Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-08-13 12:57 Komentarai: (1)
Nuo šių metų pradžios ūgtelėjo daugiau nei trijų ketvirtadalių DAX indekso atstovių akcijų kainos, tačiau pats indeksas po nesėkmingo bandymo pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto augimo piko, suformavo taip vadinamą dvigubą viršūnę ir pradėjo kristi, tad esame korekcinėje fazėje, kuri gali dar labiau pagilėti.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro keturiasdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.


Kaip matome, bendra pajamų pokyčių mediana, palyginus su 2022 metų antru ketvirčiu, smuktelėjo daugiau nei tris kartus, kai tuo tarpu EBITDA pelnų atveju iš neigiamos pasidarė teigiama (panašiai buvo ir paslaugų šakoje bei tarp automobilių gamintojų). Atkreiptinas dėmesys, kad kalbant apie Vokietijos chemijos sritį, veiklos rezultatų pokyčių medianos ir vėl neigiamos, t.y. antrą ketvirtį iš eilės, be to, pajamų ir EBITDA pelnų kritimo procentiniai rodikliai dar labiau padidėjo, kai prieš metus fiksuotas augimas. Finansų sektoriuje smuktelėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos, o štai pramonėje krito tik pajamų pokyčių rodiklis.
 
Per praėjusį ketvirtį tarp stambiųjų Vokietijos bankų ir įmonių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino pramonės milžinė Siemens, tiesa, tai susiję su vienkartiniu prieš metus buvusių neigiamu efektu, variklių lėktuvams gamintoja MTU Aero Engines, informacinių technologijų srityje veikianti Infineon Technologies, autobusų ir sunkvežimių gamintoja Daimler Truck Holding bei lėktuvų gamintoja Airbus. Tuo tarpu didžiausius pajamų ir EBITDA pelnų kritimus fiksavo chemijos sektoriaus atstovės (BASF, Bayer, Brenntag bei Covestro), biotechnologijų bendrovė Sartorius ir visiems puikiai žinoma Adidas.

Kaip įprasta pateikiame apskaičiuotas analizuojamų įmonių ir bankų EBITDA maržas. Bendra mediana per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, nepakito, kaip ir pramonėje, kai paslaugų šakoje ir tarp automobilių gamintojų augo, o štai finansų ir chemijos sektoriuose - krito. Per lyginamąjį laikotarpį tarp keturiasdešimties DAX narių savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo tik šešiolika. Šįkart didžiausias maržas tarp Vokietijos atstovių sugeneravo Vokietijos biržos valdytoja Deutsche Boerse bei nekilnojamo turto srityje veikianti Vonovia, o štai Siemens Energy atveju šis rodiklis apskritai buvo neigiamas.



Kalbant apie dar vieną apskaičiuotą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžą arba ROA, palyginus su praėjusių metų antru ketvirčiu, jį kilstelėjo beveik pusę apžvelgiamų analizuojamo indekso atstovių, t.y. devyniolika. Tuo tarpu bendra šio rodiklio mediana nežymiai smuktelėjo. Turto grąžos medianos kritimas fiksuotas ir chemijos sektoriuje, o štai pramonėje ir finansų srityje ji nepakito, kai paslaugų šakoje ir tarp automobilių gamintojų pasistiebė į viršų. Per praėjusį ketvirtį trijų kompanijų ROA buvo neigiama, t.y. Bayer, Siemens Energy bei Vonovia. Tuo tarpu didžiausiu minimu pelningumo rodikliu tarp DAX narių išsiskyrė kosmetikos gamintoja Beiersdorf ir informacinių technologijų srityje dirbanti SAP.

Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas naujausias rinkos vertės rodiklių medianas matome, kad jos iš tiesų šiuo metu tikrai yra gana žemos, tad galime kalbėti apie dalinį tinkamą DAX atstovių akcijų neįvertinimą. Kaip įprasta žemiausiais medianiniais rinkos vertės rodiklis (išskyrus dividendinį pajamingumą, kuris pats didžiausias) išsiskiria Vokietijos automobilių gamintojai bei finansų institucijos. 

Tarp keturiasdešimties DAX indekso atstovių nuo šių metų pradžios pakilo didžiosios daugumos, t.y. trisdešimt vienos rinkos vertė, tad tikrai nestebina, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia beveik dešimt procentų. Praėjusiais metais padėtis buvo kardinaliai priešinga, nes pabrango tik vos vienuolikos nuosavybės vertybiniai popieriai, ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana be jokios abejonės buvo neigiama. Nuo 2023 metų pradžios labiausiai pakilo Vokietijos automobilių gamintojų kapitalizacija, o mažiausiai brango paslaugų šakos ir finansų sektoriaus narių akcijos.

