Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2022-12-18 01:07 Komentarai: (0)
Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Absoliučios daugumos jų rinkos vertės šiais metais smuktelėjo.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia arba tik pateikia neišsamią informaciją tos, prie kurių pavadinimų lentelėje yra žvaigždutės. Be to, iš Vilniaus biržos pasitraukė kompanija Linas.



Pažvelgus į apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, jog bendra pajamų pokyčių mediana, palyginus su 2021 metų trečiuoju ketvirčiu, kiek smuktelėjo, o štai EBITDA pelnų iš neigiamos pasidarė teigiama, be to, tas pats fiksuota ir finansų sektoriuje. Paslaugų srityje ir tarp mūsų šalies atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos pakilo, o štai pramonėje iš teigiamų pasidarė neigiamos, o tarp Latvijos ir Estijos kompanijų neigiamos pasidarė EBITDA pelnų pokyčių medianos.
 
Šįkart labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo City Service, Latvijos įmonė SAF Tehnika, mūsų šalies drabužių siuvėjas Utenos trikotažas, kita Lietuvos įmonė Klaipėdos Nafta, Latvijos dujų tiekėjas Latvijas Gaze ir dar viena mūsų šalies bendrovė Amber Grid. Tuo tarpu tiek pajamų, tiek pelnų kritimą per trečiąjį šių metų ketvirtį tarp analizuojamų Baltijos biržų atstovių užfiksavo drabužių kūrimų, siuvimu ir pardavimu užsiimanti Baltika, Latvijos pramonės atstovė Ditton pievadkezu rūpnica, Estijos statybų bendrovė Nordecon, kita šios šalies atstovė PRFoods, kuri gamina maisto produktus bei visiems puikiai žinoma Snaigė.

Per trečią šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA pelningumus kilstelėjo vos šeši Baltijos biržų nariai, o kritimą fiksavo net daugiau nei dvigubai daugiau, t.y. trylika. Bendra šio rodiklio mediana smuktelėjo nuo 14,7 iki net 8,2 procento, be to, krito ir kitos apskaičiuotos EBITDA maržų medianos, išskyrus Lietuvos atstoves. Nekilnojamo turto srityje veikiantis EfTEN Real Estate Fund III bei mūsų šalies atstovė Klaipėdos Nafta sugeneravo didžiausias maržas. Tuo tarpu dalies apžvalgoje figūruojančių bendrovių (Baltika, Kauno energijos, LITGRID, PRFoods, Snaigės ir Vilniaus baldų) minimas pelningumo rodiklis buvo su minuso ženklu.



Kaip matome lentelėje, bendra ROA mediana per praėjusį ketvirtį sudarė 0,4 procento, bei yra mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, išskyrus pramonę ir Estijos atstoves, kur užfiksuotas prieaugis. Tarp apžvelgiamų kompanijų savo ROA rodiklį per ketvirtį kilstelėjo trylika bendrovių, o kritimą fiksavo dvylika. Didžiausias turto grąžas per praėjusį ketvirtį sugeneravo Baltika (vienkartinio pobūdžio didelių pajamų efektas) bei Latvijos bendrovė SAF Tehnika. Kitą vertus, net dvylikos analizuojamų bendrovių minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo neigiamas.

Pažvelgus į lentelėje pateiktus apžvelgiamų įmonių naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendri medianiniai iš tiesų yra labai žemi, ypač lyginant su Vakarų iš Skandinavijos šalių akcijų rinkomis. Tai susiję su mažesniu likvidumu ir tuo pačiu didesne rizika. 

Tarp analizuojamų Latvijos, Estijos ir mūsų šalies kompanijų šiais metais pabrango vos septynių nuosavybės vertybiniai popieriai, dviejų rinkos vertė nepakito, o štai net trisdešimt penkių - krito. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiamas ir siekia beveik minus šešioliką procentų. Per praėjusius metus padėtis buvo kardinaliai priešinga, t.y. tuomet pakilo net dvidešimt keturių rinkos vertės ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama. Šiais metais daugiausiai nuvertėjo Estijos įmonių ir paslaugų šakos atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai mažiausiai atpigo analizuojamų finansų sektoriaus kompanijų akcijos. 

Nuo šių 2022 metų pradžios labiausiai susitraukė Robus Group rinkos vertė, t.y. net šešiasdešimt dviem procentais. Be to, virš penkiasdešimt procentų atpigo Hagen Bikes bei Saunum Group akcijos. Tarp negausaus skaičiaus tų įmonių, kurių kapitalizacija šiais metais paaugo, lyderiauja žemės ūkio technika prekiaujanti Lietuvos įmonė East West Agro ir Latvijos kompanija SAF Tehnika veikianti technologijų srityje.


OMX Vilnius GI indeksas dar rugpjūtį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, po ko sulaukėme šio judesio testavimo bei paaiškėjo, jog tai buvo tvarus judesys, tad augimas prasitęsė ir po truputį artėjame prie prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio.




Praėjusį mėnesį OMX Tallinn GI indeksas vėl pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o šį mėnesį augimas prasitęsė. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus judesys.




OMX Riga GI indeksas po lokalios korekcijos pradėjo naują augimo etapą. Jei paaiškės, jog pakilimis virš prieš korekciją pasiekto piko yra tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs.




East West Agro akcijų kaina pro viršutinę dalį ištrūko iš horizontalaus - konsolidacinio kanalo bei pajudėj link naujų rekordinių lygių, na o dabar sulaukėme lokalios korekcijos.




SAF Tehnika akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš horizontalaus - konsolidacinio kanalo viršutinės dalies, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




MADARA Cosmetics akcijų kaina išlieka kritimo fazėje ir šiuo metu testuoja nuosmukio kanalo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Nordecon akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo fazėje bei nesėkmingai ieško tvirto dugno. Vis dar nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Vilniaus baldų akcijų kaina ir toliau išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.




Baltikos akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau šiuo metu konsoliduojasi ir bando formuoti kritimo dugną.




K2 LT akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet atšokimas - augimas prasitęs.




Klaipėdos Naftos akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, tačiau patestavusi jo apatinę dalį atšoko ir artėja prieš jos viršutinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Nordic Fibreboard akcijų kaina po kritimo ir pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos šiuo metu konsoliduojasi.




Žemaitijos Pieno akcijų kaina po korekcijos išlieka horizontaliame - konsolidaciniame etape, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė jos krytis.




Rokiškio Sūrio akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Utenos trikotažo akcijų kaina išlieka ilgalaikiame nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2017 metų vasarą.




Panevėžio Statybos Tresto akcijų kaina po nepavykusio bandymo pakilti virš ilgalaikio nuosmukio kanalo viršutinės dalies ir toliau jame išlieka, na o po kritimo bando formuoti tvirtą dugną.




Ekspress Grupp akcijų kaina po augimo periodo išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Amber Latvijas balzams akcijų kaina šiuo metu konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.

 
Dar nėra komentarų