Dešimt situacijų, kai geriau atsisakyti sandorio

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-10 01:52 Komentarai: (0)
Signalų medžioklė, vidurkių susikirtimo paieška, naujų rodiklių testavimas, šokinėjimas per intervalus, laukimas, kol susiformuos smeigtukų juosta, laukimas spragų uždarymo, kuris atvers kelią prekybai visai savaitei – tokia yra prekyba. Tai klaidingas supratimas!


Priežastis, kodėl tiek daug prekiautojų žlunga, yra ta, kad jie visada stengiasi būti prekyboje - rinkoje, nes mano, kad tai vienintelis būdas užsidirbti pinigų.

Tačiau tiesa ta, kad kuo mažiau prekiausite, tuo geresni bus jūsų rezultatai. Iš pradžių tai gali pasirodyti keista, bet ilgalaikė patirtis sako būtent tai. Tačiau kai prekiautojui kyla mintis prekiauti mažiau, rezultatai paprastai pagerėja iš karto. 

Jei dažnai jaučiate stresą, nerimą ar pervargimą, PRIVALOTE išmokti prekiauti ramiai ir atsipalaidavę. Išvalykite triukšmą, panaudokite tinkamą požiūrį ir prekiaukite kaip snaiperis. Tai yra patikimiausias būdas pasiekti geresnių prekybos rezultatų.

Jei tuo netikite, tiesiog palaukite, kol pasieksite šio straipsnio pabaigą, ir suprasite, kodėl žemesnio dažnio prekyba ir žinojimas, kada neprekiauti yra profesionalių ir pelningų prekiautojų įgūdis.


Kai reikia galvoti apie sandorį

Geriausi sandoriai yra tie, kurie patraukia akį. Akimirką pažiūrite į grafiką ir tiksliai žinote, ką daryti. Prekyba dažnai vadinama „modelių aptikimo“ verslu, o prekiautojas, sudaręs šimtus sandorių, žino skirtumą tarp didelės tikimybės modelio ir „ne taip gerai atrodančio“.

Jei jums reikia padaryti pertrauką ir pagalvoti apie galimą sąranką, paprastai geriau ją paleisti.


Jei nežinote, kur nustatyti stop loss

Net jei pastebite puikų modelį, tai ne visada reiškia, kad turėtumėte įeiti į rinką. Jei nerandate protingo lygio sustojimui (stop loss) arba jis yra per toli, o tai lemtų nepalankų pelno ir rizikos santykį, neatlikite tokio sandorio. 

Dauguma mėgėjų žaidžia su nuostolių apribojimu (stop loss) taip ilgai, kol potencialus pelnas jiems atrodo pakankamai didelis. Negalima pervertinti svarbos pirmiausia rasti pagrįstą  nuostolių sustabdymo lygį, o tik tada ieškoti pelnų realizacijos lygio.


Jei rinka nėra palanki jūsų sistemos prielaidoms

Paklauskite savęs „ką tokio daro mano prekybos sistema?“ Ar turite sistemą, kurioje sekate tendencijas, todėl norite išnaudoti stiprų pagreitį? Ar prekiaujate diapazonais ir laukiate aiškiai apibrėžtų jo ribų, kurioms trūksta impulso? Galbūt ieškote tendencijų išsekimo ir pagreitėjimo praradimo požymių?

Jei galite atsakyti į šiuos klausimus, žinote, kokioje rinkos aplinkoje turėtumėte taikyti savo strategiją. Todėl likite nuošalyje, jei dabartinė rinkos situacija neatitinka jūsų sistemos prielaidų.


Kai norite „panaikinti savo nuostolius“

Ką tik uždarėte nuostolingą poziciją ir jau matote kitą sąranką? Ar taip pat norite padidinti savo pozicijos dydį, kad kompensuotumėte neseniai patirtą nuostolį? Jei atsidursite tokioje situacijoje, nuimkite ranką nuo pelės ir greitai atsitraukite nuo platformos.

Net jei manote, kad jūsų sąranka yra gera, jūsų mąstymas yra miglotas ir jūsų sprendimas bus pagrįstas emocijomis. Bandymas kompensuoti nuostolius padidinus savo pozicijos dydį neveikia ir yra didesnė tikimybė, kad prarasite daug didesnį kapitalą. Geriau atsitraukite nuo prekybos platformos, įgykite šiek tiek perspektyvos ir paprastai po trumpos pertraukos pastebėsite, kad viskas yra visiškai kitaip.


Kai manote, kad rinka yra „per aukštai“ arba „per žemai“

Ar kartais vartojate tokius terminus kaip „per aukšta“ arba „per žema“ ir manote, kad vien dėl to, kad kaina auga ilgą laiką, ji galiausiai turi apsisukti? 

Ypač dažnai su šia problema susiduria prekiautojai, kurie naudoja osciliatorius ir priima sprendimus remdamiesi „perpirkta“ arba „perparduota“. Pavyzdžiui, perpirkimo signalas nereiškia, kad rinka kris. Perpirkta reiškia, kad rinka yra labai stipri ir tikėtina, kad judėjimas aukštyn tęsis. 


