Rytinės finansų rinkų naujienos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2009-04-16 12:05 Komentarai: (0)
Trečiadienį JAV akcijų rinką kėlė paskelbta Federalinio rezervų banko (FED) ataskaita, kurioje užsiminta, kad šalies ūkio nuosmukio tempai šiek tiek sulėtėjo. Vadinamoji FED smėlinė knygelė“ (angl beige book) parodė, kad penkiose iš dvylikos JAV apygardų ekonomikos nuosmukis sumažėjo, o dar keliose galima pastebėti tam tikrų stabilizacijos požymių. Galima įžvelgti mažmeninės prekybos ir nekilnojamojo turto pagerėjimo ženklų, o pramonė, nefinansinių paslaugų sektorius ir darbo rinka atsigavimo ženklų nedemonstruoja.

Vartotojų kainų indeksas kovą smuktelėjo 0,1 proc. Vasarį jis kilo 0,4 proc. Briefing.com apklausti ekonomistai prognozavo, kad kovą, lyginant su sausiu, infliacija gali siekti 0,1 proc. Vartojimo kainos, neskaitant nestabilių maisto ir energijos kainų, netikėtai ūgtelėjo 0,2 proc, tiek pat jos kilo ir vasario mėnesį. Rinkos dalyviai tikėjosi, kad jos gali didėti 0,1 proc. Metinis vartojimo kainų smukimas kovą siekė 0,4 proc. - pirmą kartą nuo 1955 metų, taigi galima teigti, kad JAV jau šiuo metu yra fiksuojama defliacija.

Pramonės produkcijos apimtys kovą smuko 1,5 proc, kai vasarį krito irgi 1,5 proc. Ekonomistai vylėsi, kad jos dydis per mėnesį nesumažės daugiau kaip 0,9 proc Tiesa, New York Empire State gamybos sektoriaus pasitikėjimo indeksas balandį pakilo nuo -38,2 iki -14,7 punkto, kai buvo prognozuotas pasistiebimas tik iki -35 punktų Tačiau kol kas jis rodo smarkų gamybinio aktyvumo susitraukimą Tad nepanaudotiems gamybos pajėgumams nukritus nuo 70 3 iki 69 3 proc (tikėtasi 69 6 proc) ir paklausai nerodant atsigavimo ženklų atrodo kad pildosi FED vadovo B Bernankės žodžiai kad defliacijos pasireiškimo rizika artimiausiu metu yra didesnė už galimą infliacijos pavojų ir tikėtina, artimiausiais mėnesiais turėtų stiprėti.

Nacionalinės namų statytojų asociacijos ir banko „Wells Fargo“ skaičiuojamas statybos pasitikėjimo rodiklis dėl sumažėjusių palūkanų normų ir pagerėjusių refinansavimo sąlygų kovą padidėjo nuo 9 iki 14 punktų tačiau išliko gerokai mažesnis nei 50 punktų, t. y. riba, skirianti plėtrą nuo mažėjimo.

Iždo obligacijų kainos šiek tiek sumažėjo - 10 metų VVP pajamingumas padidėjo nuo 2 78 iki 2 79 proc Iždo departamento naujausia ataskaita parodė kad , vasarį grynieji užsienio JAV ilgalaikių VVP pirkimai siekė 21 6 mlrd JAV dolerių kai sausį grynosios įplaukos siekė 10 7 , mlrd JAV dolerių Daugiausia JAV iždo skolos instrumentų pirko Kinija Kinijos investicijos į JAV iždo obligacijas vasarį padidėjo 4 6 mlrd JAV dolerių iki 744,2 mlrd. JAV dolerių.

Vakarų Europa

Vakarykštė prekyba Vakarų Europos akcijomis buvo gana įvairi -vėl ėmusios kristi bankų akcijų kainos atsvėrė brangusias kai kurių farmacijos ir mažmeninės prekybos įmonių akcijas ir prekybos sesija baigėsi rodikliams vos tepakitus Keletą sesijų brangusios bankų akcijos vakar patraukė žemyn kai didžiausias Šveicarijos bankas UBS“ paskelbė apie I ketv 2 mlrd frankų nuostolį ir pranešė kad dar 11 proc ketina mažinti darbuotojų skaičių

Spaudimas Vakarų Europos indeksams kilo ir iš kalnakasybos įmonių sektoriaus Rio Tinto“ vakar paskelbė kad I ketv išgavo 6 proc mažiau aliuminio Paskelbus tai pasak Reuters“, įmonės akcijos kaina krito 5 2 proc Taip pat krito ir kitos pagrindinės kalnakasybos įmonės , - jų kaina smuko nuo 1 8 iki 3 5 proc Vakarykštė biržos prekyba leidžia manyti kad rinkose dar nėra nusistovėjusios krypties o pirmojo ketvirčio rezultatai dar gali pateikti naujų staigmenų Ypač turint omenyje kad realios ekonomikos padėtis yra kaip niekad prasta Azija

Kinija šiandien paskelbė, kad 2009 m. I ketv. bendrasis vidaus produktas išaugo 6,1 proc., lyginant su atitinkamu 2008 m. ketv., o tai yra truputį mažesnis, nei tikėtasi, augimo tempas. Toks ekonomikos augimas yra lėčiausias per 10 metų. Primintina, kad 2008 m. Kinijos ekonomika išaugo 9 proc. Dabartinį ekonomikos augimo tempų sulėtėjimą daigiausia lėmė kritusios eksporto apimtys dėl prastėjančios situacijos užsienio pardavimų rinkose. Visgi vartojimas vidaus rinkoje išlieka pakankamai stiprus – mažmeninė prekyba kovo mėn. išaugo 14,7 proc. Beje, Kinijoje kovo mėn. toliau stebėta defliacija ir kainos šalyje buvo jau 1,2 proc. mažesnės nei prieš metus. 2009 m. II ketv. BVP pokytis greičiausiai bus panašaus dydžio, nes veikiausiai bus skatinamas vidaus vartojimo ir vyriausybės išlaidų augimas, kuris nustelbs smunkančio eksporto įtaką.

Baltijos šalys

Ekonomikos plėtros ir rekonstrukcijos bankas (EBRD) pareiškė, kad Baltijos šalims reikės gerokai pasispausti mažinant biudžeto išlaidas, jeigu jos vis dėlto nori tapti euro zonos narėmis per numatytą laiką. Visų trijų Baltijos šalių ekonomikos šiuo metu kenčia nuo kredito rinkos sąstingio ir nusilpusios užsienio prekybos partnerių paklausos. EBRD nuomone, Lietuvos vyriausybė ėmėsi aktyvių veiksmų biudžeto deficitui valdyti, tačiau geriausiai sunkmečiui yra pasiruošusi Estija, kuri jau anksčiau turėjo atsidėjusi lėšų, dabar galinčių pagelbėti sprendžiant fiskalinės politikos problemas. EBRD atstovai šiomis dienomis ketina lankytis Lietuvoje ir Latvijoje. Bankas planuoja padidinti investicijas šiose šalyse – ketinama investuoti atitinkamai 100 ir 150 mln. eurų, kurie bus panaudoti bankams skatinti finansuoti ekonomiškai pagrįstus projektus, taip pat dalį lėšų norima skirti energetikos projektams.

Vidurio ir Rytų Europa

Lenkijos infliacijos lygis kovo mėnesį brangstant maisto produktams buvo didžiausias per keturis mėnesius ir siekė 3,6 proc. Centrinio banko nuomone, antrąkart per metus didėjanti infliacija tikriausiai yra laikinas reiškinys, nes lėtėjantis ekonomikos augimas, didėjantis nedarbo lygis ir mažėjanti paklausa per artimiausius mėnesius turėtų sumažinti infliacijos lygį iki Centrinio banko tikslinės 2,5 proc. ribos. Bazines palūkanų normas nustatanti tarybos narė Mariana Noga teigia, jog tokie duomenys rodo, kad bazinių palūkanų normų mažinimas turėtų būti atidėtas bent jau iki birželio. Ji tikisi, kad infliacijos lygis priartės prie 2,5 proc., tuomet iki metų pabaigos ūgtels iki 3– 3,1 proc. ir vėl ims mažėti, galbūt net taps mažesnis nei 2,5 proc. Centrinio banko atstovė mano, kad bazinės palūkanų normos dar bent kartą turėtų būti mažinamos, o antroje šių metų pusėje ši norma turėtų sumažėti 225 baziniais punktais, t. y. priartėti prie euro zonos bazinės palūkanų normos.

Lenkijos biudžeto deficitas per pirmus tris šių metų mėnesius padidėjo daugiau, nei tikėtasi, iki 10,6 milijardo zlotų ir pasiekė beveik du trečdalius planuojamo metinio biudžeto deficito lygio. Biudžeto pajamos siekė 21,9 proc. metinio plano, išlaidos – 24 proc. Praėjusiais metais, kai ekonomika augo 4,8 proc., biudžeto perteklius pirmąjį ketvirtį siekė 3,1 mlrd. zlotų. Šiemet ekonomikos augimas, pasak Vyriausybės, sulėtės iki 3,7 proc., o pasak Centrinio banko – iki 1,1 proc.