Bent kol kas šiais metais uždirbo daugiausiai tie, kurie metų pradžioje įsigijo Heidelberg Materials akcijų, kurių kaina tarp DAX atstovių pakilo daugiausiai, t.y. beveik keturiasdešimt dviem procentais. Be to, beveik keturiasdešimt procentų ūgtelėjo Adidas bei ginklų gamintojo Rheinmetall rinkos vertė. Tuo tarpu nuo metų pradžios daugiausiai pigusių sąraše lyderiauja Siemens Energy, Qiagen ir Zalando vertybiniai popieriai.


Po nepavykusio DAX indekso bandymo pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko, susiformavo taip vadinama dviguba viršūnė, kuri pranašauja dar didesnį kritimą, kurio galiausiai per pastarąsias dvi savaites sulaukėme. Trumpai tariant, šiuo metu turime antrąją korekcinę bangą.




Heidelberg Materials akcijų kaina pakilo virš ilgalaikio nuosmukio kanalo viršutinės dalies, po ko praėjusį mėnesį sulaukėme šio judesio testavimo, kuris bent kol kas buvo sėkmingas. Vis dėlto, po tokio įspūdingo augimo, ūgtelėjo didesnės korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




Adidas akcijų kaina išlieka virš augimo trendo, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje, linijos, tačiau netrukus labai tikėtina, jog ji bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Rheinmetall akcijų kaina korekcijos metu nukrito žemiau trendo linijos, po ko sulaukėme atšokimo ir bandymo pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio. Jei tai nepavyks tvariai padaryti, gali susiformuoti taip vadinama dviguba viršūnė, kuri pranašautų didesnę korekciją.




Siemens Energy akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo gegužės pabaigoje, ir ieško tvirto dugno.




Qiagen akcijų kaina ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį, na o buvę bandymai sugrįžti atgal į jį buvo nesėkmingi, tad galime sulaukti didesnės korekcijos.




Po atšokimo nuo dugno, sulaukėme Zalando akcijų kainos korekcijos. Akcijų kaina ir toliau išlieka žemiau kritimo linijos, tad korekcija dar nesibaigė.




Po augimo etapo BMW akcijų kaina šiuo metu antrą mėnesį iš eilės išlieka korekcinėje fazėje. 




Po SAP akcijų kainos augimo etapo šiuo metu turime korekcinę - konsolidacinę fazę, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po augimo etapo, šiuo metu Covestro akcijos yra atsidūrusios korekcinėje fazėje.




Deutsche Post akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos ir šiuo metu prasidėjo jos korekcijos fazė.




Mercedes Benz Group akcijų kaina pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Na o dabar turime jau kelis mėnesius iš eilės vykstančią konsolidacinę fazę, tuo pačiu egzistuoja dvigubos viršūnės susiformavimosi rizika.




Volkswagen akcijų kaina išlieka kritimo trende ir vis dar nesėkmingai ieško tvirto dugno.




Daimler Truck Holding akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o dabar sulaukėme bandymo sugrįžti virš jos. Jei nepavyks to tvariai padaryti, lauktų didesnė korekcija.




Continental akcijų kaina atšoko iki ilgalaikio nuosmukio kanalo viršutinės dalies, tačiau virš jos taip ir nepavyko pakilti, tad galime sulaukti korekcijos.




Po atšokimo ir ištrūkimo iš ilgalaikio nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį, Bayer akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje.




Porsche akcijų kaina šį mėnesį nukrito žemiau horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinės dalies. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, galime sulaukti dar didesnio kritimo.




BASF akcijų kaina išlieka ilgalaikiame nuosmukio kanale, bei po atšokimo sulaukėme korekcijos.




Merck akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau po dvigubo dugno suformavimo galime sulaukti atšokimo.




Airbus akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale, na o šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




MTU Aero Engines akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto augimo piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo ir tuo pačiu korekcijos, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Autorius: TI
 
1.   Parašė yaniss   2023-08-25 19:24  

Rimtas ir greitas paskolos pasiūlymas
Tiems iš jūsų, kurie ieško pinigų asmeninėms problemoms išspręsti, atgaivinti ar vykdyti savo verslą ir tuo pačiu įgyvendinti didesnį nerimą keliantį projektą, galime pasiūlyti paskolą ar finansavimą visose srityse.
Norėdami gauti daugiau informacijos, nedvejodami kreipkitės:
paštas / contact@mycapital-today.com
(Signala )/ +14382661160
WhatsApp / +14382661160