VRE biržos pabandė atsitiesti

» Straipsniai » Apžvalgos
Vidurio ir rytų Europos akcijų biržų dienos prekybos apžvalga.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2008-09-17 22:59 Komentarai: (0)
Rusija. Pirmoji iš Vidurio ir Rytų Europos rinkų po ypač tragiško antradienio pabandė atsitiesti Rusijos kapitalo rinka. Prekyba joje prasidėjo žaliomis spalvomis ir didžiausi optimistai iškart puolė pirkti gerokai perparduotų kompanijų akcijų. Deja, gal penkiolika minučių trukęs optimizmas, pablogėjus nuotaikoms Europoje, greit išgaravo ir Rusijos biržų indeksai patraukė pastarosiomis savaitėmis įprasta kryptimi, t.y. žemyn.

Neprabėgus nei dviem valandom nuo prekybos pradžios ir RTS bei MICEX indeksams jau nusileidus žemyn, atitinkamai po 6.39 ir 3.09 procentus, pasirodė pranešimas, kad abiejose stambiausiose Rusijos vertybinių popierių biržose (RTS ir MICEX) šalies finansų rinkų priežiūros tarnybos nurodymu yra stabdoma prekyba. Konkrečių detalių, iki kurio laiko neveiks šalies biržos, iškart nebuvo pateikta – tiesiog buvo paskelbta, kad prekyba bus atnaujinta tik tada, kai tai leis padaryti minima Rusijos tarnyba.

Ko gero tokių kraštutinių veiksmų buvo imtasi nenorint sulaukti dar vieno antirekordo Rusijos biržose, nes trečiadienį ir vėl prasidėję paniški išsipardavimai tą liudijo. Vėliau pasirodė informacija, kad šiandien prekyba akcijomis Rusijos biržose tikrai nebus atnaujinta iki pat 16 valandos Vilniaus laiku, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, ji šalies biržose akcijomis taip ir nebuvo pilnai atnaujinta. Tiesa, prekyba RTS biržoje išvestiniais instrumentais bei žaliavų kontraktais buvo atnaujinta maždaug po valandos nuo jų sustabdymo, dalinė prekyba besibaigiant numatytam dienos sesijos laikui buvo trumpam atnaujinta ir MICEX biržoje, ir vėliau dar šiek tiek pratęsta. Šalies finansų rinkos priežiūros tarnyba uždraudusi prekybą teigė, kad kartu su Rusijos biržos atstovais bandys ieškoti išeičių iš susidariusios keblios padėties. Minimos tarnybos atstovas patikino, kad prekyba vertybiniais popieriais šiandien šalies biržose buvo sustabdyta tam, kad būtų apraminta rinka.

Tad nepraėjus dviem valandoms nuo prekybos pradžios, rinkos dalyviai galėjo atsipūsti. Kol kas vis dar nėra aišku, ar rytoj tiek RTS, tiek MICEX biržose prekyba apskritai bus atnaujinta. Kaip pranešama Rusijos spaudoje, šiuo metu vyksta posėdis šalies Centriniame banke, kurio metu bus priimtas sprendimas ką daryti toliau. Priminsime, kad prekybos sustabdymo tokiam ilgam laikui Rusijos biržose nebuvo nuo pat 1997-1998 metų, kuomet šalį buvo ištikusi ekonominė krizė.

Analitikai teigia, kad masinę išsipardavimo bangą Rusijos biržose sukėlė tvyranti panika pasaulinėje rinkoje bei priverstiniai akcijų, kurios buvo įsigytos už skolintas lėšas, išpardavimai. Naujosiomis žiniomis, šalies finansų rinkų priežiūros tarnyba uždraudė nuo rytojaus Rusijos biržose naudoti „šortinimo“ galimybę prekiaujant akcijomis.

Šalies finansų viceministras paskelbė, kad kai kurie vietiniai bankai jau susiduria su lėšų trūkumų ir didėja rizika, kad jie negalės laiku įvykdyti savo įsipareigojimų, tačiau tuo pačiu jis užtikrino, kad padėtis yra kontroliuojama. Rusijos Centrinis bankas jau paskelbė, kad nuo rytojaus sumažina skolinimosi palūkanas bei privalomųjų rezervų reikalavimus šalies bankams, norėdamas padidinti jų likvidumą bei mokumą.

Iš aktyviausiai per nepilnas dvi valandas prekiautų akcijų „Gazprom“ prie didžiausios 7,01 mlrd. rublių apyvartos, MICEX biržoje sugebėjo pabrangti 3.73 procentais, „Lukoil“ - 3.37%. Tuo tarpu „Rosneft“ akcijos po vakarykščio, daugiau nei dvidešimties procentų kritimo, šiandien buvo irgi linkusios pigti ir prieš nutraukiant prekybą jau buvo kritusios keturiais procentais.

Investuotojai be gailesčio atsikratinėjo vis labiau žemyn besiritančiomis šalies bankų akcijomis. „Sberbank“ bei „VTB“ sugebėjo per beveik dvi valandas nusiristi žemyn atitinkamai po 9.58 ir 15.74 procentus; tiesa, „Sberbank“ privilegijuotos akcijos buvo linkusios brangti (+3.46%). Mažesniųjų, „Bank of Moscow“ bei „Rosbank“, akcijos taip pat spėjo atpigti po 3,8 ir 1,9 procentus.


„Sberbank“ akcijos kainos pokyčio grafikas per mėnesį


Toliau intensyviai buvo pardavinėjamos ir metalų, telekomunikacijų bei energetikos sektorių bendrovių akcijos, tiesa, kritimai jau nebuvo tokie baisūs kaip antradienį, nors, jei prekyba nebūtų sustabdyta gerokai anksčiau laiko, galbūt jų akcijų kursus meškos su malonumu būtų nuleidusios dar žemiau.

Kitos rinkos

Kitose Vidurio ir Rytų Europos biržose tokių kardinalių veiksmų kaip Rusijoje bent kol kas neprireikė, nors jau kelias savaites laikas nuo laiko prekyba buvo stabdoma Ukrainos pagrindinėje biržoje PFTS. Tačiau bent šiandien tokių veiksmų šioje kapitalo rinkoje nereikėjo, nes pardavėjai matyt nusprendė, kiek atsitraukti, tad PFTS indeksas, po užsitęsusio didelio pastarųjų dienų kritimo, pagaliau sesiją baigė su 1.08 proc. pliusu. Bendra apyvarta, prekiaujant visų rūšių finansiniais instrumentais, Ukrainos biržoje dėl kelių stambių tiesioginių sandorių, lyginant su vakarykšte diena, ūgtelėjo beveik keturis kartus.

Šios dienos prekybą Varšuvos biržoje galime pavadinti investuotojų blaškymusi ieškant krypties. Tad nenuostabu, kad pagrindiniai šios biržos indeksai, kaip ir kitose biržose, prekybą pradėję teigiamoje zonoje, po visą dieną trukusio lingavimo, baigė užfiksavę gan nedidelius, lyginant su pastarųjų dienų tendencijomis, neigiamus pokyčius. Didžiųjų Lenkijos biržoje kotiruojamų kompanijų WIG20 indeksas užsidarė faktiškai neutraliai – nukritęs vos 0.03%. Labiausiai (-4,78%) tarp šį indeksą sudarančių kompanijų šiandien pigo nekilnojamo turto bendrovės „GTC“ akcijos, tuo tarpu daugiausiai (+3,32%) pabrango žiniasklaidos sektoriaus atstovės „Agora“ akcijos. Investuotojai Varšuvoje ir toliau nelinkę pirkti mažiau likvidžių bei labiau rizikingesnių vidutinių ir mažųjų kompanijų akcijų. MWIG40 indeksas šiandien krito 0.7%, na o SWIG80 dar daugiau - 1.14%.

Kaimyninės Prahos bei Budapešto biržos šiandien judėjo į skirtingas puses. PX indeksas po vakarykščio, daugiau nei penkių procentų kritimo, šiandien sugebėjo pakilti 1.71%, tuo tarpu Vengrijos biržos pagrindinis indeksas BUX pratęsė savo kritimą žemyn ir šįkart užfiksavo 3.83 procentų neigiamą pokytį. Tačiau abiems šioms biržoms bendra buvo tai, kad tiek vienoje, tiek kitoje daugiau nei penkiolika procentų atpigo nekilnojamo turto kompanijos „Orco“ akcijos.


„Orco“ akcijos kainos pokyčio grafikas
 
Dar nėra komentarų