Čekijos gamintojų kainų indeksas, laikomas ankstyvu infliacijos rodikliu, kovo mėnesį sumažėjo labiausiai nuo 1991 m., daugiausia dėl sumažėjusių žaliavų ir pramonės prekių kainų.

Gamintojų kainų indeksas smuko 2 proc., nors rinkos tikėjosi tik 0,6 proc. kritimo.

Bulgarijos infliacija mažėja jau 9 mėnesį iš eilės – kovo mėnesį, lyginant su praeitų metų kovo mėnesiu, kainos augo 4,9 proc. Lyginant su praeitu mėnesiu, kainos krito 0,2 proc. Disinfliacijos procesus galima aiškinti lėtėjančia vidaus paklausa ir sumažėjusiomis kuro (transportavimo) išlaidomis.

Didžioji dalis Bulgarijos bankų atsižvelgia į Centrinio banko siūlymus nemokėti šiais metais dividendų ir taip stiprinti kapitalo bazę. Paskirstyti dividendus jau atsisakė paprastai tai darantis vienas didžiausių Bulgarijos bankų „UniCredit Bulbank“ (292 mln. levų pelnas 2008 m.), taip pat antras didžiausias „OTP“ priklausantis bankas „DSK bank“ (269 mln. levų pelnas). Matant, su kokiais sunkumais susiduria kitų šalių bankai, kapitalo bazės stiprinimas be valstybės intervencijų yra sveikintinas žingsnis.

Rumunijos tiesioginės užsienio investicijos per du šių metų mėnesius padidėjo net 38 proc., lyginant su praeitų metų sausiu ir vasariu, iki 1,37 mlrd. eurų. Pastebėtina, kad šis dydis apie 2 kartus viršija einamosios sąskaitos deficitą. Struktūriškai 45 proc. buvo naujos kapitalo investicijos, 16 proc. sudarė reinvestuotas pelnas ir 38 proc. grupių kreditai. Tiesioginių investicijų įplaukos į šalį šiuo metu yra itin teigiamas veiksnys, stiprinantis finansus, suteikiantis pasitikėjimo, rodantis šalies patrauklumą ir potencialą užsienio investuotojams.

Ukrainos pramonės gamyba kovo mėnesį smuko 30,4 proc., lyginant su praeitų metų kovu, tačiau per mėnesį augimas siekė 8,3 proc. Nors vasario mėnuo turi mažiau dienų, tačiau net įvertinus dienų skaičių jaučiamas šioks toks pagerėjimas.

Ukrainos nacionalinis bankas įvedė keletą apribojimų dėl užsienio valiutos. Taip siekiama sustiprinti grivinos kontrolę. Pirmiausia uždraudžiama užsienio valiutos prekyba neatidėliotinų atsiskaitymų ir išankstinių sandorių rinkose pagal T+2, T+3 sistemą ir daugiau dienų atsiskaitymą ir pereinama prie T+0 ir T+1 sistemos. Bankai nuo šiol galės pirkti užsienio valiutos tik tiek, kiek jiems reikės padengti užsienio įsipareigojimams. Nebus galima pirkti užsienio valiutos nuostoliams atidėti. Nors tai gana griežtas reguliavimas, tai gali šiek tiek sumažinti spekuliacijas, arbitražą ir sustiprinti griviną.

Ukrainos parlamentas atmetė prezidento veto dėl elektros rinkos liberalizavimo, o tai reiškia, kad Ukrainos elektros įmonės, tokios kaip biržoje kotiruojama šiluminė elektrinė „Zahidenergo”, galės eksportuoti elektrą į užsienį. Nelabai suprantama Ukrainos prezidento pozicija šiuo klausimu, nes elektros liberalizavimas Ukrainai, kuri turi žymų elektros gamybos pajėgumų perteklių, yra itin svarbus ir teigiamas žingsnis.

Ukrainos naftos gavyba kovo mėnesį, lyginant su 2008 m. kovu, smuko 5,9 proc. iki 2,55 mln. barelių, o gamtinių dujų gavybos apimtys kilo 5,1 proc. iki 1,92 mlrd. kubinių metrų. Didžiausia biržoje kotiruojama „Ukrnafta” naftos ir dujų gavybą sumažino 5,9 ir 3,1 proc. Pastebėtina, kad neseniai „Ukrnafta” pardavė naftos už rekordiškai mažą kainą, o tai reiškia itin silpną šalies paklausą ir tai neskatina „Ukrnaftos” didinti gavybos.

Rusijos finansų ministras Aleksėjus Kudrinas teigia, kad šalies bendrovės turi vengti rizikos ir planuoti, kad vartotojų paklausa keletą metų negrįš į prieš krizę buvusį lygį.

Turkijos nedarbo lygis sausio mėnesį buvo 15,5 proc., t. y. 1 proc. punktu didesnis, nei buvo tikimasi. Sparčiausiai – 5,3 proc. punkto – nedarbas išaugo ne žemės ūkio sektoriuje. Tikimasi, kad artimiausiu metu dėl sezoniškumo nedarbo lygis šalyje šiek tiek sumažės, tačiau dėl lėtėjančio realaus ir finansų sektoriaus aktyvumo išliks aukštas.

Žaliavos

Trečiadienį artimiausio mėn. pristatymo šviesiosios „WTI“ naftos ateities sandorių prekyba „NYMEX“ biržoje vyko už barelį mokant 49–50,5 JAV dolerio. Kainos svyravo pakankamai dažnai bandydamos kristi, tačiau jas rinkos dalyviai vėl pakeldavo aukštyn. Vakar neigiamą poveikį naftos kainoms darė paskelbti prasti JAV pramonės gamybos kovo mėn. rezultatai ir Energetikos administracijos žaliavinės naftos ir jos produktų atsargų savaitės pokyčių duomenys. Anot pateiktos ataskaitos, per praėjusią savaitę JAV žaliavinės naftos atsargos išaugo net 5,7 mln. barelių, t. y. žymiai daugiau, nei tikėjosi rinkos dalyviai. Tokį prieaugį suformavo vis nemažėjantis naftos importas į JAV ir mažesniais pajėgumais dirbančios naftos perdirbimo bendrovės. Benzino atsargos krito 0,94 mln. barelių, o distiliatų 1,17 mln. barelių. Didelį nerimą ir toliau kelia naftos produktų suvartojimo smukimas – per praėjusias keturias savaites JAV degalų suvartota 5,2 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. Beje, naftos produktų suvartojimo smukimo tempai pastarąsias savaites vis dar auga. Vakar pasaulio naftos paklausos prognozes paskelbė ir OPEC, kuris prognozuoją sumažino 2009 m. dar 430 tūkst. barelių ir tikisi, kad šiais metais paklausa sieks 84,18 mln. barelių per dieną ir bus 1,6 proc. mažesnė nei 2008 m. Įdomu, kad OPEC narės, neįtraukiant Irako, kovo mėn. išgavo 25,6 mln. barelių naftos per dieną ir buvo įgyvendinusios 83 proc. joms nustatytos naftos gavybos sumažinimo kvotos. Iš to galime spręsti, kad kovo mėn. naftos gavyba buvo sumažinta tik 170 tūkst. barelių per dieną, o tai rodo, kad arba OPEC nebeturi galimybių ir noro mažinti naftos gavybos, arba, šiuo metu esant tokiam naftos gavybos lygiui, rinka yra susibalansavusi ir nebėra poreikio stipriau mažinti naftos pasiūlos lygio.

Aukso kaina vakar svyravo nuo 887 iki 898 JAV dolerių už trojos unciją. Vakar paskelbta, kad JAV vartojimo kainų indeksas kovo mėn. smuko 0,4 proc., lyginant su atitinkamu 2008 m. Tai patvirtina, kad šalyje stebima defliacija, kuri paprastai turi neigiamą įtaką aukso, kaip apsaugos nuo infliacijos, kainai. Pranešama, kad tam tikras fizinio aukso pirkimo aktyvumas pastebėtas Indijoje prieš jų tradicines šventes balandžio mėn. viduryje. Tačiau jis stipriau aukso kainos neveikia, nes investicinio aukso žaidėjai pastaruoju metu atsargiau vertina aukso perspektyvas.

Vario kaina vakar Londono metalų biržoje vėl ūgtelėjo daugiau nei 2,5 proc., kai šios biržos sandėliuose vario atsargos sumažėjo 11,6 tūkst. tonų iki 480 tūkst. tonų. Vario kainų augimas įgavo milžinišką pagreitį, kurio, atrodo, nebegali sustabdyti net prasti makroekonominiai visų pasaulio ekonomikų, išskyrus Kiniją, rodikliai. Apskritai vyrauja nuotaikos, kad pasaulio ekonomika jau pasiekė blogiausią tašką ir tuo ėmė naudotis dauguma metalų rinkos dalyvių. Šiandien ryte Šanchajaus metalų biržoje vario kaina dar paaugo 2 proc.
 
Dar nėra komentarų