Prieš diegdami Anydesk, gerai pagalvokite!

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Lietuvoje daugėjant „nuotolinės prieigos“ pinigų vagysčių ir sukčiavimo atvejų, Anydesk pavyzdys nuolat minimas žiniasklaidos pranešimuose.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2023-09-23 01:38 Komentarai: (1)
Tobulėjant technologijoms, nuotolinės prieigos programos tapo itin populiarios ir naudingos. Jos leidžia lengvai prisijungti prie kitų įrenginių ir teikti techninę pagalbą, tačiau kai kurie žmonės naudojasi jų galimybėmis pinigų plovimui ir su tuo susijusiam sukčiavimui. Kaip tai vyksta? Ko saugotis?


Nuo naudingų įrankių iki grėsmių

Anydesk yra viena iš populiariausių nuotolinės prieigos programų tamsiojoje kriptovaliutų pramonės pusėje. Nors ir ši programa, ir TeamViewer buvo sukurtos siekiant palengvinti mūsų gyvenimą, fintech industrijoje jos dažnai siejamos su programomis, kurių tikriausiai visi norėtų vengti. Per minėtas programas kas nors gali susisiekti su mumis ir teikti techninę pagalbą arba keistis informacija. Įmonėse tokios aplikacijos mums gali palengvinti darbą su komanda arba vesti pristatymą. Deja, sukčiai vis dažniau naudoja nuotolinės prieigos programas, kad pavogtų slaptus duomenis, tokius kaip banko sąskaitų numeriai, slaptažodžiai ar kriptovaliutų piniginių privatūs raktai.


Nuotolinės prieigos sukčiavimas – finansiniai nuostoliai siekia milijardus dolerių

FTB duomenimis, nuostoliai, susiję su nuotolinės prieigos sukčiavimu, 2022 metais siekė net 806 mln. dolerių, t.y. daugiau nei 230 procentų daugiau nei ankstesniais metais. Minimais metais sukčiavimas internete amerikiečiams kainavo daugiau nei 10 milijardų dolerių, o 30 procentų tų nuostolių patyrė seniausi visuomenės nariai. 

Lietuvoje taip pat daugėja „nuotolinės prieigos“ sukčiavimo atvejų. Anydesk pavyzdys nuolat minimas žiniasklaidos pranešimuose. 

Pavyzdžiui, 2023 metų liepą portalas Bialystok Online paskelbė įrašą, pagal kurį 49 metų vyras neteko 45 tūkstančių zlotų, nes tikėjo lengvą investicinį pelną žadančiais žmonėmis. Sukčiai jį apgaule įtikino, kad jis įdiegtų Anydesk programėlę, kuri leido pasiekti slaptą informaciją ir išimti lėšas iš jo investicinės sąskaitos. 

Tą patį mėnesį Kibernetinio saugumo institutas pristatė pagyvenusios Žešuvo gyventojos atvejį. Sukčiai iš jos per 6 mėnesius išviliojo 200 tūkstančių zlotų. Jie manipuliavo moterimi žadėdami pelningą investiciją ir paskatino ją įdiegti Anydesk. Turėdami prieigą prie jos asmens tapatybės kortelės nuskaitymo, sukčiai jos vardu atidarė kitas banko sąskaitas, įskaitant kriptovaliutų biržoje. 

Bandymas sukčiauti Kanga Exchange kriptovaliutų biržoje yra ne šių metų, nors paaiškėjo visai neseniai. Nusikaltėlis susidraugavo su vyresniu vyru, kuris nieko apie kriptovaliutas neišmanė. Jis pažadėjo jam padėti investuojant, bet tam esą turėjo įdiegti Anydesk programą. Nors klientas su tuo sutiko, biržos darbuotojas, pamatęs įtartiną veiklą sistemoje, laiku sureagavo ir leido suprasti, kad juo manipuliuoja sukčiai.


Ką bendro su tuo turi pinigų plovimas?

