Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Per trečiąjį 2021 metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, beje, kaip ir ketvirtį prieš tai, tarp apžvelgiamų OMX NORDIC 40 indekso atstovių savo pajamų ir pelnų kritimą fiksavo tik vos viena bendrovė.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2021-11-13 21:11 Komentarai: (0)
Nors per praėjusį ketvirtį absoliuti dauguma analizuojamų  Skandinavijos atstovių pagerino savo veiklos rezultatus, be to, tas pats pasakytina ir apie jų rinkos verčių prieaugį šiais metais, tačiau padaugėjo atvejų, kai pelnai augo lėčiau nei pajamos, tad tai lėmė tuo pačiu ir pelningumo rodiklių mažėjimą.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Carlsberg kompanija skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Šįkart OMX NORDIC 40 indekso sudėtyje per praėjusį ketvirtį nebuvo jokių pokyčių.



Per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, beje, kaip ir ketvirtį prieš tai, tarp apžvelgiamų OMX NORDIC 40 indekso atstovių savo pajamų ir pelnų kritimą fiksavo tik vos viena bendrovė, t.y. šįkart telekomunikacijų milžinė Telia Company (prieš metus - net dvylika įmonių), tiesa, didesniu EBITDA pelnų kritimu išsiskyrė farmacijos kompanija AstraZeneca bei medicinoje naudojamos įrangos gamintoja GN Store Nord. Atsižvelgus į tai nestebina, kad lyginant su 2020 metų trečiu ketvirčiu, bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana procentine išraiška šoktelėjo beveik keturis kartus, o štai pajamų iš neigiamos pasidarė teigiama. Toks pats pozityvus reiškinys fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianiniais atvejais, išskyrus Daniją, kur EBITDA pelnų pokyčių mediana kiek smuktelėjo. Tiesa, verta pažymėti, kad štai pramonės šakoje pajamų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį augo sparčiau nei EBITDA pelnų pokyčių mediana.

Pažvelgus į lentelėje pateiktus pajamų ir EBITDA pelnų pokyčius procentine išraiška matome, kad per trečiąjį šių metų ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino energetikos bendrovė iš Suomijos Fortum, transportavimo vandeniu paslaugas teikiantis A.P. Møller - Mærsk, tradiciškai eilinį ketvirtį iš eilės lošimų paslaugas siūlantis Evolution bei UPM-Kymmene kompanija iš Suomijos, kuri gamina popierių ir susijusius produktus.

Kaip įprasta pateikiame jums OMX NORDIC 40 indekso narių EBITDA maržas. Per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šį pelningumo rodiklį kilstelėjo dvidešimt du, o kritimą fiksavo - šešiolika. Nepaisant to, kad didesnioji dalis minimo indekso atstovų EBITDA maržas kilstelėjo, šio rodiklio bendra mediana per lyginamąjį laikotarpį susitraukė, t.y. krito nuo 25,1 procento iki 24 procentų. Toks pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir pramonėje bei tarp Švedijos atstovių, o štai tiek paslaugų šakoje bei tarp Suomijos ir Danijos atstovių bei ypač finansų sektoriuje EBITDA pelningumų mediana ūgtelėjo. Didžiausias maržas tarp Skandinavijos atstovių per praėjusį ketvirtį užfiksavo lošimų organizatorius Evolution bei bankai (SEB, Nordea Bank, Swedbank bei Sv. Handelsbanken). Tuo tarpu tokių įmonių kaip Fortum, Vestas Wind Systems ir DSV EBITDA pelningumai šįkart buvo kukliausi.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, tai jo bendra mediana per trečiąjį šių metų ketvirtį siekė du procentus ir buvo kiek didesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį, kuomet ji sudarė 1,9 procento. Šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir tarp trijų Šiaurės šalių, finansų sektoriuje turto grąžos mediana nepakito, o štai paslaugų ir pramonės šakose - ji krito. Tarp trisdešimt devynių Skandinavijos atstovių, kurių duomenys žinomi, per lyginamą laikotarpį savo ROA rodiklius kilstelėjo dvidešimt, penkių turto grąža nepakito, o likusių keturiolikos - smuktelėjo. Iš analizuojamų OMX NORDIC 40 indekso atstovių per ketvirtį didžiausiomis turto grąžomis išsiskyrė tabako produktų gamintojas Swedish Match, konglomeratas A.P. Møller - Mærsk bei su medicina susijusios produkcijos gamintoja Coloplast. Šįkart vaistų gamintojos AstraZeneca bei energetikos srityje veikiančios Fortum ROA rodikliai buvo neigiami.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamų bankų ir įmonių rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius matome, kad bendri medianiniai iš tiesų nėra žemi, tad negali būti jokios kalbos apie tai, kad analizuojamo indekso atstovių akcijos yra nuvertintos arba tinkamai neįvertintos. Šiuo metu finansų sektoriaus atstovių P/E bei P/BV medianiniai santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai yra patys mažiausi, tiesa, štai dividendinio pajamingumo ir P/S atveju jau yra atvirkščiai.

Tarp keturiasdešimties apžvelgiamų stambiųjų Skandinavijos bankų ir įmonių, nuo šių metų pradžios ūgtelėjo didžiosios daugumos, t.y. net trisdešimt vienos nuosavybės vertybinių popierių kainos. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia beveik devyniolika procentų. Per visus praėjusius metus ji irgi buvo teigiama, bet mažesnė, t.y. siekė beveik tryliką procentų (pakilo dvidešimt šešių rinkos vertės). Labiausiai 2021 metais pabrango finansų sektoriaus ir paslaugų šakos narių akcijos, o štai mažiausiai pakilo pramonės bendrovių ir Suomijos atstovių rinkos vertės. 

Daugiausiai šiais metais uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo farmacijos sektoriaus atstovės Novo Nordisk (71,9 procento) bei lošimų organizatoriaus Evolution (70,3 procento) akcijų. Taip pat pastebimiau pabrango SEB ir Nordea Bank bankų bei Nokia ir DSV kompanijų vertybiniai popieriai. Tarp negausių OMX NORDIC 40 indekso narių, kurių rinkos vertės nuo 2021 metų smuktelėjo, labiausiai atpigo žaliosios energetikos atstovės Ørsted akcijos, kurių kaina susitraukė 27,5 procento. Kiek daugiau nei penktadaliu krito naftos ir dujų bendrovės Neste kapitalizacija, medicinos įrangos gamintojo GN Store Nord - 18,5 procento, o virš septyniolikos procentų nuvertėjo vėjo energijos srityje veikiančios Vestas Wind Systems akcijos.


Po lokalios korekcijos OMX NORDIC 40 indeksas bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus judesys.




Novo Nordisk akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale. Tęsiasi dabartinis augimo trendas, kuris prasidėjo dar balandį, ir naujų rekordinių lygių šturmavimas.




Po balandį pasiekto rekordinio lygio Evolution akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje bei dar rugsėjo mėnesį ištrūko iš augimo kanalo pro jo apatinę dalį.




Tęsiasi SEB banko akcijų kainos augimas, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pavasarį. Praėjusį mėnesį šio banko akcijų kaina pasiekė naują rekordinį lygį, na o šį mėnesį naujų rekordų šturmavimas prasitęsė, tačiau tuo pačiu padidėjo didesnės korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




Tuo tarpu Nordea Bank akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei virš jo pavyks tvariai pakilti, augimas prasitęs, tačiau prieš tai galima korekcija.




Nokia akcijų kaina liepą ištrūko pro viršutinę dalį iš nuosmukio kanalo, po to, kaip ir buvo prognozuota, sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo ir tuo pačiu korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




DSV akcijų kaina išlieka dabartiniame itin ilgalaikiame kanale, tačiau po rudens pradžioje pasiekto naujo rekordinio lygio šiuo metu turime korekciją, kuri ir toliau tęsiasi.




Po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio Ørsted akcijų kaina išlieka dabartiniame korekciniame etape ir kol kas nematyti jo pabaigos ženklų.




Neste akcijų kaina po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio pradėjo koreguotis žemyn ir šis procesas tęsiasi. Artėjame prie ilgalaikio augimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio, GN Store Nord akcijų kaina išlieka korekciniame etape ir krenta. Kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Vestas Wind Systems akcijų kaina po metų pradžioje pasiekto rekordinio lygio ir toliau išlieka korekciniame - konsolidaciniame etape ir kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Po to kai nepavyko pakilti virš ankstesnio atšokimo metu pasiekto piko, sulaukėme Hennes & Mauritz akcijų kainos kritimo, kuris ir toliau tęsiasi.




Chr. Hansen Holding akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, t.y. dabar turime jos antrąjį etapą, kurio metu iš esmės jau testuojamas pirmojo korekcijos etapo metu suformuotas dugnas. Jei šis lygis atlaikys, galime sulaukti atšokimo, priešingu atveju korekcija gali pagylėti.




Po korekcinio - konsolidacinio periodo A.P. Møller - Mærsk akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą ir naujų rekordinių lygių šturmavimą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai pavyks padaryti, t.y. ar tai yra tvarus reiškinys.




AstraZeneca akcijų kaina šiuo metu testuoja atšokimo tendencijos liniją. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet sulauksime naujos korekcijos bangos.

 
Dar nėra komentarų