Verslo ABC: Ar Jūsų verslo idėja vertinga?

» Straipsniai » Verslas
Jūs turite verslo idėją ir manote, jog ji iš tiesų labai gera ir bus naudinga, reikalinga, paklausi bei vertinga. Tačiau galbūt tai tik jūsų viltys ir realybė gerokai skiriasi nuo jūsų turimų įsivaizdavimų.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-12-29 00:21 Komentarai: (0)
Jūs turite verslo idėją ir manote, jog ji iš tiesų labai gera ir bus naudinga, reikalinga, paklausi bei vertinga. Tačiau galbūt tai tik jūsų viltys ir realybė gerokai skiriasi nuo jūsų turimų įsivaizdavimų.

Tiesiog atsakykite į šiuos penkis klausimus kiek įmanoma objektyviau, t.y. pats sau sąžiningai bei sužinosite, ar verta siekti šios verslo idėjos:

Ar tam yra rinka?

Daugelis žmonių nori pradėti verslą, t.y. parduoti prekes ar teikti paslaugas tik todėl, kad jie visada norėjo tai daryti. Tačiau taisyklė, kai pradedate verslą, yra ta, kad kiti žmonės turi norėti pirkti jūsų siūlomą produktą ar paslaugą. Priešingu atveju, bandote parduoti ledus šalta diena - nėra prasmės eiti toliau su šiuo verslo planu.

Išbandykite savo verslo idėją pradedant mažais žingsniais (pabandykite parduoti savo produktą internetu ar vietinėse rinkose / mugėse) ir atlikite kai kuriuos rinkos tyrimus. Turėkite užrašus bei žymėkite pastebėjimus. Jei rezultatai nėra geri, pereikite prie kitos verslo idėjos.

Verslo pirkimas: galima rinktis įsigyti jau veikiantį nusistovėjusį verslą, kuris turi patikimą rinką. Šiuo atveju pagrindinė esmė yra nustatyti ar jums pateikiama informacija yra teisinga.

Koks pelno ir šio verslo potencialas?

Kitaip tariant, ar jame yra pinigų - ar bent jau pakankamai pinigų, kad tai būtų verta pradėti? Gal jūs turite didelį norą sunerti staltieses, bet jei niekas nenori pirkti jūsų gaminamų daiktų, tuomet tikrai neuždirbsite pelno.

Be to, jei šis procesas užima daug laiko ir per mėnesį pagaminsite tik nedaug produktų, tad uždarbis nebus pakankamas ir tai netgi netaps jūsų papildomu verslu. Tuomet jūsų verslo planas susijęs su šia verslo idėja baigiasi kaip tik ties šia vieta.

Verslo pirkimas: Patikrinkite finansus. Kiek pinigų šis verslas sugeneravo praeityje? Kokios yra būsimų pajamų prognozės? Atlikite verslo vertės vertinimą.

Ar rinka yra prisotinta?

Galbūt jūsų produktui ar paslaugai, kurią minite verslo plane, yra rinka ir egzistuoja didelis pelno potencialas tiems, kurie joje jau veikia. Bet kartais egzistuoja pernelyg didelė konkurencija naujai įmonei įeiti į jūsų norimą rinką.

Pavyzdžiui, jūs sugalvojote įkurti knygyną nedideliame miestelyje, kur jau yra vienas knygynas ir jums kuriant nuosavą verslo planą atsidarė dar vienas knygynas. Atsižvelgiant į potencialų rinkos dydį jūs nusprendėte neplėtoti šios verslo idėjos, nes padarėte išvadą, kad miestelio rinkoje nėra vietos trečiam knygynui. Vėliau atsidarė dar vienas, t.y. trečiasis knygynas šiame mieste, tačiau po pusmečio jis buvo priverstas užsidaryti.

Atsižvelgdami į savo naujas verslo idėjas atidžiai išnagrinėkite esančias konkurencijos sąlygas jūsų pasirinktoje rinkoje. Ką tiksliai jie siūlo ir ką pasiūlysite jūs? Kaip išskirsite savo paslaugas ar produktus iš jau siūlomų? Kiek rinkos galėsite gauti?

Verslo pirkimas: Tik todėl, kad verslas buvo pelningas praeityje, tai negarantuoja, kad šis verslas ir toliau bus pelningas. Atidžiai išnagrinėkite konkurentus ir konkurencines sąlygas. Galbūt pokyčiai rinkoje ir jos dalyje ar sunkumai konkuruojant yra ta priežastis, kodėl savininkas nori parduoti savo verslą.

Kokios yra kliūtys jūsų verslo planui ir ar jos yra įveikiamos?

Kartais turite verslo idėją, kuri atrodo patikima, saugi ir reali. Jūs žinote, kad tam yra rinka, jūs žinote, kad turite pranašumą konkurencinėje srityje, ir jūs žinote, kad šis verslas generuos pinigus, bet jūs susiduriate su kliūtimis, kurias nėra lengva įveikti.

Pavyzdžiui, jūs norite pradėti limuzinų paslaugų verslą, tačiau sužinote, kad negalėsite gauti reikalingos licencijos. Arba norėsite pagerinti esamą kurortą ir nustatysite, kad to negalima atlikti. Arba norite pradėti verslą namų sąlygomis, tačiau galiausiai paaiškėja, jog jūsų gyvenamoje teritorijoje tokio pobūdžio verslai yra draudžiami.

Skirkite laiko visapusiškai ištirti visus savivaldybės įstatymus ir bendrus įstatymus, kurie turės įtakos jūsų verslo planui. Žinoma, kai kuriose vietovėse jūs galite įveikti įvairias kliūtis, jei žinote tinkamus žmones. Bet gali būti, kad jūs tiesiog negalite daryti to, ką norite daryti ten, kur esate. Tokiu atveju jus galite atsisakyti savo verslo idėjos ir verslo plano, arba atidėti tai tol, kol susidarys labiau palankios sąlygos, arba galite surasti kitą palankesnę vietą savo verslui.

Verslo pirkimas: Teisiniai klausimai (vienos ar kitos rūšies) yra viena iš priežasčių bandyti parduoti verslą. Įsitikinkite, kad tinkamai atlikote tyrimą siekdami įsitikinti ar nėra kokių nors neišspręstų ar praeities teismo bylų, susijusių su verslu, kurį ketinate pirkti.

Ar turite tai, ko reikia norint išplėtoti verslą?

Pradėti verslą iš ties nėra lengva. Jūs tikriausiai dirbsite daugiau valandų nei kada nors anksčiau ir galbūt turėsite tai daryti ilgiau, nei galvojate - net jei perkate jau egzistuojantį verslą. Jei nesate pasiruošę asmeniškai įsipareigoti tam, ko pareikalaus jūsų verslo planas, ar nesate fiziškai pasirengę iššūkiams, tuomet atidėkite savo verslo plano įgyvendinimą.

Pinigų srautas taip pat yra problema daugeliui įmonių, kurios pradeda veiklą. Jūs turite turėti lėšų ne tik savo verslo pradžiai, tačiau turite turėti laisvų pinigų pragyvenimui iki tol, kol jūsų verslas įsivažiuos ir pradės generuoti reikiamus pinigų srautus. Nors kai kurie šią problemą sprendžia pradėdami verslą, kuriam skiriama ne visa darbo diena, bet nuosavo verslo pradžia tikrai gali išbandyti jūsų ištvermę.

Jei pinigai yra vienintelis dalykas, kurio jums trūksta, tai tik reikalingų lėšų paieškos klausimas.


Jei galiausiai atsakymai į prieš tai buvusius penkis klausimus buvo jums palankūs - sveikiname! Jūs turite gyvybingą verslo idėją!

Ką daryti toliau? Jei įsivaizduojate savo verslą kaip ne visą darbo dieną dirbančią įmonę ir tam nereikia lėšų viršijančių komforto lygį, galite nuspręsti pradėti verslą ir stebėti kaip jums sekasi.

Jei planuojate, kad šis verslas taps jūsų pagrindine veikla ar jam reikia finansavimo, tuomet turėtumėte parengti išsamų verslo planą. Laikas ir pastangos, kurias skirsite dirbdami ties verslo planu, labai padidins jūsų galimybes pradėti sėkmingą verslą.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais


Dar daugiau informacijos, patarimų ir straipsnių verslo bei verslumo tematika rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Verslas bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.
 
Dar nėra komentarų