Warren Buffett mintys apie investavimą (3 dalis)

» Straipsniai » Istorija
Kai kalba Warren Buffett, viso pasaulio žmonės suklūsta. Šiaje straipsnių serijoje pristatoma jo investavimo filosofija.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2011-10-29 01:58 Komentarai: (2)
Kai Warren Buffett kalba apie fondų biržas, dalykinę etiką ar grūdų vertę, viso pasaulio žmonės suklūsta. Dažnai jo idėjos taikomos plačiau, negu aprėpia konkreti tema, su kuria jos betarpiškai susijusios. Warren Buffett, kuris užimą garbingą vietą tarp turtingiausių pasaulio žmonių, kalba apie įvairius mūsų gyvenimo dalykus. Šįkart pristatome jums trečiąją straipsnio dalį apie jo esmines mintis susijusias su investavimu.

Warren Buffett pasikliauja „paprastais ir senoviškais“ investavimo principais – taip jis juos vadina pats. Dauguma jo metodų, atrodo, bus kilę iš jo paties charakterio ir individualybės. Apie kitus Warren Buffett sužinojo iš savo mokytojų bei asmeninės patirties. Kaip ir visi geri mokiniai, kitados gautas žinias jis ima kaip pagrindą, medžiagą, iš kurios gali lipdyti naujas plytas. Ir atėjo laikas, kai iš tų plytų jis pats sukonstravo pastatą, nepalyginamai aukštesnį už savo mokytojų statinius.

Investuokite kapitalą į kompanijas, kurių veikla jums yra aiški

Nors Warren Buffett tvirtina, jog yra pasiryžęs ieškoti visur, kad tik rastų gerą verslą, paprastai jis daro atradimus savo šalies viduje.

„Žinoma, mums patinka tokios kompanijos, kurios gali sėkmingai veikti tarptautinėse rinkose, ypač tose, kurių didžioji dalis vis dar neužimtos. Kaip manote, ar būtume pirkę kompaniją Coca-Cola, jeigu ji būtų įsikūrusi ne Atlantoje, o Londone, Amsterdame ar dar kitur? Atsakymas, žinoma, yra taip. Tačiau ar ji patiktų man taip labai, kaip dabar? Čia atsakymas toks: truputį mažiau. Kadangi šiuo atveju galėjo būti tam tikrų niuansų, susijusių su korporacijos valdymu arba su mokesčių ypatybėmis, požiūriu į kapitalistus ar dar kas nors, ko aš Anglijoje negalėčiau perprasti taip nuodugniai, kaip Jungtinėse Valstijose“ - teigia žinomas pasaulio investuotojas.

„Gana sunku suprasti visus savitumus ir ypatybes tos kultūros, kurioje nesate užaugę, o ką jau kalbėti iš karto apie kelias skirtingas kultūras. Šiaip ar taip, dauguma mūsų akcininkų turi apmokėti savo sąskaitas JAV doleriais“ - atkreipia dėmesį jis.

Papildomas privalumas yra tas, jog Amerikos fondų rinka tiesiog neišsemiama.

„Jeigu man nesiseka uždirbti savo rinkoje, tai vargu ar mane lydės sėkmė kur nors už poros tūkstančių mylių nuo čia...“ - pabrėžė Warren Buffett.

Veikite paprastai

Kai vienas draugas pasiūlė Warren Buffett išbandyti savo principus nekilnojamo turto rinkoje, šis atsakė:

„Kam man pirkti nekilnojamąjį turtą, kai man taip gerai viskas sekasi akcijų rinkoje? “

Paklaustas, kaip jie kartu su savo kolega Mangeriu tikrina pirkti pasirinktas kompanijas, jis atsakė:

„Jeigu prireikia atlikti itin didelį patikrinimą, tai ten kažin kas negerai.“

„Investavimo esmė yra ta, kad siekiama pasirinkti geras akcijas geru laiku ir nesiskirti su jomis tol, kol tos kompanijos išlieka geros“ - pažymi minimas gerai žinomas investuotojas.

„Per savo paskaitas verslo mokyklose aš visuomet sakau, kad studentai pasiektų rimtesnių laimėjimų, jeigu baigdami mokyklą jie gautų taloną su 20 žymų. Kiekvieną kartą, kai žmogus nusprendžia investuoti, viena žyma laikoma išeikvota... jūs niekada neišnaudosite visų 20 žymų, jeigu saugosite jas vien tinkamoms, iš tikrųjų didžioms idėjoms“ - mano Warren Buffett.

Žinokite, ko ieškote

Berkshire Hathaway paskelbė The Wall Street Journal puslapiuose, kad nori įsigyti akcijų ar kompanijų.

Štai kas mus domina:

1. Stambūs pirkiniai (mažiausiai 10 milijonų dolerių pelno, liekančio sumokėjus mokesčius, o pageidautina - daug daugiau).

PASTABA: Individualūs investuotojai gali nekreipti dėmesio į pirmąjį punktą. Jis čia pateikiamas todėl, kad smulkūs pirkiniai kiek pastebimiau neatsiliepia esminėms Berkshire charakteristikoms. Tai, kad individualūs investuotojai gali gauti pelną iš mažesnių investicijų, yra pranašumas, kadangi taip smarkiai praplečiamas akcijų pasirinkimo diapazonas.

2. Akivaizdus ir stabilus gebėjimas duoti gerą pelną (į ateitį orientuoti dideli projektai mus mažai domina).

3. Gera vadyba ir valdymas.

4. Verslas turi būti paprastas (jeigu jis remiasi painiomis technologijomis, tai mums bus sunku jį perprasti).

5. Turi būti nurodyta prašoma kaina (mes nenorime veltui leisti savo ar pardavėjo laiko deryboms dėl sandorio, jeigu kaina nėra žinoma).

PASTABA. Smulkiųjų investuotojų laimei, ponia Rinka kiekvieną darbo dieną pradeda nuo prašomos kainos.

Kiekvienais metais Berkshire Hathaway metinėje ataskaitoje Warren Buffett aprašo verslą, kuris jį domintų. Retkarčiais to atsisakoma. Pasak minimo investuotojo, visa tai „labai panašu į žmonos pasirinkimą. Jūs galite protingai išvardyti savybes, kurias norėtumėte joje matyti, o paskui staiga ką nors sutinkate - ir viskas žaibiškai nusprendžiama kitaip.“

Kelkite realius tikslus

Warren Buffett sako, kad 15 procentų augimo tempas per metus yra realu, nors jam ne visuomet lengva pasiekti tokius rodiklius:

„Jeigu norime, kad pelnas išaugtų 15 procentų, tai turime gauti 400 milijonų dolerių per metus neatskaičius mokesčių arba 300 milijonų dolerių neto, o tai maždaug reiškia milijoną per dieną... aš, beje, visą dieną kiurksau čia.“

PASTABA. Minimas investuotojas šį lygį paprastai pasiekia, o kai kuriais metais beveik padvigubina.

Vertinkite realiai

„Nepriimkite savo akcijų paketo rodiklių pernelyg asmeniškai. Pagaliau juk akcijos nežino, kad jūs jas turite“ - atkreipia dėmesį minimas gerai žinomas investuotojas.

Warren Buffett turi rimtą pagrindą domėtis pramogų industrijos įmonėmis bei verslo rūšimis, orientuotomis į laisvalaikį:

„Rinka verčiau sumokės jums už palinksminimą negu už mokymą.“

Iškalbingas pavyzdys: enciklopėdijos Wolrd Book leidykla sunkiai galėtų pasiekti tokius dangiškus pelnus kaip kompanija Disney.

Kai kasmetiniame Berkshire Hathaway susirinkime Warren Buffett klausia, kodėl jis neskaido brangiai kainuojančių kompanijos akcijų, per salę nuvilnija prislopintas kuždesys - mat kai kurie dalyviai nesusilaiko:„Dabar pasigirs istorija apie picą.“

Pasak minimo investuotojo, šis klausimas jam primena vieną papietauti pakviestą svečią, kuris prašo šeimininkės jo picos porciją supjaustyti į keturis, o ne aštuonis gabalus - esą jam „aštuoni gabalėliai per daug“.

Raskite vadovus, kurie mąsto kaip savininkai

„Aš visada mąstau kaip žmogus, valdantis visą įmonę. Ir jeigu vietiniai vadovai laikosi tokios pat linijos, tai kaip tik yra ta vadyba, kuri man patinka“ - pabrėžia gerai žinomas investuotojas.

„Patys geriausi generaliniai direktoriai mėgsta valdyti savo kompanijas ir nekeistų šitos veiklos nei į apskritus stalus su pokalbiais apie verslą, nei į golfą“ - teigia Warren Buffett.

Minimas investuotojas dažnai sako, kad jis pats nėra saldainių, enciklopedijų ar uniformų bei avalynės gamybos specialistas (Berkshire turi visų išvardytų rūšių verslą), todėl jam patinka vadovai, kurie tas sritis išmano. Kalbėdamas apie H.Brown, stambų odų supirkėją bei vadovaujantį avalynės gamyklai specialistą, Warren Buffett įvertina:

„Kai vairą laiko vienos ir, be to, stiprios rankos, visi tai jaučia.“

Vadyba svarbu, tačiau gera kompanija svarbiau

„Jeigu puikios reputacijos vadybininkai ir vadovai imasi ekonomiškai silpno verslo, tai galutinė išdava su retom išimtim yra tokia: to verslo reputacija lieka nepakitusi. Man patinka toks verslas, kurio galima išvis nevaldyti, o jis vis tiek uždirba pinigus. Tai - mano stiliaus verslas“ - atvirauja gerai žinomas investuotojas Warren Buffett.

Parengta pagal Janet C.Lowe knygą „Kalba Vorenas Bafetas Turtingiausio pasaulio žmogaus mintys“.
 
1.   Parašė VytautasR   2011-11-01 01:05  

"For what will it profit men that a more prudent distribution and use of riches make it possible for them to gain even the whole world, if thereby they suffer the loss of their own souls? What will it profit to teach them sound principles in economics, if they permit themselves to be so swept away by selfishness, by unbridled and sordid greed, that, 'hearing the Commandments of the Lord, they do all things contrary."

Pope Pius XI

 
2.   Parašė VytautasR   2011-11-01 01:15  

Tiem, kam citata per sudetinga pora antrasciu savarankiskam susipratimui:
http://www.traders.lt/page.php?id=12637 -> http://www.traders.lt/page.php?id=12777