STAIGMENA, Šveicarijoje sumažinta bazinė palūkanų norma

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-21 13:36 Komentarai: (0)
To ko gero mažai kas tikėjosi. Šveicarijos Nacionalinis bankas (SNB) nusprendė šiandien sumažinti savo bazinę palūkanų normą, taip pastebimai susilpnindamas franką.

Šioje šalyje palūkanų norma buvo „nukirpta“ pirmą kartą per pastaruosius devynerius metus, t.y. ji sumažinta 25 baziniais punktais iki 1,5 procento. Tai buvo didžiulė staigmena, nes ekonomistai tikėjosi, kad Šveicarijos Centrinis bankas nieko nekeis. Tai pirmasis palūkanų normos sumažinimas išsivysčiusioje šalyje per šį ciklą.

„Sušvelninti pinigų politiką buvo įmanoma dėl to, kad per pastaruosius du su puse metų kova su infliacija pasirodė veiksminga. Ir dabar jau keletą mėnesių infliacija nesiekia 2 procentų ir todėl išlieka, SNB nuomone, kainų stabilumo ribose. Remiantis nauja prognoze, artimiausius kelerius metus infliacija greičiausiai išliks tokiame diapazone“ – skaitome Šveicarijos Nacionalinio banko pranešime.

SNB pažymėjo ne tik infliacijos spaudimo mažėjimą, bet ir praėjusių metų franko stiprėjimą euro atžvilgiu. Gruodžio pabaigoje šveicarų valiuta euro atžvilgiu buvo brangiausia istorijoje. Tačiau nuo vasario pradžios frankas euro atžvilgiu akivaizdžiai silpo. Šveicarijos Centrinis bankas vis dar pasilieka teisę „prireikus“ įsikišti į valiutų rinką.

2024 metų vasario mėnesį vartotojų metinė infliacija Šveicarijoje sumažėjo iki 1,2 procento, o tai buvo žemiausias rodiklis nuo 2021 metų spalio mėnesio. Taip pat tai buvo devintas mėnuo iš eilės, kai metinis vartotojų kainų indeksas šioje šalyje atitiko šios Šveicarijos Nacionalinio banko infliacijos tikslą.

Anksčiau metinė infliacija Šveicarijoje šešioliką mėnesių viršijo 2 procentus, o 2022 metų rugpjūčio mėnesį siekė 3,5 procento, kas yra aukščiausias lygis per beveik 30 metų.

Metinis vartotojų kainų indekso kursas Šveicarijos Nacionalinio banko (SNB) kovo mėnesio prognozėje yra daug mažesnis nei gruodžio mėnesį, o tai geriausiai paaiškina šiandieninį sprendimą sušvelninti pinigų politiką. Pagal SNB modelį, metinė infliacija šalyje išliks žemiau 1,5 procento iki 2026 metų pabaigos. Gruodį prognozė rodė galimybę, kad vėliau šiais metais infliacija padidės arti 2 procentų ribos. Naujoji projekcija nieko panašaus nenumato.

Apie pietus Šveicarijos frankas Amerikos dolerio atžvilgiu pinga 0,81 procentu iki 1.11977 dolerių, o mūsų valiutos atžvilgiu - 0,63 procento iki 1.0261 euro. Nuo metų pradžios frankas dolerio atžvilgiu nuvertėjo apie šešis procentus, o euro - beveik penkiais procentais, tačiau per pastaruosius vienerius metus pabrango atitinkamai virš trijų procentų bei dviem procentais.
 
Dar nėra komentarų