Protinis triukas, padėsiantis pagerinti prekybą 

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Įsivaizduokite, jei galėtumėte įkišti kištuką į pakaušį ir nusiųsti į smegenis programinę įrangą, kuri leistų prekiauti kaip geriausi visų laikų prekybininkai. Deja, negalime nedelsiant įkelti programinės įrangos ir patobulinti savo
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2022-10-08 01:20 Komentarai: (0)
Įsivaizduokite, jei galėtumėte įkišti kištuką į pakaušį ir nusiųsti į smegenis programinę įrangą, kuri leistų prekiauti kaip geriausi visų laikų prekybininkai. Deja, negalime nedelsiant įkelti programinės įrangos ir patobulinti savo smegenis, kaip Neo galėjo padaryti Matricoje. Tačiau norime, kad iš šios pamokos išmoktumėte kažką labai vertingo – apie tai, kaip mąstyti ir elgtis, jei norite užsidirbti pinigų kaip prekiautojas.

Geriausi pasaulio prekybininkai instinktyviai arba per bandymus ir klaidas žino, kad protas gali mus apgauti, todėl kartais net nesuvokiate, kad taip atsitiko. Tai, ką jums reikia padaryti, kol jau bus galima į savo smegenis įsimesti naują programą, pavyzdžiui, kaip Neo, ir tapsite dalimi roboto, yra išmokyti savo protą naudoti pažangesnius ir labiau išvystytus mąstymo gebėjimus, kad primityvūs smegenų procesai negalėtų perimti jūsų prekybos ir jos sugadinti.


Pirmiausia turite suprasti dvi smegenų sistemas:

Mūsų smegenys yra sudarytos iš skirtingų dalių, kurios tarnauja skirtingiems tikslams. Kai kurios iš šių dalių tenkina pagrindinius mūsų poreikius, pavyzdžiui, leidžia mums žinoti, kad mums reikia maisto, meilės ar kitų pasitenkinimo dalykų. Tai yra seniausios smegenų dalys ir taip pat pirmosios daro įtaką daugumai sprendimų, o tai ne visada naudinga siekiant prekybos tikslų. Didelė dalis prekiautojų leidžia seniausioms smegenų dalims viską kontroliuoti, net kai jie nežino, kas vyksta. Pavyzdžiui, ar kada nors patyrėte jausmą, kad žiūrint į tikrai agresyvios tendencijos grafiką, jūsų širdis plaka greičiau, nes norite atlikti sandorį? Tai pavyzdys, kai pirminės smegenų dalys įgyja pranašumą.

Mūsų smegenys iš esmės tarnauja dviem tikslams: primityviems, tokiems kaip kova ar pabėgimas, apdovanojimai / paskatinimai, ir naujesni, tokie kaip planavimas, matematika, mąstymas ir kita. Kaip prekiautojai, turėtume išmokti naudoti abi šias smegenų dalis vienu metu, kad pasiektume optimalius rezultatus.


Primityvūs smegenų procesai

Perfrazuojant Jasoną Zweigą jo knygoje „Jūsų smegenys, jūsų pinigai – kaip neuroekonomika gali padėti jums tapti turtingam“: primityvi smegenų dalis yra seniausia jos dalis. Ši primityvi automatinė sistema veikia taip greitai, kad dažnai nustojate reaguoti, kol sąmoninga smegenų dalis suvokia, kad yra į ką reaguoti! Pavyzdys galėtų būti nuvažiavimas nuo kelio siekiant išvengti pavojaus greitkelyje, kol dar nenustatėte, kokia buvo kliūtis. Ši smegenų sistema dalyvauja priimant sprendimus, kurie, kaip minėta anksčiau, kartais gali sukelti nelaimę.

Seniausia smegenų dalis yra susijusi su emocijomis ir intuicija. Tai nereiškia, kad šie dalykai vienareikšmiškai BLOGI. Kaip pamatysime vėliau, raktas į prekybos sėkmę yra išmokti, kaip ir kada naudoti savo refleksus ir intuiciją, o kada – ne.


Labiau išvystyti mąstymo gebėjimai

Labiau išvystyto mąstymo gebėjimų sistema yra atsvara prieš tai minėtai primityviai sistemai. Ši dalis daugiausia yra prefrontalinėje žievėje, kuri yra už kaktos ir yra pažangiausia ir naujausia smegenų dalis. Ten neuronai sudėtingai sujungti su likusia jūsų smegenų dalimi, daro bendras išvadas iš informacijos iškarpų, suskirsto jūsų praeities patirtį į atpažįstamas kategorijas, kuria teorijas apie jus supančių pokyčių priežastis ir planuoja ateitį.
 
Ši sistema daugiausia naudojama sudėtingesnėms problemoms spręsti, pavyzdžiui, „Ar mano investicijų portfelis pakankamai diversifikuotas? arba "Ką turėčiau padovanoti žmonai mūsų jubiliejaus proga?".


Per daug visko tau yra blogai

Kai prekiaujate, per didelis primityvios ar pažangios smegenų dalies įtraukimas gali nukreipti jus į sistemingo praradimo kelią. 

Žinome, kas nutinka, kai per daug naudojame primityvų, impulsinį protą – reaguojame emociškai, padažnėja širdies ritmas, darome kvailystes, pavyzdžiui, per dažnai prekiaujame, per daug rizikuojame ir panašiai. Iš esmės, kai veikiate pagal pirmąjį impulsą, kaip tai daro dauguma prekiautojų, naudojate primityvią savo smegenų dalį – o jei pasikliaujate tik šia dalimi, tai yra lošimas, o ne prekyba.

