Pozicijos atidarymas – sudėtinga pradžia

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-11 02:00 Komentarai: (0)
Dabar! Ne, už akimirkos. O dabar! O gal geriau vėliau. Tai gal dabar...? Ne, ne dabar… Yra vienas dalykas, be kurio nebus įmanoma investuoti - prekiauti. Be jo geriausios strategijos, puikiai suplanuoti nuostolių apribojimai arba tobulas tendencijų atpažinimas nebus naudingi. Ir niekas, nei FED sprendimas dėl palūkanų normų keitimo, nepadės investuotojui, kuris neatitinka šios vienos, tikrai pagrindinės sąlygos.


Apie ką iš tikrųjų kalbama?

Žinoma, apie pozicijos finansų rinkoje atvėrimą. Banalu? Akivaizdu? Argi verta apie tai paminėti? Na, nebūtinai.

Daugeliui investuotojų - prekiautojų šis paprastas veiksmas tampa didele kliūtimi esančia tarp jų ir galimo pelno. Ši problema dažniausiai kamuoja pradedančius investuotojus - prekiautojus, tačiau su ja susiduria ir daug labiau patyrę. 

Kas niekada per ilgai nedvejojo, pamatęs aiškų signalą iš rinkos atidaryti poziciją? Kas niekada nesigailėjo praėjusios dienos sprendimo įeiti į rinką?


Baimės ir nepasitikėjimas

Dėl ko, teoriškai kalbant, gerai pasirengusiems investuotojams - prekiautojams kyla problemų dėl šios, galų gale, paprasčiausios veiklos rinkoje?

Dažniausiai už tokius blokus yra atsakingos neigiamos emocijos, tokios kaip baimė, netikrumas ir nepasitikėjimas savimi. Pirmieji dažniausiai paliečia pradedančius investuotojus - prekiautojus, kurie jau yra patyrę nemažai nuostolių ir pradeda juos sieti su investavimu - prekiavimu. 

Taip pat atsitinka, kai investuotojas - prekiautojas suvokia, kad rizikuoja daugiau nei turėtų. Pagrindinis kovos su baime metodas yra... toleruoti ir priimti nuostolius – juk tai yra veiklos rinkoje elementas.
 
Tiesa ta, kad jie yra neatskiriama investavimo - prekybos dalis. Ir kuo anksčiau jūs tai suprasite, tuo jums bus geriau. Toks sutikimas patirti nuostolius išlaisvins jus nuo su tuo susijusios baimės ar streso, o tai leis sušvelninti rinką ir, paradoksalu, privers fiksuoti mažiau nuostolių. 

Kita vertus, neapibrėžtumas dažniausiai atsiranda tada, kai investuotojas - prekiautojas neturi pakankamai žinių nei apie visą rinką, nei apie instrumentą, į kurį jis investuoja savo pinigus. Todėl nenuostabu, kad, žinodamas, jog nesupranta visos situacijos, jis sunkiai priima sprendimą investuoti.

Esant tokiai situacijai, užuot ieškojus būdų, kaip įtikinti save drąsiai atverti savo poziciją, verčiau grįžkite prie mokymosi. Tačiau reikia atminti, kad žinios apie finansų rinkas yra praktiškai begalinės ir neįvaldomos. Štai kodėl verta turėti demonstracines paskyras, kuriose galite saugiai praktikuotis ir pasitikrinti savo įgūdžius, mokydamiesi praktiškai be jokios rizikos. Jei investuosite „bandomai“ ir pasieksite patenkinamų rezultatų, jums nebereikia laukti. Atėjo laikas patikrinti savo įgūdžius.

Teisingas būdas įveikti pasipriešinimą atidarant realias pozicijas gali būti atskirti pirmosioms investicijoms skirtą sumą ir iš anksto manyti, kad ji jau prarasta. Kiekvienas patyręs investuotojas - prekiautojas prisiima riziką. Natūralu, kad investuojame turėdami omenyje pelną, o ne nuostolius. Toks požiūris sumažins pasipriešinimą rinkos judėjimams ir tokiu būdu leis investuotojui - prekiautojui lengviau laikytis pasirinktos investavimo strategijos. Tai žymiai padidins investuotojo - prekiautojo galimybes gauti pelno.

Didžiausia kliūtis, kurią reikia įveikti, t.y. kuri sulaiko investuotojus bei prekiautojus – ypač pradedančiuosius drąsiai investuoti - prekiauti, yra nepasitikėjimas savimi. Tai yra taip komplikuota, kad dažniausiai neapsiriboja vien su investavimu susijusiais klausimais, o paliečia visą žmogaus gyvenimą. Deja, čia nėra paprastų patarimų, kurie galėtų iš karto išspręsti šią problemą. Visi „tikėk savimi“, „elkis drąsiai“ ar legendinis „tu esi nugalėtojas“, kuriuos noriai duoda visokie interneto guru, yra visiškai neveiksmingi. 

Geriausias patarimas šioje situacijoje, deja, yra „raskite terapeutą“. Vis dėlto investuotojas - prekiautojas gali ką nors padaryti, kad padėtų sau šioje situacijoje. Tiesą sakant, yra kažkas, ko investuotojas neturėtų daryti. Tai yra investicijų patikrinimas po fakto.

Teoriškai tai atrodo gera mintis: „Žingsnis po žingsnio išnagrinėsiu šią poziciją, tai padės man suprasti, kur suklydau, ir tai padarys mane geresniu investuotoju - prekiautoju“. 

Tačiau praktikoje investicijų, kurių rezultatas yra žinomas, analizė nėra labai naudinga realioje prekyboje, bei tai gali būti didelis nusivylimo šaltinis ir puikus būdas pagilinti kompleksus ir baimes. Tačiau būtent to turėtų vengti investuotojai - prekiautojai, ypač tie, kurie turi problemų atidarydami poziciją.

Kovojant su problemomis kartais, bet ne per dažnai, verta vadovautis garsiuoju Volstryto barmenų patarimu: „kai biržos užsidaro, investuoja į alkoholį“. Patariame tiesiog atsipalaiduoti ir pailsėti nuo rinkų. Duokite sau laiko atsigauti. Taip investuoja - prekiauja profesionalai.

Atitrūkimas nuo rinkų, grafikų ir tendencijų, pokalbio temos keitimas, atsipalaidavimas, minčių perkėlimas – visa tai padės mums kitą dieną sugrįžti į rinką su nauja energija ir drąsa, be senų baimių.

Nebent praėjusią naktį atlikome „rimtą perkrovimą“.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų