Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-05-21 01:19 Komentarai: (0)
Šiais metais tarp Dow Jones Industrial Average narių akivaizdžiai labiausiai pabrango informacinių technologijų bendrovių akcijos, tuo tarpu pats indeksas ir toliau išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Jį sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Šįkart savo pajamų ir pelnų kritimą fiksavo net aštuonios analizuojamo indekso atstovės, kai per 2022 metų pirmąjį ketvirtį - šešios. Tad smuktelėjo tiek pajamų pokyčių bendra mediana, tiek ir EBITDA pelnų pokyčių bendra mediana (tiesa, ketvirtį prieš tai ji buvo neigiama, o šįkart nors ir nežymiai, bet sugebėjo išlikti teigiama), be to, toks pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir Amerikos pramonėje, kur EBITDA pokyčių mediana netgi tapo neigiama. Tuo tarpu paslaugų srityje bei tarp finansų sektoriaus atstovių, lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, veiklos rezultatų pokyčių medianos pasistiebė, kai informacinių technologijų sektoriuje augo tik EBITDA pelnų pokyčių mediana, o štai prekyboje - tik pajamų pokyčių mediana. 

Per pirmąjį šių metų ketvirtį tarp apžvelgiamų JAV atstovių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo didžiausias pagal valdomą turtą Amerikos bankas JPMorgan Chase, pramogų srityje veikiantis Walt Disney, pramoninių mašinų (buldozerių, ekskavatorių ir kitų) gamintoja Caterpillar bei lėktuvų kūrėja ir gamintoja Boeing. Tuo tarpu pastebimiausiai krito kompiuterinių procesorių gamintojo Intel (pajamos ir pelnai smunka penktą ketvirtį iš eilės), chemijos kompanijos Dow (veiklos rezultatai blogėja trečią ketvirtį iš eilės) bei vaistų gamintojo Merck veiklos rezultatai, be to, virš penkiasdešimt septynių procentų susitraukė Walgreens Boots EBITDA pelnas.

Kalbant apie EBITDA maržą, tarp dvidešimt devynių stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių, kurie analizuojami šioje apžvalgoje ir kurių duomenys žinomi, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šį rodiklį kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. trylika, tad nieko stebėtino, jog bendra mediana krito nuo 24,1 iki 21,3 procento. Nuosmukis fiksuotas ir tarp informacinių technologijų atstovių, o ypač maržų mediana susitraukė finansų sektoriuje, o štai prieaugis fiksuotas tiek pramonės, tiek paslaugų šakose ir tarp prekybos įmonių. Per pirmus tris šių metų mėnesius tarp JAV atstovių stambiausius EBITDA pelningumus sugeneravo kaip įprasta visiems puikiai žinoma Visa, taip pat greito maisto restoranų, kurie veikia ir mūsų šalyje, valdytoja McDonald's bei informacinių technologijų milžinė Microsoft. Tuo tarpu lėktuvų gamintojo Boeing ir vaistinių tinklo valdytojo Walgreens Boots minimas rodiklis šįkart buvo pats kukliausias.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Šio pelningumo rodiklio bendra mediana, lyginant su 2022 metų pirmu ketvirčiu, smuko nuo 2,4 iki 2,1 procento. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas ROA medianas. Šį rodiklį per lyginamąjį laikotarpį kilstelėjo tik trylika Dow Jones Industrial Average indekso narių. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti visiems puikiai žinoma Apple, prekybos srityje veikianti Home Depot bei Visa ir Microsoft. Tuo tarpu net keturis kartus daugiau nei prieš metus buvo neigiamų ROA rodiklių (Boeing, Dow, Intel bei Johnson & Johnson).
 
Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės rodikliais matome, kad bendros jų medianos dabartiniu metu tikrai nėra nei itin aukštos, nei tuo labiau žemos, tad galime kalbėti apie tai, jog šios šalies akcijų rinka yra iš esmės įvertinta tinkamai. Mažiausiais P/E ir P/BV medianiniais rodikliais išsiskiria JAV finansų sektorius. 