Pinigų vagystės iš banko sąskaitos ar kriptovaliutos piniginės yra didelė problema, tačiau didesnė problema gali būti apkaltinimas pinigų plovimu. Kaip tai įmanoma? Štai du populiariausi scenarijai: 

jūsų asmeninius duomenis perėmęs sukčius gali jūsų vardu atidaryti sąskaitas bankuose ar kriptovaliutų platformose ir per jas pervesti lėšas, kad nuslėptų jų kilmės šaltinį (tai pinigų plovimas).

aferistas, kuris siūlo jums investuoti, pvz., į kriptovaliutas, tam tikru momentu paprašo susikurti paskyrą kriptovaliutų biržoje, įnešti pinigų, nusipirkti kriptovaliutas ir jas kur nors išsiųsti. Tuo pačiu jūsų paskyroje gali atsirasti ir kitų kriptovaliutų, kurias turite kur nors išsiųsti. Kiekvienas veiksmas labai „racionaliai“ paaiškinamas, pvz., nuosavo įnašo poreikis, tinklo mokesčių padengimas arba „prievolė“ mokėti mokesčius.

Visa tai vyksta jūsų vardu, todėl tokioje situacijoje jūsų bus paprašyta pateikti paaiškinimus, jei tokiu atveju bus vykdomas koks nors procesas. Abiem atvejais apgavikui lengviausia paskatinti potencialią auką įsidiegti nuotolinės prieigos aplikaciją, nes tuomet dalintis asmeniniais duomenimis ir dokumentų nuskaitytais duomenimis iš kompiuterio yra labai paprasta. Taip pat lengva atlikti galimas pinigų plovimo operacijas.


Nuotolinės prieigos taikomųjų programų eroje jūs turite atlikti tik 3 žingsnius, kad galėtumėte saugiai naudotis internetu

Norint išvengti aferų, susijusių su nuotolinės prieigos programomis, verta laikytis šių 3 paprastų taisyklių:

Sąmoningai ir atsargiai naudokite nuotolinės prieigos programas. Neįdiegkite jų, ypač kai nepažįstamasis paprašo, kad padėtų susikurti paskyrą investicinėje platformoje. Sąžiningi tarpininkai taip nesielgia. 

Kai kas nors atsiunčia jums nuorodą, visada patikrinkite siuntėją ir tekstą nuorodoje. Ignoruokite pranešimą su nuoroda iš siuntėjo, kuris yra nepažįstamas arba klaidinančiai panašus į jums pažįstamą asmenį ar įmonę. Be to, jei jos siunčiama nuoroda atrodo sutrumpinta arba joje esantis domeno adresas atrodo trikdantis – nespauskite jos! Paspaudus ant jo, jūsų telefone ar kompiuteryje gali būti įdiegta šnipinėjimo programa. Ji gali (pavyzdžiui, nuotolinės prieigos programos) stebėti, ką darote savo kompiuteryje ar telefone, ir padaryti jūsų neskelbtinus duomenis, failus ir paskyros slaptažodžius prieinamus sukčiams.

Mokykitės sistemingai ir sekite naujienas apie kampanijas, kuriose skelbiama medžiaga, suteikianti būtiniausių žinių apsaugai nuo sukčiavimo, susijusio su pinigų plovimu.


Ar naujos technologijos yra blogis?

Taigi, ar naujos technologijos yra tam, kad padėtų sukčiams? Žinoma ne! Jei naudojamos atsakingai ir etiškai, jos gali palengvinti mūsų visų gyvenimą. Tačiau žinokite, kad visada atsiras kas nors, kas norės jas panaudoti neteisėtiems tikslams – nesvarbu, ar tai būtų internetas, „blockchain“, ar atskiros programos. Jei žinosite, kaip tai daroma, išvengsite problemų. Todėl įgykite žinių ir apsaugokite savo artimuosius, supažindindami juos su kibernetinių nusikaltėlių veikla.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė NeedFeed   2023-09-23 11:20  

žmonės dėl gobšumo tikisi greitų pinigų iš oro, bet galiausiai patys lieka prie suskilusios geldos