REKORDAI

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-30 21:22 Komentarai: (0)
Pirmasis šių metų ketvirtis visų pirma pasižymėjo rekordais, o tiksliau - jų gausa. Fiksuoti indeksų verčių ir atskirų kompanijų akcijų kainų rekordai, bitkoino kaina kaip ir aukso bei kakavos irgi pasiekė naują rekordinį lygį.


Indeksų ir akcijų rekordai

Metų pradžioje tiek Amerikoje, tiek ir mūsų žemyne sulaukėme akcijų rinkose taip reikalingos korekcijos - garo nuleidimo, tiesa, tai netruko itin ilgai ir nebuvo didelio masto reiškinys. Po to prasitęsė augimas ir indeksai nuosekliai su tarpinėmis, simboliškomis, lokaliomis korekcijomis pajudėjo į viršų link naujų absoliučiai rekordinių lygių. Taigi, de facto sulaukėme praėjusiais metais lapkritį prasidėjusio Kalėdinio ralio prasitęsimo.
   
Rinkos dalyvių optimizmą ir įkarštį kiek atšaldė Centrinių bankų atstovų retorika, t.y. atsargumas palūkanų mažinimo klausimu. Tad, įsibėgėjant pirmajam šių metų ketvirčiui tuo pačiu nuosekliai mažėjo analitikų ir investuotojų lūkesčiai, jog jau pavasarį, netgi kovą, tiek Amerikoje, tiek ir euro zonoje startuos pinigų politikų švelninimas. Kitaip tariant, rinkos vertinimas dėl palūkanų mažinimo pradžios ir masto nuo gerokai optimistinio priartėjo prie realesnio, t.y. monetarinės politikos vykdytojų matymo.

Vis dėlto sudužusias viltis dėl greito ir agresyvaus palūkanų mažinimo sugebėjo kompensuoti geri ir kai kuriais atvejais itin geri bei įspūdingi bankų ir įmonių, ypač technologijų srityje, ketvirčio ir metiniai veiklos rezultatai bei prognozės, kas tuo pačiu dar labiau kilstelėjo jų akcijų kainas iki naujų absoliučiai rekordinių lygių. Būtent tai buvo pagrindinis veiksnys, kuris, nepaisant pasigirdusių nuogąstavimų dėl perkaitymo, sugebėjo išlaikyti augimą rinkoje.


Bitkoino ir kriptovaliutų rekordai

Rekordų sulaukėme ir kriptovaliutų rinkoje, kur ir toliau lyderiauja jau daugeliui žmonių girdėtas bitkoinas. Padidėjęs investuotojų ir spekuliuotojų noras rizikuoti puikiai sutapo su taip lauktu ir prognozuotu bei galiausiai realizavusiu biržose prekiaujamų ETF fondų, kurie investuoja į bitkoinus, patvirtinimu Jungtinėse Amerikos Valstijose. Į viršų šovė ir naujus rekordinius lygius pasiekė ir kitos kriptovaliutos.

Kitaip tariant, atsirado papildoma bei patogesnė galimybė investuoti į bitkoinus arba spekuliuoti šioje rinkoje patiems tiesiogiai neperkant šios kriptovaliutos. Suveikė paprasti rinkos dėsniai, padidėjusi paklausa lėmė kainos augimą, o šį procesą, kaip minėta, dar labiau sustiprino ūgtelėjęs rinkos dalyvių optimizmas, kas tuo pačiu lėmė didesnės rizikos toleranciją. 

Tačiau ne tik paklausa prisidėjo prie pagerinto populiariausios pasaulyje virtualios valiutos kainos visų laikų rekordo. Vis labiau nenumaldomai artėja balandžio viduryje numatytas dar vienas  „iškasamų“ bitkoinų perpus sumažinimas, o tai reiškia, kad de facto bus dar labiau apribota potenciali šios kriptovaliutos pasiūla. 


Kakavos ir aukso rekordai

Vis dėlto, nepaisant savo solidaus kainos augimo, ne bitkoinas tapo pirmojo šių metų ketvirčio pačia ryškiausia žvaigžde. Tikrąja to žodžio prasme itin galingai ir įspūdingai iki niekad iki tol nematytų absoliučiai rekordinių lygių iššovė kakavos kaina. Ji Amerikos dolerio išraiška pašoko net dvigubai labiau nei minėtos virtualios valiutos atveju.
 
Žinoma, kaip ir įprasta bet kurios žaliavos, žemės ūkio produkcijos atveju, esminis kainos augimo ar kritimo veiksnys būna arba paklausa arba pasiūla, arba abu šie veiksniai vienu metu. Šiuo atveju pasiūlos susitraukimas dėl nepalankių orų ir ligų lėmė tai, jog kakavos kaina biržoje per pirmus tris 2024 metų mėnesius pašoko daugiau nei dvigubai.
 
Be dėmesio neliko ir auksas, kurį rinkosi ne tik konservatyvesni investuotojai, tačiau jį intensyviai ir nuosekliai jau ne vienerius metus gan dideliais kiekiais perka ir daugelio šalių Centriniai bankai. Per praėjusį ketvirtį šio vertingojo bei išliekančio populiariaus metalo kaina taip pat pasiekė savo naują rekordinį lygį. Tiesa, pats aukso kainos prieaugis toli gražu nėra toks įspūdingas kaip prieš tai minėtos kakavos atveju.


Taigi, per pirmąjį šių metų ketvirtį taip ir nesulaukėme nei euro zonoje, nei už Atlanto palūkanų sumažinimo, tad tuo pačiu išlieka intriga, ar tai įvyks per šį ketvirtį. Kaip įprasta rinkos dalyviai atidžiai klausys ne tik Centrinių bankų atstovų pasisakymų, tačiau seks ir naujausius makroekonominius duomenis, ypač infliacijos, bei skelbiamus praėjusio ketvirčio bankų ir įmonių veiklos rezultatus bei atidžiai vertins jų vadovybių lūkesčius ir prognozes. Ar ir antrasis 2024 metų ketvirtis bus toks pats rekordinis kaip ir pirmasis?

Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų