Šešioliką dalykų, kuriuos daro psichiškai stiprūs žmonės

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Autorius: traders.lt Data: 2023-07-22 01:31 Komentarai: (0)
Pasak knygos „13 dalykų, kurių psichiškai stiprūs žmonės nedaro“ autorės Amy Morin, tik vienas blogas įprotis gali neleisti mums išnaudoti savo potencialo. Štai kodėl taip svarbu kasdien dirbti, kad atsikratytų žalingų įpročių.

Amy Morin, psichologijos dėstytoja, psichoterapeutė ir knygos pavadinimu „13 dalykų, kurių psichiškai stiprūs žmonės nedaro“  autorė straipsnyje apibūdina psichiškai stiprių žmonių įpročius. Išsirinkome tuos, kurie, mūsų nuomone, yra svarbiausi.


Jie pasisako už dėkingumą

Žmonės, kurie nešvaisto laiko ir jėgų pasilikdami prie gyvenimo nesėkmių, o mėgaujasi tuo, kas jiems gera, jie tiesiog turi gražesnį, geresnį gyvenimą. Teigiama energija atsispindi bendroje jų gerovėje, o tai matyti iš elgesio, kuriuo jie tarsi sako, kad dėkingumas suteikia stiprybės.


Jie nieko nekaltina

Psichiškai stiprūs žmonės neieško ką nors kaltinti dėl savo nesėkmių. Jie nekaltina kitų dėl dalykų, kurie jiems nepavyko arba pasirodė ne taip gerai, kaip jie norėjo. Jei jiems kas nors nepavyksta, jie analizuoja priežastis, galvoja, ką būtų galima pakeisti ar padaryti kitaip, tačiau nesirenka lengvesnio kelio, nukeldami kaltę nuo savęs.


Jie priima iššūkius

Psichiškai stiprūs asmenys nedvejodami priima iššūkius, atsirandančius jų gyvenimo kelyje. Nuo jų nesigina, o traktuoja kaip galimybę sustiprinti savo pozicijas. Kiekviena jų įveikiama kliūtis suteikia pasitikėjimo ir didina gyvenimo patirtį.


Jie sutelkia dėmesį į dalykus, kuriuos gali paveikti

Kam švaistyti energiją tam, ko negalime kontroliuoti? Žmonės, turintys stiprią psichiką, daro šią prielaidą. Jie nešvaisto laiko dalykams, kurių jie negali kontroliuoti. Vietoj to, jie stengiasi padaryti viską, ką gali, kad tinkamai pasirengtų tam, kas prasminga.


Jie apskaičiuoja riziką

Išmintingas ir savimi pasitikintis žmogus turi rizikuoti. Tačiau svarbu, kad tai būtų pagrįsta ir svarbūs sprendimai nebūtų priimami stiprių emocijų įtakoje. Psichiškai stiprūs žmonės prieš rizikuodami, analizuos tai iš visų pusių, surašydami privalumus ir trūkumus. Dar daugiau – jie ieškos papildomų galimybių užsibrėžtam tikslui pasiekti.


Jie nesigilina į praeitį

Psichiškai stiprūs žmonės analizuoja savo išgyvenimus, bet nesigaili savęs. Net jei jie patyrė nemalonių išgyvenimų, jie iš jų mokosi ir nelaiko pykčio. Tik toks požiūris leis jiems išvengti panašių klaidų ateityje. 


Jie mokosi iš savo klaidų

Kaip jie nesigilina į praeitį, jie taip pat mokosi iš savo klaidų. Psichiškai stiprūs žmonės nebaudžia savęs už gyvenimo klaidas, o prisiima už jas atsakomybę ir juda į priekį su mintimi, kaip nesėkmę paversti sėkme.  Jie taip pat daro prielaidą, kad visi daro klaidų – svarbiausia, kad jos būtų pamoka ir įspėjimas ateityje.


Jie sukuria savo sėkmės apibrėžimą

Silpnos psichikos žmonės linkę įžeisti kitus, nes yra pasiekę daugiau. Kita vertus, stiprieji neturi savyje pavydo ir linki visiems laimės kelyje į svajonių tikslą. Jie supranta, kad kitų sėkmė nesumenkina jų pačių pasiekimų.


Jie nesėkmę priima kaip motyvaciją

Psichiškai stiprus žmogus nesėkmę traktuos kaip stotelę ilgame, duobėtame kelyje į sėkmę. Iš nesėkmės jie daro protingas išvadas ir bando su tuo susitaikyti. Taigi, žiūrėdami į nesėkmę kaip į galimybę mokytis, galite būti tikri, kad elgsitės kaip psichiškai stiprus žmogus.


Jie visada skiria laiko vienatvei

Psichiškai stiprūs žmonės vertina buvimą vieni savo kompanijoje. Visiems reikia laiko būti ramiems ir susikaupusiems, nesvarbu, ar jie rašo dienoraštį, medituoja, žiūri televizorių ar tiesiog sėdi tyloje. Truputis vienatvės yra esminis gerovės ir komforto elementas.


Jie prisiima visą atsakomybę už savo gyvenimą

Asmenys, turintys stiprią psichiką, patys sukuria įvairias galimybes ir gyvenimo šansus – ima gyvenimą į savo rankas. Jie nesilaiko pasyvaus požiūrio, laukdami, kol pasaulis jiems duos tai, kas jiems „priklauso“.


Jie praktikuoja atkaklumą

Stiprios dvasios asmenys kiekvieną dieną lavina kantrybę ir atkaklumą. Jie suvokia, kad tik tokiu požiūriu galima pasiekti norimą tikslą.


Jie yra realistinio optimizmo šalininkai

Psichiškai stiprūs save vadins patikimu treneriu. Visus iššūkius jie priima su optimizmu, bet labai protingai. Jie nepasiduoda pesimistinėms prognozėms, kiekvienoje situacijoje stengiasi įžvelgti gerąją pusę. Tuo pačiu jie neleidžia sau pernelyg pasitikėti savimi – šiuo aspektu visada yra budrūs ir atsargūs.


Jie priima šiek tiek diskomforto

Psichiškai stiprūs žmonės nebijo išeiti iš savo komforto zonos. Nesvarbu, ar diskomfortą sukelia pūslelė bėgiojant, ar darant ką nors mažiau tikėtino. Darydami kartais nepatogius dalykus, jūs praktikuojate savidiscipliną, o šiek tiek skausmo stipriesiems yra natūrali gyvenimo dalis.


Jie lieka ištikimi savo vertybėms

Psichiškai stiprūs žmonės įgyvendina savo prioritetus pagal savo vertybes. Jie nepasiduoda aplinkos spaudimui, jei tai pakeis jų vertybes. Jie daro tai, kas atitinka jų sąžinę ir pasirinktą tikslą, net jei tai nėra populiariausias ar lengviausias pasirinkimas.


Jie keičia savo neigiamus įsitikinimus

Psichiškai stiprūs žmonės neleidžia niekam jų apriboti. Jei jų galvose atsiranda neigiamų įsitikinimų, jie greitai stengiasi jų atsikratyti, kad neapribotų savo galimybių. Jie daro prielaidą, kad protas gali būti didžiausias turtas, arba... pikčiausias priešas, todėl verta pasirūpinti, kaip nukreipti savo mintis.
 
Dar nėra komentarų