Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2021-05-29 17:43 Komentarai: (0)
Amerikos akcijų rinkoje vyrauja augimo tendencija, nes didesniosios dalies Dow Jones Industrial Average indekso atstovių akcijų kainos kaip ir veiklos rezultatai šiais metais ūgtelėjo, o štai pats indeksas nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį tarp analizuojamų minimo indekso atstovių tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą fiksavo vos trys bendrovės (Amgen, Intel ir Visa), kai prieš metus per tą patį ketvirtį - dešimt, o per paskutinį 2020 metų ketvirtį - vienuolika. Atsižvelgus į tai nieko stebėtino, jog per praėjusį ketvirtį bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos paaugo tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Toks pats, be jokios abejonės pozityvus reiškinys, fiksuotas ir faktiškai visais kitais apskaičiuotais medianiniais atvejais.
 
Per praėjusį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp stambiųjų Amerikos įmonių ir bankų savo veiklos rezultatus pastebimai kilstelėjo būtent pastarieji, o tą lėmė sėkminga investicinė veikla. Štai investicinio banko Goldman Sachs EBITDA pelnas pašoko net beveik penkis kartus, o pajamos augo beveik šešiasdešimt procentų. Tuo tarpu pirmo pagal valdomo turto vertę Amerikos banko JPMorgan Chase pelnas pašoko net 3,7 karto, prie ko be investicinės veiklos pastebimai prisidėjo sumažinti rezervai susiję su galimomis blogomis paskolomis, kai prieš metus dėl šios priežasties buvo sudarytos didelės vertės atsargos. Be to, pastebimiau savo veiklos rezultatus pagerino visiems puikiai žinoma Apple, kurios EBITDA pelnas pašoko beveik dvigubai, prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis valdytoja Home Depot, chemijos srityje veikianti Dow, informacinių technologijų atstovė Salesforce bei bei kita šio sektoriaus milžinė Microsoft, kurios pajamos ir pelnai augo eilinį ketvirtį iš eilės. Tuo tarpu finansų sektoriaus atstovės American Express ketvirčio EBITDA pelnas pašoko net daugiau nei keturis kartus.

Kalbant apie EBITDA maržą, tarp trisdešimties stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių, kurie analizuojami šioje apžvalgoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, jos augimą fiksavo daugiau nei du trečdaliai, t.y. dvidešimt dvi. Atsižvelgiant į tai nieko stebėtino, jog bendra EBITDA pelningumų mediana per minimą laikotarpį pakilo nuo 21,9 iki 27,4 procento bei buvo didesnė nei ketvirtį prieš tai. Lygiai tas pats fiksuota ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio rodiklio medianas, išskyrus paslaugų sritį, kur prieaugis fiksuotas tik lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu. Tokių kompanijų kaip mokėjimų kortelių tinklo operatorės Visa, greito maisto restoranų tinklo valdytojos McDonald's, biotechnologijų bendrovės Amgen bei didžiausio pagal valdomo turto vertę JAV banko JPMorgan Chase EBITDA pelningumas per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo pats aukščiausias. Lėktuvų kūrėjos ir gamintojos Boeing bei vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots maržos šį kartą buvo mažiausios.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Šio pelningumo rodiklio bendra mediana paaugo tiek lyginant su pirmu 2020 metų ketvirčiu, tiek su paskutiniu, be to, tas pats fiksuota ir paslaugų šakoje. Tuo tarpu finansų sektoriuje ROA mediana augo tik lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, kai pramonėje, informacinių technologijų sektoriuje bei prekyboje per minimą lyginamąjį laikotarpį šis medianinis pelningumo rodiklis smuktelėjo. Tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių savo turto grąžą per pirmus tris 2021 metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo aštuoniolika, dviejų nepakito, o likusių dešimties minimas pelningumo rodiklis susitraukė. Šįkart didžiausius ROA rodiklius sugeneravo Apple, Home Depot bei Microsoft. Tuo tarpu Amerikos lėktuvų gamintojo Boeing turto grąža vėl buvo neigiama. 

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės rodikliais matome, kad bendros jų medianos dabartiniu metu iš tiesų yra gana aukštos bei tuo pačiu panašios į Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių, tačiau didesnės nei Vokietijos DAX indekso narių. Kaip matome lentelėje, šiuo metu iš esmės mažiausiais rinkos vertės rodikliais išsiskiria finansų sektoriaus narės.

Nuo šių metų pradžios tarp trisdešimties šioje apžvalgoje figūruojančių bankų ir įmonių savo akcijų kainų prieaugius fiksuoja net dvidešimt trys, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana žinoma yra teigiama ir siekia 13,5 procento bei yra didesnė nei buvo už 2020 metus, kuomet pakilo devyniolikos analizuojamo indekso atstovių rinkos vertės. Pabrėžiame, kad visos apskaičiuotos akcijų kainų pokyčių medianos šiais metais  yra teigiamos, o daugiausiai pabrango Amerikos finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, tuo tarpu mažiausiai pakilo pramonės šakos narių rinkos vertės.

Bent kol kas šiais metais labiausiai tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių pabrango investicinio banko Goldman Sachs nuosavybės vertybiniai popieriai, kurių vertė pašoko beveik keturiasdešimt dviem procentais. Be to, trečdaliu pakilo vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots, finansų srityje veikiančios American Express bei pramoninių ir statybinių mašinų bei įrenginių gamintojo Caterpillar rinkos vertė. Tuo tarpu daugiausiai tarp apžvelgiamų minimo indekso atstovių šiais 2021 metais nuvertėjo vaistų gamintojos Merck akcijos, tiesa, tik vos kiek daugiau nei šešiais procentais. Po to šiame negausiame sąraše eina Apple, Nike ir Verizon.




Tęsiasi dabartinė Dow Jones Industrial Average indekso augimo tendencija, kuri prasidėjo praėjusių metų kovo pabaigoje. Nuosekliai šturmuojami vis naujesni rekordiniai lygiai. Savaitiniame grafike apačioje matome, kad pastarosiomis savaitėmis sulaukėme dabartinio lokalaus augimo trendo linijos testavimo. Kaip matome, šis lygis atlaikė, tad padidėjo naujo augimo etapo tikimybė.




Po pastebimo Goldman Sachs akcijų kainos šuolio ir naujų rekordinių lygių pasiekimo, ji pasiekė ilgalaikio augimo kanalo viršutinę ribą, kas gali tapti pasipriešinimo lygiu, po ko sektų didesnė korekcija - pelnų realizacija, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Walgreens Boots akcijų kaina kovo mėnesį ištrūko iš nuosmukio kanalo pro viršutinę dalį, po ko mes sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo ir tuo pačiu dabartinio atšokimo trendo linijos testavimo. Jei minėti lygiai atlaikys, t.y. paaiškės, jog ištrūkimas iš kanalo buvo tvarus judesys, atšokimas prasitęs, tačiau priešingu atveju lauktų korekcija.




Po praėjusių metų pavasarį pasiekto dugno tęsiasi American Express akcijų kainos augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas. Tačiau tuo pačiu padidėjo ir korekcijos tikimybė.




Caterpillar akcijų kainos atveju taip pat tęsiasi augimas ir vis naujesnių rekordinių lygių pasiekimas po praėjusių metų kovo mėnesį pasiekto korekcinio dugno. Vis dėlto, po tokio pastebimo akcijų kainos šuolio padidėjo korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




Merck akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pradžioje. Artėjame prie ilgalaikio augimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Apple akcijų kaina po metų pradžioje pasiekto naujo rekordinio lygio išlieka korekcinėje fazėje. Padidėjo tikimybė, kad galime su laiku patestuoti pirmojo korekcinio etapo dugną, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Nike akcijų kaina po praėjusių metų pabaigoje pasiekto rekordinio lygio šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kurios pabaigos ženklų kol kas nematyti.




Verizon akcijų kaina po praėjusių metų pabaigoje buvusio eilinio nesėkmingo bandymo pakilti virš prieš tai pasiekto visų laikų rekordinio lygio, pasikoregavo ir toliau išlieka savotiškame horizontaliame - konsolidaciniame kanale. Su laiku galime sulaukti šio kanalo apatinės dalies patestavimo.




McDonald’s akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o gegužę sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei akcijų kaina nenusileis žemiau ankstesnio piko, tuomet augimas ir naujų rekordinių lygio šturmavimas prasitęs.




Po nesėkmingo bandymo kovo ir balandžio mėnesiais pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko, sulaukėme Intel akcijų kainos korekcijos, tiesa, kurios metu buvo atšokta nuo ilgalaikio augimo kanalo apatinės dalies, kas yra pozityvus reiškinys. Su laiku galime sulaukti naujo bandymo pakilti virš prieš tai pasiekto visų laikų rekordinio lygio.

 
Dar nėra komentarų