Jeigu kaina jau nukrypo nuo optimalaus įėjimo taško – nesivaikykite rinkos

Kartais praleidžiame sandorį arba nepastebime grafike besiformuojančios sąrankos. Blogiausias dalykas, kurį galite padaryti, yra bandyti vytis kainą ir įeiti per vėlai. Sandorių vaikymasis reiškia, kad jūsų nuostolių sustabdymas (stop loss) bus tolimoje vietoje arba neprotingame lygyje. Be to, jūsų pelno tikslas bus per arti arba jį taip išplėsite, kad jis neteks prasmės.

Negalite sugauti kiekvienos sąrankos ir tame nėra nieko ypatingo. Tačiau nemėginkite vaikytis sandorių. Bus dar viena galimybė ir dar viena sąranka, tačiau pinigų, kuriuos praradote dėl savo klaidos, neatgausite.


Kai analizė dar nebuvo atlikta - sandorio plane nebuvo

Kiekvienas sandoris ar scenarijus turi būti įtrauktas į prekybos planą, kol jis iš tikrųjų įvyksta. Jei sandorio nebuvo jūsų prekybos plane, tikriausiai geriau jį praleisti.
 
Reaktyvūs prekiautojai - mėgėjai nerašo prekybos plano ir be pabaigos perjunginėja laiko intervalus ir rinkas, bandydami medžioti signalą. Visi žinome, kuo tai baigiasi. Prekybos plano turėjimas prieš pradedant spekuliuoti turėtų būti privalomas kiekvienam prekiautojui, kuris rimtai žiūri į savo veiklą.  


Kai paklausėte ko nors nuomonės

Kaip prekiautojas, jūs turite savarankiškai priimti sprendimus, nes tuomet turite susidurti su tų sprendimų pasekmėmis / gyventi su jomis. 

Kai prekiautojas paprašys pašalinio asmens patvirtinimo arba jam reikia parengto signalo, jis negalės tobulėti kaip treideris, nes tokiais atvejais dažniausiai atsisako visos atsakomybės. Mokymasis iš savo klaidų yra raktas į sėkmę. Be to, jei norite tapti prekiautoju, turite suprasti priežastis, kodėl pradėjote prekybą arba priemėtę bet kokį sprendimą.


Kai sutelkiate dėmesį į rezultatų siekimą

Beveik visi yra buvę situacijoje, kai mums prireikė vieno nedidelio pelningo sandorio, kad savaitę užbaigtume pelningai ar pasiektume užsibrėžtą tikslą. Tačiau dažniausiai viskas vyksta ne pagal planą, atliekama priverstinius sandorius ir patiriame tik didesnes nesėkmes.

Nevertinkite savo pažangos pagal savaitės ar net mėnesio rezultatus. Jūs negalite kontroliuoti, kiek sandorių sudarote ir kaip keičiasi kaina. Būkite atviri ir imkitės sandorių, kai jie ateina, ir nieko nedarykite priverstinai.


Kai turite asmeninių, sveikatos ar darbo problemų

Profesionali prekyba reikalauja viso jūsų dėmesio. Jei negalite 100 procentų susikoncentruoti į grafikus ir nuolat galvojate apie, pavyzdžiui, ginčą su draugu ar sutuoktiniu, jūsų prekyba nukentės. 

Visada galite rasti naują sandorį, bet negalite susigrąžinti pinigų, kuriuos praradote darydami klaidas, kurių galėjote išvengti.



Prekiaukite tik tada, kai neturite priežasčių neprekiauti

Tai vienintelis laikas, kai tikrai turėtumėte sudaryti sandorius. 

Kai atsiranda sąranka - modelis, atitinkantis visus jūsų kriterijus, kai jaučiate, jog jis geras, kai jaučiatės gerai tiek protiškai, tiek emociškai, kai nesate nusivylęs neseniai patirtais nuostoliais, kai jis atitinka jūsų prekybos planą ir kai matote grafike gerus nuostolių apribojimų (stop loss) ir pelno paėmimo (take profit) lygius – tada galėsite nuspausti gaiduką (užimti poziciją).

Įsivaizduokite, kad per savaitę galite atlikti tik tris sandorius. Koks tada būtų jūsų požiūris į prekybą? „3 sandorių per savaitę“ koncepcija yra labai galinga ir leidžia pakeisti sąskaitos likučio grafiką.

Pagalvokite apie visus sandorius, kuriuos sudarėte, nors kažkaip žinojote, kad geriau likti nuošalyje. Galima drąsiai manyti, kad prekiautojai turėtų daug geresnių rezultatų, jei atidarytų mažiau pozicijų.

Atminkite, kad visada bus dar viena puiki sąranka - modelis. Tačiau negalite tikėtis, kad susigrąžinsite pinigus, prarastus dėl sandorių, kurių reikėjo vengti.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų