Baltijos rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
2015 metų 2 ketvirčio OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių bendrovių rezultatų apžvalga
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2015-09-12 03:22 Komentarai: (0)
Rugpjūčio pabaigoje Baltijos biržose kotiruojamos bendrovės, kurios iki tol dar nebuvo spėjusios to padaryti, paskelbė savo antrojo šių metų ketvirčio veiklos finansinius rezultatus. Kaip ir įprasta, buvo ir tų kompanijų, kurios savo veiklos rezultatus pastebimai pagerino, bei tuo pačiu buvo ir tų, kurių veiklos rezultatai pablogėjo, arba pakito nežymiai. Tad šioje apžvalgoje sudėkime visus taškus ant i.

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų šių metų antrojo ketvirčio finansinius veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Taigi, iš minėtą indeksą sudarančių dvidešimt septynių bendrovių per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šešiolikos pajamos paaugo, kai per pirmą ketvirtį šis skaičius siekė aštuoniolika, na o likusių sumažėjo. Kalbant apie EBITDA pelno pokyčius, tai šiuo atveju padėtis blogesnės, t.y. vos dešimties kompanijų minimas pelnas paaugo, o net penkiolikos sumažėjo. Panevėžio Statybos Tresto atveju prieš metus buvusį EBITDA pelną pakeitė nuostolis, na o Pro Kapital Grupp atveju - atvirkščiai. Per pirmą ketvirtį trylikos bendrovių, kurios sudaro OMX Baltic Benchmark GI indeksą, minėtas pelnas ūgtelėjo, dvylikos sumažėjo, na o likusių dviejų atveju arba pelnas pakeitė nuostolį, arba atvirkščiai.

Žiūrim į bendrą pajamų pokyčių mediana, taigi, per praėjusį ketvirtį ji buvo teigiama ir siekė 1,3 procento, kai ketvirtį prieš tai irgi buvo teigiama bei buvo kiek didesnė ir sudarė 1,8 procento. EBITDA pelno medianos atveju, tai ji per antrą ketvirtį jau buvo neigiama ir sudarė 7,2 procento, kai dar per pirmą ketvirtį buvo teigiama ir siekė apie vieną procentą. Tad, padėtis pablogėjo.

Vertinant bendrai tiek pajamas, tiek EBITDA pelną, per praėjusį ketvirtį savo veiklos rezultatus labiausiai pagerino Klaipėdos Nafta. Priežastis ir vėl ta pati, t.y. susijusi su nauja veikla (dujų terminalas). Pajamos ir EBITDA pelnas šoktelėjo kartais, tiesa, svarbus aspektas yra tai, kad pajamos pašoko pastebimai sparčiau už minėtą pelną. Bet kokiu atveju, šis šių metų antrojo ketvirčio veiklos rezultatų palyginimas su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, nėra teisingas ir objektyvus, na o jau kitais metais pasimatys tikrasis vaizdas.

Be šios kompanijos per minimą laikotarpį savo veiklos rezultatus taip pat pastebimai pagerino ir Harju Elekter iš Estijos bei nekilnojamo turto bendrovė iš tos pačios šalies Pro Kapital Grupp. Pirmuoju atveju, pastebimą pajamų ir EBITDA pelno augimą dalinai lėmė naujos kompanijos įsigijimas. Pro Kapital Grupp atveju veiklos rezultatų gerėjimą lėmė augę butų pardavimai.

Tuo tarpu labiausiai per antrą šių metų ketvirtį, vertinant tiek pajamas, tiek EBITDA pelną, pablogėjo Lietuvos pieno sektoriaus atstovių veiklos rezultatai, t.y. net pas tris iš keturių bendrovių pastebimai smuktelėjo tiek pajamos, tiek EBITDA pelnai. Pajamos labiausiai krito pas Pieno Žvaigždes, o minėtas pelnas pas Vilkyškių pieninę. Kaip savo pranešimuose teigia įmonių atstovai, suprastėjusios veiklos rezultatus lėmė ženkliai kritusios pieno produktų kainos pasaulinėje rinkoje, sumažėjusi paklausa ir Rusijos embargas. Beje, tas pats atsispindi ir pažiūrėjus į maisto sektoriaus medianos rodiklius ir pramonės kaip šakos atitinkamus medianos rodiklius.

Vertinant atskirai pajamas, tai tarp OMX Baltic Benchmark GI indekso bendrovių labiausiai jos per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo pas jau minėtą Klaipėdos Naftą, t.y. šuolis siekia 3,5 karto. Panevėžio Statybos Tresto pajamos per minimą laikotarpį pašoko net virš septyniasdešimt procentų, o Pro Kapital Grupp - 2,5 karto. Labiausiai jos krito pas Pieno Žvaigždes (38,8 procento), Vilkyškių pieninę (28,7 procento), Rokiškio Sūrį (25,9 procento) bei pas Silvano Fashion Group, kur jos susitraukė 22,3 procento.

Kalbant apie EBITDA pelną, ir vėl didžiausiu jo šuoliu, kuris siekė 2,5 karto, pasižymėjo Klaipėdos Nafta. Harju Elekter minėtas pelnas pašoko virš aštuoniasdešimt procentų, Tallink Grupp - daugiau nei trečdaliu, kompanijos iš Latvijos Latvijas kugnieciba EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį pakilo kiek daugiau nei ketvirtadaliu. Na o didžiausiu jo kritimu tarp minėto indekso bendrovių pasižymėjo SAF Tehnika, kur EBITDA pelnas susitraukė perpus, PRFoods atveju kritimas siekė 45,5 procento, Linas Agro Group - 44,2 procento, o Vilkyškių pieninės EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį susitraukė 43,4 procento.

Vertinant OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių kompanijų finansinių santykinių rinkos vertės rodiklių (P/E, P/BV ir P/S) medianas, akivaizdu, jog Baltijos šalių bendrovių akcijos yra gana pigios. Mažiausiais minėtais rodikliais pasižymi pramonės atstovai.

Tuo tarpu nuo šių metų pradžios iš minėtą indeksą sudarančių atstovių, net septyniolikos akcijos pabrango, o tik dešimties atpigo. Per praėjusius metus viskas buvo atvirkščiai. Nuo šių metų pradžios bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 5,1 procento, kai per praėjusius metus ji buvo neigiama ir sudarė 4,3 procento.

Per šiuos metus labiausiai pabrango Latvijos bendrovės SAF Tehnika akcijos, kurių kaina šoktelėjo net 63,4 procento. Kitos šios šalies atstovės Olainfarm, kuri gamina vaistus, akcijos per minimą laikotarpį pabrango beveik ketvirtadaliu, be to, po dvidešimt procentų pakilo Tallink Grupp ir Tallinna Kaubamaja akcijų vertės. Tuo tarpu tarp OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių nuo šių pradžios labiausiai smuktelėjo dviejų Estijos kompanijų akcijų vertės, t.y. PRFoods ir Baltika, kurių kainos krito atitinkamai 39,7 procento ir 32,9 procento.

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų