Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-17 01:24 Komentarai: (0)
Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Šiais metais absoliučios daugumos jų rinkos vertės krito.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia arba tik pateikia neišsamią informaciją tos, prie kurių pavadinimų lentelėje yra žvaigždutės. Be to, iš Rygos biržos pašalinta Ditton pievadkezu rūpnica (nesumokėjo kotiravimosi biržoje mokesčio) bei iš Baltijos First North rinkos gruodžio penkioliktą dieną pašaltinta Hagen Bikes įmonė (bankrutavo).


Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių bendras medianas matome, kad palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, pajamų atveju ji tapo neigiama, o štai EBITDA pelnų pasidarė dar labiau teigiama. Tas pats fiksuota tarp Latvijos atstovių, kai pramonėje ir tarp Estijos įmonių pajamų pokyčių medianos jau su minuso ženklu, o pelnų atveju yra atvirkščiai. Tuo tarpu paslaugų srityje bei tarp Lietuvos įmonių veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, kai finansų sektoriuje buvo atvirkščiai.
 
Šįkart per ketvirtį labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo nekilnojamo turto srityje veikiantis EfTEN Real Estate Fund bei dvi finansų sektoriuje besidarbuojančios įmonės, t.y. NEO Finance ir DelfinGroup. Be to, gerokai pašoko Amber Latvijas balzams ir Nordecon EBITDA pelnai, o štai tokių bendrovių kaip LITGRID, Pieno Žvaigždžių, Snaigės ir Vilniaus baldų EBITDA iš neigiamos pasidarė teigiama. Tuo tarpu didžiausius savo veiklos rezultatų nuosmukius per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, užfiksavo dujų tiekėjas Latvijas Gaze, kita kompanija iš Latvijos SAF Tehnika bei mūsų šalies atstovas - legendinis Utenos trikotažas.

Tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių, kurios skelbia savo ketvirčio veiklos rezultatus, palyginus su 2022 metų trečiu ketvirčiu, savo EBITDA pelningumus kilstelėjo trylika, o kritimą fiskavo tik šešios. Tad atsižvelgus į tai tikrai nestebina, jog bendra maržų mediana pakilo nuo 6,9 procento iki vienuolikos procentų. Be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus finansų sektorių bei Latvijos įmones. Nekilnojamo turto srityje investuojantis EfTEN Real Estate Fund bei mūsų šalies įmonė Klaipėdos Nafta gali pasigirti didžiausiu ketvirčio EBITDA pelningumu, tuo tarpu šešių bendrovių (kaip ir prieš metus) atveju jis šįkart buvo neigiamas.



Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir kitas pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos arba ROA, kurio bendra mediana per praėjusį ketvirtį siekė 0,8 procento, kai per 2022 metų trečiąjį ketvirtį buvo neigiama. Pramonės ir paslaugų šakose bei tarp mūsų šalies atstovių turto grąžų medianos irgi tapo teigiamomis, o finansų sektoriuje šis rodiklis netgi padvigubėjo. Tačiau štai tarp Latvijos įmonių ROA mediana tapo dar labiau neigiama, o Estijos atveju nors išliko teigiama, bet smuktelėjo. Šįkart didžiausiu minimu pelningumo rodikliu išsiskyrė mūsų šalies pieno produktų gamintoja Pieno Žvaigždės, be to, didesniais ROA duomenimis pasižymėjo City Service bei LITGRID. Kitą vertus, net aštuonių Baltijos biržos atstovių turto grąža buvo neigiama, nes jos patyrė grynąjį nuostolį, kai prieš metus tokių atvejų buvo trylika.

Pažvelgus į naujausius nagrinėjimų kompanijų santykinius finansinius rinkos vertės bendrus medianinius rodiklius, t.y. P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA, matome, kad jie kaip įprasta išlieka itin žemi, kaip ir OMX Baltic Benchmark GI  indekso atstovių atveju, tiesa, tai susiję su tuo, jog daugelio šioje apžvalgoje figūruojančių įmonių akcijos yra labai mažai likvidžios bei tuo pačiu pasižymi didesne rizika. Labiausiai nuvertintos ir vėl yra mūsų šalies bendrovių akcijos.
 
Kaip matome, šiais metais, kaip beje ir pernai, analizuojamų Baltijos atstovių bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Tai nestebina, nes krito net 37 kompanijų rinkos vertė, kai pakilo tik vos septynių. Labiausiai atpigo Estijos bendrovių ir pramonės atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai finansų sektoriaus ir Lietuvos įmonių kapitalizacijos susitraukė mažiausiai.

Nuo 2023 metų pradžios daugiausiai nuvertėjo šių bendrovių akcijos: City Service, ELMO Rent, Hagen Bikes, Robus Group bei Punktid Technologies. Tuo tarpu tarp ne gausaus būrio brangusių lyderiauja: J. Molner, Modera bei Pieno Žvaigždžių nuosavybės vertybiniai popieriai.


OMX Vilnius GI indeksas praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei jis bus sėkmingas, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, na o jeigu vėl bus nusileista žemiau kritimo tendencijos linijos, tuomet lauktų nauja kritimo banga.




OMX Tallinn GI indeksas išieka žemiau kritimo trendo linijos, tačiau pastaruoju metu panašu į tai, jog bando formuoti korekcinį dugną.


 

Po prieš tai buvusio viršutinės augimo kanalo dalies patestavimo, OMX Riga GI indeksas dabar testuoja jo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, lauktų naują augimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. 




Po užsitęsusios horizontalios - konsolidacinės fazės, Pieno Žvaigždžių akcijų kaina pradėjo naują augimo etapą.




Vilniaus baldų akcijų kainos kritimas sustojo ties anksčiau suformuotu dugnu, na o dabar turime konsolidacijos etapą, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.


  

Klaipėdos Naftos akcijų kaina nukrito žemiau anksčiau suformuoto dugno. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti dar didesnio nuosmukio.


 

Nordecon akcijų kaina buvo pakilusi virš kritimo trendo linijos, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus reiškinys, tad prasitęsė kritimas. Dabar ji testuoja anksčiau labai seniai dar 2009 metais suformuotą dugną, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. 




Nordic Fibreboard akcijų kaina iš toliau išlieka korekcinėje fazėje, na o pastaruoju metu eilinį kartą konsoliduojasi.

 


Rokiškio Sūrio akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Šį mėnesį po horizontalaus - konsolidacinio periodo K2 LT akcijų kaina pajudėjo žemyn. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. Jeigu taip, tada turime naują kritimo bangą, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




MADARA Cosmetics akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio kanalo viršutinės dalies, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




SAF Tehnika akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje bei ieško dugno.




Ekspress Grupp akcijų kaina nukrito žemiau horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinės dalies, tad prasitęsė nuosmukio tendencija.




PRFoods akcijų kaina išlieka kritimo fazėje bei ir toliau nesėkmingai ieško kieto dugno.




Panavėžio statybos tresto akcijų kaina nukrito žemiau anksčiau suformuoto dugno, na o dabar testuoja kritimo trendo liniją, po ko paaiškės jos tolimesnė kryptis.




Amber Latvijas balzams akcijų kaina ir toliau išlieka nuosmukio trende, kuris prasidėjo dar 2022 metų pradžioje.




EfTEN Real Estate Fund akcijų išlieka kritimo fazėje, tačiau pastaruoju metu konsoliduojasi ir bando formuoti kietą kritimo dugną.




Invalda INVL akcijų šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, lauktų nauja augimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.



Autorius: TI


Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų