: (0)
Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač smulkių kompanijų akcijomis. Šios šalies akcijų rinkoje tęsiasi korekcinės nuotaikos, o nuo šių metų pradžios atpigo absoliučios daugumos WIG20 indekso atstovių akcijos. Taigi, kaip ir įprasta pasižiūrėkime į šią rinką iš arčiau bei apžvelkime naujausius duomenis bei tendencijas.

WIG20

Analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, keturiolikos minimo indekso atstovių pajamos paaugo, o EBITDA pelno prieaugiu gali pasigirti dešimt. 2017 metų pirmą ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 19 ir 13, o per ketvirtą ketvirtį sudarė - 15 ir 8. Taigi, per metus padėtis bent šia prasme suprastėjo. Bendros medianos nors ir išliko teigiamomis, tačiau jos lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, irgi sumažėjo, be to, EBITDA pelnų pokyčių mediana jau tapo kuklesnė nei pajamų. Padėtis pablogėjo pramonės sektoriuje, kur bendra pelnų pokyčių mediana tapo pastebimai neigiama procentine išraiška, kai prieš metus buvo gerokai teigiama, o pajamų nors ir išliko teigiama, bet gerokai susitraukė.

Paslaugų srityje, kalbant apie bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, padėtis per metus faktiškai nepasikeitė, tiesa, EBITDA pelnų pokyčių mediana jau tapo mažesnė už pajamų. Finansų srityje pastebimai šoktelėjo bendra pelnų pokyčių mediana, tačiau kiek sumažėjo pajamų pokyčių mediana. Energetikos srityje veiklos rezultatų pokyčių medianos išliko teigiamos, tuo tarpu kalbant apie prekybos įmones, EBITDA pelnų pokyčių mediana tapo pastebimai teigiama, kai prieš metus gerokai neigiama, bet pajamų pokyčių teigiama mediana procentine išraiška susitraukė.

Net keturi iš penkių bankų, kurie įeina į WIG20 indeksą, per pirmą šių metų ketvirtį pagerino veiklos rezultatus, be to, pelnai ūgtelėjo pastebimai labiau nei pajamos. Draudimo milžinė PZU, kuri irgi priklauso finansų sektoriui, aštuntą ketvirtį iš eilės padidino tiek pajamas, tiek EBITDA pelną. Batų prekybos įmonės CCC pelnas per pirmą šių metų ketvirtį pašoko beveik penkis kartus, be to, pastebimiau savo veiklos rezultatus pagerino ir energetikos sektoriaus milžinė PGE.

Vėl suprastėjo kompiuterinių žaidimų gamintojos CD Projekt veiklos rezultatai, be to, antrą ketvirtį iš eilės EBITDA pelnas krito labiau nei pajamos. Per praėjusį ketvirtį KGHM Polska Miedz pajamos ir pelnai smuktelėjo kaip ir ketvirtą ketvirtį, bet nuosmukiai procentine išraiška pastebimai ūgtelėjo. Telekomunikacijų gigantės Orange Polska veiklos rezultatai susitraukė ketvirtą ketvirtį iš eilės. Tuo tarpu anglių kasėjos JSW EBITDA pelnas smuktelėjo pirmą kart po penkių ketvirčių augimo ir tai susiję su minimo energijos ištekliaus kainos kritimu.



Kalbant apie EBITDA maržą, tai bendra medianinė paaugo tiek per metus, tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu. Tas pats fiksuota paslaugų srityje, tuo tarpu pramonėje padėtis buvo visiškai priešinga. Finansų, energetikos ir prekybos sektorių EBITDA pelningumų medianos per metus pasistiebė į viršų, kas yra pozityvu. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp analizuojamo indekso atstovių devynios iš dvidešimties padidino savo EBITDA maržą, o vienu atveju šis rodiklis nepakito. Didžiausią minimą rodiklį per pirmus tris šių metų mėnesius pasiekė mBank bankas, kurio marža sudarė 49,6 procento, kai prieš metus - 34,9 procento. Anglių kasėjos JSW EBITDA pelningumas siekė 45,2 procento, bet prieš metus per pirmą ketvirtį šis rodiklis buvo didesnis. Drabužių kūrimu, siuvimu ir mažmenine prekyba užsiimančios LPP EBITDA marža tradiciškai per pirmą šių metų ketvirtį buvo neigiama, o mažiausius teigiamus minimus pelningumo rodiklius sugeneravo kitos dvi prekybos sektoriaus atstovės, t.y. CCC ir Eurocash.

Tuo tarpu ROA arba turto grąžos rodiklio bendra mediana per metus smuktelėjo nuo 0,9 iki 0,7 procento, tačiau ketvirtį prieš tai šis rodiklis buvo dar mažesnis ir siekė 0,6 procento. Pramonės šakos atstovių minimas medianinis rodiklis abiem lyginamais atvejais susitraukė, energetikos ir prekybos sektorių atstovių ROA mediana per metus irgi krito, paslaugų srityje nepakito, o finansų įmonių - paaugo. Per pirmą 2018 metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, vienuolikos WIG20 indekso narių turto grąža susitraukė, trijų nepakilo, o pakilo vos šešių. Didžiausią ROA rodiklį sugeneravo JSW, bet jis per metus krito nuo 7,2 iki šešių procentų. PGNiG bendrovės minimas pelningumo rodiklis siekė 3,2 procento, bet per metus irgi smuko. CCC, Eurocash, LPP ir Orange Polska turto grąža buvo neigiama, kai prieš metus pirmų trijų įmonių minimas rodiklis irgi buvo su minuso ženklu.

Lenkijos didžiųjų kompanijų ir bankų finansinių santykinių rinkos vertės P/E, P/BV ir P/S rodiklių bendros medianos šiuo metu yra labai žemos, kas tuo pačiu reiškia, kad jų akcijos yra nuvertintos. Mažiausiais minimais rodikliais pasižymi energetikos sektoriaus narės, o didžiausiais - prekybos srityje veikiančios įmonės.

Nuo šių metų pradžios tarp dvidešimties analizuojamo indekso atstovių pabrango vos trijų nuosavybės vertybiniai popieriai. Akivaizdu, jog Lenkijos akcijų rinkoje toliau vyrauja korekcinės nuotaikos po to, kai per praėjusius metus pabrango net devyniolikos akcijos. Nieko stebėtino, kad šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 10,8 procento. Be to, visos kitos paskaičiuotos medianos irgi su minuso ženklu. Kaip matome, labiausiai atpigo energetikos sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o mažiausiai - prekybos sektoriaus.

Per šiuos 2018 metus labiausiai, t.y. daugiau nei trečdaliu smuktelėjo Lenkijos energetikos sektoriaus atstovės Tauron PE rinkos vertė, Energa akcijos nuvertėjo 31,3 procento, o kitos energetikos įmonės PGE - beveik ketvirtadaliu. Daugiausiai šiais metais, kaip ir beje 2017 metais, pabrango kompiuterinių žaidimų gamintojos CD Projekt akcijos, kurių vertė pašoko beveik penkiasdešimt procentų.


WIG20 indeksas vis dar išlieka korekcinėje fazėje ir kol kas nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų, tačiau jis pastaruoju metu konsoliduojasi ir bet kokiu atveju būtina atidžiai stebėti padėti.




CD Projekt akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir šį mėnesį pakilo iki savo naujo absoliučiai rekordinio lygio. Kol kas jokių aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų nematyti.




LPP akcijų kaina metų pradžioje pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, tačiau jį patestavusi - nepralaužė. Po to prasidėjo konsolidacinis etapas. Jeigu vis dėl to minėtas lygis bus tvariai įveiktas, tuomet akcijų kaina dar labiau pakils ir užfiksuos naujus absoliučiai rekordinius lygius.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina išlieka ilgalaikiame konsolidaciniame - horizontaliame kanale ir šiuo metu po truputį artėja prie jo viršutinės ribos, kuri tikėtina vėl bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Tauron PE akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų rugsėjį. Be to, akcijų kaina balandžio pabaigoje pralaužė prieš tai suformuotą dugną, nuo kurio buvo atšokta kelis kartus, bei nusirito iki absoliučiai rekordinių žemumų. Vis dėl to po tokio didelio kritimo anksčiau ar vėliau galime sulaukti atšokimo.




Energa akcijos taip pat yra nuosmukio kanale, kuris prasidėjo irgi 2017 metų rudenį. Tiesa, dabar testuojama kanalo apatinė riba. Jei ji atlaikys, gali pradėti formuotis dugnas, po ko galime sulaukti akcijų kainos atšokimo.




PGE akcijų kaina, kuri irgi yra nuosmukio kanale, kaip tik šiuo metu testuoja savo visų laikų rekordiškai žemą lygį, t.y. dugną, kuris buvo suformuotas 2016 metų pabaigoje. Tai labai svarbus momentas. Jei dugnas atlaikys, tuomet tikėtinas akcijų kainos atšokimas, priešingu atveju leisimės dar žemiau.

 
Dar nėra komentarų