Rytinės finansų rinkų naujienos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2009-02-21 11:22 Komentarai: (0)
Penktadienį JAV akcijų rinka krito iki 6 metų žemumų investuotojams baiminantis dėl neaiškios būsto paskolų krizės draskomų finansų institucijų ateities. Dow Jones Industrial Average indeksas neteko dar 100 punktų ir pasiekė žemiausią tašką nuo 2002 metų spalio 9 dienos t.y. ankstesnės recesijos akcijų rinkos dugną.

Nemažai sumaišties įnešė Senato pareigūnų komentarai kad didžiausius šalies bankus tokius kaip Bank of America“ ar Citigroup“ gali tekti trumpam nacionalizuoti“, siekiant išvengti bankrotų dėl senkančios kapitalo bazės ir krintančių akcijų kainų. Tokios kalbos dar labiau sumažino investuotojų pasitikėjimą finansų institucijomis nes baiminamasi kad vykdant nacionalizaciją jų investuotų lėšų vertė sunyks. Bankų akcijų kursai dar kartą „prisiminė“ laisvo kritimo pagreitį – per sesiją minėtų „Bank of America“ ir „Citigroup“ vertybinių popierių kainos fiksavo didesnį nei 36 proc. nuosmukį ir nusitempė kitus šio sektoriaus atstovus.

Tiesa, aistras kiek suvaldyti padėjo Baltųjų rūmų atstovų raminimai, kad šių privačių institucijų problemoms spręsti neketinama imtis tokių radikalių priemonių, kaip nacionalizavimas. Prekybai baigiantis beveik visų bankų vertybinių popierių kursai sugebėjo atgauti didžiąją dalį per sesiją prarastų pozicijų. Išimtis buvo „Citigroup“, kurio akcijos atpigo 22 proc.

Penktadienį daugiausia pigo energetikos, komunalinių paslaugų ir transporto kompanijų akcijos. Kiek geriau laikėsi technologijų ir telekomunikacijų sektoriai, o tauriųjų metalų kompanijų, tokių kaip „Newmont Mining Corp.“, akcijos stiebėsi į viršų dėl naują rekordą besitaikančios pasiekti aukso kainos.

Pramonės konglomerato „General Electric“ akcijos pigo 6,8 proc, analitikams prognozuojant precedento neturinčius šios kompanijos finansinio padalinio nuostolius. Mažmeninės prekybos tinklų „Lowe's“ ir „J.C. Penney“ akcijas žemyn spaudė pačių bendrovių paskelbtos prastesnės, nei tikėtasi, šių metų pirmojo ketvirčio veiklos rezultatų prognozės. Automobilių gamintojos „General Motors“ akcijos pigo 11,5 proc, rinkai nerimaujant dėl šios kompanijos mokumo ir pasigirdus kalboms, kad ant bankroto ribos atsidūrusi konkurentė „Chrysler“ gali siūlyti vyriausybei abiejų kompanijų susijungimą, kaip vienintelę realią išlikimo išeitį.
Vartotojų kainų indeksas sausį ūgtelėjo 0,3 proc, kai gruodį krito 0,8 proc Infliacijos padidėjimas atitiko analitikų lūkesčius ir buvo sukeltas daugiausia dėl laikino degalų kainų, kurios gruodį staigiai krito, atsigavimo Neskaitant maisto ir energetikos prekių kainų, vartojimo kainų indeksas per mėnesį pasistiebė 0,2 proc, nors buvo tikimasi 0 1 proc augimo Prie to prisidėjo netikėtai verslininkų nuspręstos pabranginti kai kurios ilgalaikio vartojimo prekės tokios kaip automobiliai Tikėtina kad toks vartojimo kainų indekso padidėjimas bus tik laikinas reiškinys nes sparčiai augantis nedarbas vartojimo pramonės sektoriaus ir žaliavų paklausos nuosmukis neatsigaunančios kredito ir būsto rinkos artimiausiais mėnesiais turėtų padėti tvirtus pamatus tolesniems disinfliacijos procesams ir galbūt netgi defliacijos apraiškoms.

10 metų vyriausybės vertybinių popierių pajamingumas smuktelėjo nuo 2 81 iki 2 79 proc 3 mėnesių Libor palūkanos išliko nepakitusios - 1 25 proc o vienos nakties norma sumažėjo nuo 0 29 iki 0 28 proc Besitraukiantį pasitikėjimą kredito rinkose atspindėjo TED spread“ rodiklio padidėjimas nuo 0 95 iki 0,98 proc. ir „Libor - OIS spread“ nuo 1 iki 1,03 proc.

Vakarų Europa

Vakarų Europos akcijų indeksai paskutinę šios savaitės darbo dieną baigė su neigiamais pokyčiais Visa ši savaitė Vakarų Europos biržoms buvo prasčiausia per šios metus - dauguma indeksų nukrito daugiau nei 6 proc Vakarykštis akcijų kainų kritimas tiesiog iš inercijos tęsėsi toliau nes dabartiniu metu tiesiog nėra rimtesnių priežasčių kodėl turėtų būti priešingai o ekonominiai rodikliai tik prastėja Investuotojų noras turėti rizikingesnių turto klasių aktyvų yra akivaizdžiai išblėsęs ir dauguma verčiau renkasi vyriausybės vertybinius popierius arba auksą Bendrą prastą toną šią savaitę dar paaitrino reitingų agentūra Moody‘s“ kuri išreiškė nuogąstavimus dėl Vidurio ir Rytų Europos ekonomikos plėtros Dėl to nukentėjo ir šiame regione veiklą vykdančių didžiųjų bankų akcijų kainos - pasak Bloomberg“, Swedbank“ akcijos kaina smuko 14 proc o SEB“ -27 proc.

Kainos Prancūzijoje sausio mėnesį augo 0 8 proc metiniu tempu o per mėnesį nukrito dar 04 proc Tai lėčiausias kainų augimas Prancūzijoje per pastaruosius 10 metų Vis labiau šiuo metu ryškėjantys defliacijos procesai yra nulemti ne tik atpigusios naftos bet ir silpstančios paklausos dėl kurios tiek mažmenininkams tiek gamintojams tenka mažinti prekių kainas Prielaidas dėl kainų augimo lėtėjimo patvirtino ir Prancūzijos verslo pasitikėjimo rodiklis kuris vasario mėnesį smuko nuo 68 iki 73 punktų.

Apie silpstančius paslaugų ir pramonės sektorius pranešta ir visoje euro zonoje. Bendras abiejų sektorių indeksas, skaičiuojamas apklausiant pirkimo vadybininkus, vasarį nukrito nuo 38,3 iki 36,2 punkto vietoje prognozuoto kilimo iki 38,5. Primintina, kad indekso reikšmės, mažesnės nei 50, reiškia sektoriaus traukimąsi.

Mažmeninės prekybos apimtys D. Britanijoje netikėtai per mėnesį išaugo 0,7 proc, kai prognozuotas 0,1 proc. smukimas. Mažmeninės prekybos pardavimus veikiausiai paskatino sezoninės nuolaidos. Tačiau šalies ekonominė padėtis vis labiau prastėja ir vis daugiau yra nerimaujama dėl didėsiančio nedarbo. Tad labai tikėtina, kad mažmenininkai amžinai negalės palaikyti pardavimų vien mažindami kainas ir ekonomikos silpnėjimas jau greitu metu turėtų imti viršų.

Lotynų Amerika

Didžiausia Lotynų Amerikoje Brazilijos akcijų rinka krito smarkiausiai per tris mėnesius Didžiausia šalies metalų eksportuotoja „Cia Vale do Rio Doce“ pranešė apie 47 proc kritusį ketvirčio pelną Šalies pramonės sektoriaus nedarbas dėl masinių atleidimų sausį išaugo nuo 6,8 iki 8,2 proc.

Meksikos akcijų rinka per savaitę smuko 5 4 proc o Meksikos pesais denominuotų vyriausybės vertybinių popierių pajamingumai šovė į viršų šalies Centriniam bankui sumažinus bazinę palūkanų normą 0 25 proc punkto iki 7 5 proc kai buvo tikimasi 0 5 proc punkto apkarpymo Tokį žingsnį , Meksikos centrinis bankas motyvavo tuo kad nerimą kelia galimas staigus infliacijos proveržis dėl brangstančio importo nes nacionalinė valiuta pesas per pastarąjį pusmetį jau nuvertėjo daugiau kaip trečdaliu ir tai netgi privertė Centrinį banką intervencijomis į valiutų rinką supirkinėti pesus iš bankų ir stabdyti tolesnį jo nuosmukį.

Vidurio ir Rytų Europa

Čekijos gamintojų kainų indeksas sausį lyginant su ankstesnių metų sausiu sumažėjo mažiau nei , tikėtasi - 0 8 proc Į gamintojų kainų indeksą atsižvelgiama prognozuojant infliaciją kuri iš dalies lemia ir Centrinio banko sprendimus dėl bazinės palūkanų normos Dėl silpnėjančios šalies valiutos abejojama ar Centrinis bankas mažins bazinę palūkanų normą o jei mažins -kiek Naujausi ekonominiai duomenys leidžia tikėtis kad bazinė palūkanų norma visgi dar bus mažinama.

Vengrijos premjeras pasiūlė kad šalies finansų rinkos reguliuotojui būtų leista uždrausti skolintų akcijų pardavimą (angl short selling“) kuriuo tikimasi išlošti iš krintančių kursų Vengrijoje jau anksčiau uždrausti sandoriai kai akcijų pardavimas vykdomas neperleidžiant nuosavybės (angl. naked short“) Per pusmetį akcijų rinką atspindintis BUX indeksas nukrito beveik perpus tačiau vien pardavimo skolon sandorių laikyti pagrindine priežastimi tikrai negalima Investuotojus atbaido didėjanti regiono ir šalies rizika Dėl siūlymo gali būti balsuojama parlamente jau pirmadienį.

Žaliavos

Penktadienį baigėsi prekyba kovo mėn pristatymo WTI“ naftos ateities sandoriais Nymex“ biržoje o šių sandorių kaina užsidarė žemiau nei 39 JAV doleriai už barelį Pirmadienį visas dėmesys kryps jau į balandžio mėn pristatymo ateities sandorius kurių kaina vakar viršijo 40 JAV dolerių Vakar prekybos viduryje naftos kainos buvo gerokai smuktelėjusios kaip ir JAV akcijų indeksai tačiau pačioje pabaigoje truputį atsigavo. Po ketvirtadienį įvykusio naftos kainų ralio į viršų, vakar sunku buvo tikėtis, kad naftos kainoms pavyktų dar kartą baigti dieną su teigiamu pokyčiu, nes išlieka didelė nežinomybė dėl pasaulio ekonomikos, taip pat ir naftos paklausos perspektyvų. Beje, vakar pasklido gandų, kad dauguma OPEC valstybių atstovų nepritaria galimybei kovo mėn. dar kartą sumažinti naftos gavybos kvotas. Jie sutinka, kad naftos pasiūla pasaulyje yra vis dar didesnė daugiau nei 1,5 mln. barelių per dieną, bet norėtų sumažinti ją truputėlį vėliau – antrą 2009 m. ketvirtį. Taip pat įdomi žinia atėjo iš Brazilijos, kurios didžiausia naftos išgavėja „Petroleo Brasileiro“ šią savaitę pasiskolino 10 mlrd. JAV dolerių iš vieno Kinijos banko ir įsipareigojo jau šiais metais Kinijai tiekti 100 tūkst. barelių per dieną žaliavinės naftos. Įdomiausia, kad labai panašus sandoris buvo sudarytas savaitės pradžioje tarp Rusijos bendrovių „Rosneft“ ir „Transneft“ ir to paties Kinijos banko, kuris šioms bendrovėms paskolino 15 mlrd. dolerių. Tokia vykdoma Kinijos užsienio politika, kai siekiama užsitikrinti stabilų naftos tiekimą į šalį ilgalaikiu laikotarpiu, šiuo sudėtingu metu kredituojant užsienio naftos bendroves, yra protingas ir į tolį žvelgiantis veiksmas.

Vakar auksui pavyko pasiekti tai, ko dauguma šios rinkos žaidėjų labai karštai norėjo – vakar aukso kaina pirmą kartą nuo 2008 m. kovo mėn. trumpam buvo perkopusi 1000 JAV dolerių ribą. Visą savaitę trunkanti panika JAV ir viso pasaulio akcijų rinkose sukuria itin palankias aplinkybes aukso kainai didėti. Šiuo metu investuotojai renkasi dvi saugumo salas – auksą ir JAV dolerį. Dėl to visai išnyko neigiama jųdviejų koreliacija. Beje, dabartinį staigų savaitinį aukso kainos kilimą galėjo lemti ir tai, kad keletas stambių aukso rinkos žaidėjų, kurie tikėjosi aukso kainos kritimo, turėjo uždaryti savo trumpąsias aukso pozicijas, kad išvengtų didesnių nuostolių. Paprasčiausiai plūstantys pinigai į aukso rinką sukuria spartų aukso kainos kilimą, kuriam dabar priešintis labai sunku, tačiau panašu, kad šioje rinkoje pučiasi labai didžiulis burbulas.

Vario kaina vakar toliau smuko Londono metalų biržoje padidėjus jo atsargoms net 17 tūkst. tonų arba 3,3 proc. per dieną. Apskritai, varis pinga antrą savaitę iš eilės, išliekant neigiamai ekonomikų ir paties vario paklausos perspektyvai. Be to, vakar pasirodė oficialūs duomenys, kad per 2008 m. 11 mėnesių tiek vario paklausa, tiek pasiūla pasaulyje išaugo 2,6 proc., lyginant su 2007 m. atitinkamu laikotarpiu. Einamųjų metų vario perteklius per šį laikotarpį pasaulyje pasiekė 147 tūkst. tonų ir buvo 4 tūkst. tonų didesnis nei 2007 m. Daugiausia vario paklausos augimą skatino Kinija, kur vartojimas padidėjo 12,6 proc., tačiau tokiose šalyse kaip JAV, Japonija ar euro zonoje vario paklausa smuko atitinkamai 7 proc., 3,6 proc. ir 4,4 proc.
 
Dar nėra komentarų