Kalbant apie mąstantį protą, galite manyti, kad per didelis mąstymas nėra blogas dalykas, tiesa? Klaida. GALITE (ir tikriausiai taip darote) per daug galvoti. Galite per daug analizuoti rinką. Kita priežastis, kodėl pernelyg didelė analizė yra pavojinga, yra ta, kad įtikinate save, kad esate teisus, norėdamas panaudoti visą savo sąskaitos kapitalą, o tai, žinoma, yra labai pavojinga ir sukelia nelaimę.


Kaip Jasonas Zweigas rašė anksčiau minėtoje knygoje:

„Nors gydytojai turi prastą investuotojų reputaciją, mano patirtis rodo, kad inžinieriai yra dar blogesni. Taip gali būti todėl, kad jie įpratę skaičiuoti ir matuoti visus įmanomus kintamuosius. Susipažinau su inžinieriais, kurie 2 – 3 valandas per dieną analizuodavo akcijas. Jie dažnai buvo įsitikinę, kad atrado unikalią statistinę paslaptį, kuri leis jiems įveikti rinką. Kai jie nutildo savo intuiciją, jų analizė nustoja informuoti apie patį akivaizdžiausią faktą: Volstryte visada bus koks nors matuojamas kintamasis, kuris išmes statistikos srautą apie viską, kas yra po saule. Deja, tuos pačius duomenis mato mažiausiai 100 milijonų kitų akcijų rinkos investuotojų, o bet kuriuo momentu netikėtas įvykis rinkoje gali nemaloniai nustebinti prekybininkus, paversdamas kiekvieno asmens techninę analizę bent laikinai nenaudinga”.


Kaip prekiauti kaip pusiau žmogus ir pusiau mašina:

Norėdami sėkmingai prekiauti, turite prekiauti kaip pusiau žmogus ir pusiau mašina. Mašinos yra šaltos, be emocijų, dvejetainės, objektyvios – kaip labiau išvystyta sistema smegenyse. Kita vertus, žmonės kupini jausmų, emocijų ir idėjų – tai kyla iš mūsų impulsinės sistemos.
 
Šis triukas leidžia mums kuo geriau panaudoti savo protą ir neleisti vienai sistemai užvaldyti kitos.

Pratimo pavyzdys: galite JAUSTI jaudulį, kad norite tobulėti – norite tai padaryti, norite pasiekti rezultatą, kurį atneša sunkus darbas. Tačiau pats veiksmas, prakaitavimas, diskomfortas ir net skausmas daugeliui žmonių yra per daug, kad galėtų tai daryti sistemingai, todėl jie nustoja kovoti dėl ilgalaikio pasitenkinimo, kad laikinai pasijustų geriau. Tačiau svarbiausia yra tai, kad jei sugebėsite ištverti pradinį diskomfortą ir veikti sistemingai, ilgainiui pradėsite jausti malonumą iš skausmo. Kai pasieksite šį tašką, naudosite abi smegenų sistemas kartu. Primityvi smegenų dalis bus patenkinta ne dėl neveiklumo, čipsų ir televizoriaus, o dėl endorfinų, jėgos, kūno rengybos ir bendros gerovės – tai yra tai, ką reikia planuoti ir naudoti discipliną bei įsipareigojimą refleksiniam procesui užbaigti.


Štai svarbiausias dalykas, kurį turėtumėte sužinoti apie prekybą šiame straipsnyje:

NUSTOKITE pakliūti į trumpalaikę pagundą užsidirbti „greitų pinigų“ per daug prekiaudami ir naudodami per didelius svertus bei nesilaikydami savo plano – jūs naudojate per daug savo primityvios smegenų sistemos! SUSTABDYKITE prekybą, kurią atliekate be apmąstymo ir be pakartotinio patikrinimo savo prekybos plano.

PRADĖKITE naudoti kontrolinį sąrašą, kad galėtumėte dar kartą patikrinti kiekvieną pasitaikiusią galimybę pagal savo prekybos planą. Giliai įkvėpkite ir pagalvokite, ką turėtumėte daryti prieš paspausdami pardavimo arba pirkimo mygtuką (tačiau per daug apie tai negalvokite). Baigę sandorį, padarykite vienos dienos pertrauką, pasitraukite nuo kompiuterio. Planuokite iš anksto, užsirašykite tai ant popieriaus ir prisiverskite veikti taip kiekvieną dieną. Pasinaudokite savo intuicija, bet būtinai prijunkite ją prie pažangios smegenų dalies, kad ją sutramdytumėte.


Pabaigai

Filme Matrica Neo iš pradžių žinojo, kas negerai – jis suprato, kad yra įklimpęs į matricą, dėl ko jo smegenys buvo užtvindytos geros savijautos kompiuteriniais modeliais, kurie per daug stimuliavo jo smegenų primityvią sistemą, dėl kurios kiekvienas žmogus buvo paklusnus matricos architektams. Neo norėjo sužinoti daugiau, norėjo tiesos, o kai pagaliau pabudo iš matricos, savo labiau išsvytytą protą pradėjo naudoti kartu su primityviu protu, o tada jį ištiko epifanija.

Turite būti kaip Neo rinkoje. Turite suprasti, kad jei nebus prevencijos, per dažnai naudosite primityvią impulsinę sistemą, ir tai yra priežastis, kodėl tiek daug prekiautojų praranda kapitalą.

Turite „atsijungti“ nuo Matricos, kuri veikia iš pirmo impulso ir seka tavo troškimus bei tai, kas leidžia „gerai jaustis“ rinkoje. Tokiu būdu jūs negalite uždirbti pinigų rinkoje. Iš pradžių sunku tai įveikti, bet kaip ir mankšta, tai tampa lengviau ir teikia vis didesnį pasitenkinimą.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų