MF Global Holding - pirmoji euro zonos skolų krizės auka

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-11-01 00:49 Komentarai: (2)
MF Global Holding kompanija, kuri anksčiau buvo žinoma Man Financial, bei kuri teikia finansines paslaugas susijusias su investavimu, paskelbė apie savo bankrotą. Nieko stebėtino, kad po šios informacijos paskelbimo Amerikos akcijų rinkos pagrindiniai indeksai dar labiau panėrė žemyn: Dow Jones 11,955.01 -276.10 (-2.26%), S&P 500 1,253.30 -31.79 (-2.47%), Nasdaq 2,684.41 -52.74 (-1.93%).

Kompanija, kuriai vadovauja buvęs Niūdžersio gubernatorius ir Goldman Sachs banko direktorių tarybos vadovas Jon Corzine, „prisižaidė” su Europos vertybiniais popieriais. Viena iš pirmaujanti brokerių kompanija pasaulio išvestinių finansinių priemonių rinkoje, padavė prašymą, pagal Amerikos bankroto įstatymo vienuoliktą skyrių, apsaugoti ją nuo kreditorių. Remiantis šiuo skyriumi, kurį laiką yra atidedamas skolininko įsipareigojimų vykdymas, tokiu būdu duodant jam laiko restruktūrizuoti savo skolas arba parduoti turtą.

MF Global Holding bendrovės dabartinė skola jau siekia 39,7 mlrd. dolerių, na o kompanijos turtas sudaro 41 mlrd. dolerių. Tarp didžiausių neapsidraudusių šios kompanijos kreditorių yra JP Morgan Chase bankas (jo turima skolos vertė sudaro 1,2 mlrd. dolerių) bei Deutsche Bank Trust (jo turima skolos vertė siekia 690 mln. dolerių).

Amerikos Federalinio Rezervų banko Niujorko padalinys sustabdė šios bendrovės veiklą. Prekybą biržoje MF Global Holding kompanijos akcijomis taip pat buvo sustabdyta. Tačiau jau praėjusią savaitę šios kompanijos akcijos biržoje atpigo daugiau nei 67 procentais, na o jos obligacijos nusirito iki šiukšlinio lygio.

Taip atsitiko po to, kai MF Global Holding bendrovė paskelbė, kad savo portfelyje turi ilgąsias 6,3 mlrd. dolerių vertės pozicijas susijusias su Belgijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir Airijos nacionalinėmis skolomis. 6,3 mlrd. dolerių - tai net penkis kartus daugiau nei sudaro šios kompanijos nuosavas kapitalas.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad šios kompanijos bankrotas turės mažą poveikį rinkai, nes ši finansų sektoriaus atstovė nėra pakankamai didelė, kad galėtų sutrikdyti finansų rinkų veikimą. Tačiau pirmadienio prekybos metu žemyn pastebimai driokstelėjo ne tik Amerikos akcijų rinkos pagrindiniai indeksai, tačiau ir JP Morgan Chase banko akcijos, kurios atpigo virš penkių procentų, bei Deutsche Bank banko akcijos, kurios atpigo net virš vienuolikos procentų.
 
1.   Parašė Anglas   2011-11-01 10:13  

Del kritimo, tai nieko keista po 'biggest monthly rally for the
Standard & Poor’s 500 Index
since 1974'

 
2.   Parašė rimtas2   2011-11-02 11:16  

Prasideda jau potruputį