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių šiais metais pakilo pusės rinkos vertė, na o bendra akcijų kainų pokyčių mediana, nors ir labai nežymiai, bet vis dėlto yra su minuso ženklu. Per 2022 metus pabrango vos vienuolikos nuosavybės vertybiniai popieriai ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana siekė minus šešis procentus. Nuo šių metų pradžios labiausiai susitraukė prekybos įmonių kapitalizacija, be to, ir Amerikos pramonės kompanijų bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kai tuo tarpu informacinių technologijų atstovių minimas rodiklis yra gerokai teigiamas ir siekia net dvidešimt tris procentus.
 
Didžiausią grąžą bent kol kas šiais metais sugeneravo trijų JAV technologijų įmonių akcijos - Salesforce (58,7 procento), Apple (34,8 procento) bei Microsoft (32,7 procento), kurios, beje, per 2022 metus buvo tarp bene labiausiai pigusių. Priešingoje pusėje atsidūrė gamybos įmonė 3M, kurios kapitalizacija nuo šių metų pradžios tarp stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių krito daugiausiai, t.y. virš septyniolikos procentų. Be to, pastebimiau atpigo Walgreens Boots, Amgen bei Chevron (praėjusiais metais brango labiausiai) akcijos.


Po rudenį buvusio atšokimo ir pakilimo virš kritimo tendencijos linijos, Dow Jones Industrial Average indeksas nuo praėjusių metų pabaigos išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje. 




Po kritimo periodo tęsiasi Salesforce akcijų kainos atšokimas, kuris prasidėjo šių metų pradžioje.




Patestavus ilgalaikio augimo trendo liniją, ir nuo jos atšokus, Apple akcijų kaina pajudėjo į viršų ir jau netrukus testuos prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Tęsiasi Microsoft akcijų kainos atšokimas, kuris prasidėjo dar šių metų pradžioje. Artėjame prieš prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio.




3M akcijų kaina ir toliau išlieka nuosmukio kanale bei ir toliau nesėkmingai ieško kieto dugno.




Po atšokimo Walgreens Boots akcijų kaina vėl testuoja prieš tai suformuotą dugną, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.


 

Amgen akcijų kaina išlieka nuosmukio tendencijoje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Artėjame prie ilgalaikio augimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo, paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Chevron akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o bandymas sugrįžti atgal virš šios linijos buvo nesėkmingas, kas gali pranašauti didesnį kainos kritimą.  




Po nepavykusio bandymo tvariai pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, sulaukėme Caterpillar akcijų kainos korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi. Be to, šiuo atveju galime turėti dvigubą viršūnę.




Vasario mėnesį Johnson & Johnson akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo, na o bandymas sugrįžti atgal kol kas buvo nesėkmingas.




Intel akcijų kaina pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo tęstavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Tęsiasi Visa akcijų kainos atšokimas po ištrūkimo iš nuosmukio kanalo, artėjame prie prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio.




Po korekcijos sulaukėme naujo McDonald's akcijų kainos augimo etapo ir naujų rekordinių lygių šturmavimo.




Po pasiekto rekordinio lygio, UnitedHealth Group akcijų kaina pasikoregavo ir šiuo metu testuoja ilgalaikio augimo kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime naujos augimo bangos, priešingu atveju korekcija pagilės.




Po atšokimo sulaukėme Nike akcijų kainos korekcijos ir konsolidacijos etapo, kuris ir toliau tęsiasi.




Po pakilimo virš nuosmukio tendencijos linijos, sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė Walt Disney akcijų kainos kryptis.




Merck akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale ir po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai tvarus reiškinys.




Po atšokimo JPMorgan Chase akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Goldman Sachs akcijų kaina po atšokimo taip pat išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Walmart akcijų kaina vėl testuoja prieš tai ne kartą testuotą lygį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, galime sulaukti naujos augimo bangos.




Verizon akcijų kaina testuoja prieš atšokimą buvusį suformuotą kritimo dugną. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju kritimas pagilės.




Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų