Kodėl tobula prekyba yra geros prekybos priešas?

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2022-07-09 02:26 Komentarai: (2)
Kiek daug reiškia, jog pakanka? Kiek laiko reikia tyrinėti, žiūrėti grafikus ir kiek laiko turi skirti galvojimui apie prekybą, kad tai padarytų daugiau žalos nei atneštų pelno? Kaip perteklinė prekyba ir viskas, kas su tuo susiję, sumažina jūsų sėkmės tikimybę? Šįkart pabandysime nuodugniai suprasti problemą: kaip jūs sabotuojate savo prekybą darydami per daug visko?

Galite tai pavadinti „mikrovaldymu“ arba „perdėtu galvojimu“, „pertekline analize“. Kad ir kaip tai pavadintumėte, svarbūs yra ketinimai, visada tie patys - kontrolė. Gali būti, kad „mikrovaldymo“ problema prekyboje kyla vien iš baimės. Kai žmogus nerimauja dėl pinigų praradimo, jis padarys viską, kad perimtų kontrolę į savo rankas. Bet kuriuo atveju prekyboje bandymas kontroliuoti rinką yra bergždžias ir praktiškai neįmanomas. Vienintelis dalykas, kurį galite kontroliuoti kaip prekiautojas, yra jūsų paties mintys ir veiksmai, nieko daugiau.

Dabar pasidalinsime su jumis penkiais geriausiais būdais, kaip kovoti su jūsų poreikiu kontroliuoti rinkas:


Sužinokite, ką galite valdyti, o ko ne

Daugelis prekiautojų bando viską kontroliuoti. Toks požiūris daro juos psichiškai nepajėgius susidoroti su situacija, kai rinka juda priešinga kryptimi arba yra tik per žingsnį nuo pelningos pozicijos ir grįžta. Tai tik du pavyzdžiai iš daugybės nemalonių pasekmių, kylančių dėl baimės bandant  viską kontroliuoti prekiaujant.

Pirma, nustokite bandyti būti viską žinančiu žaidėju. Negalite numatyti, kokie ekonominiai duomenys ar informacija turės įtakos rinkos judėjimui aukštyn ar žemyn. Paprastai tariant, niekada negali būti tikras, kodėl rinka eina viena ar kita kryptimi. Vienintelis dalykas, kurį galite tiksliai žinoti, yra tai, kas nutiko praeityje ir kas vyksta dabar. Remdamiesi šia prielaida, naudodamiesi keliomis skirtingomis kainų veiksmų (price action) strategijomis, galite nubrėžti strateginę schemą, kas gali nutikti ateityje. Tačiau labai svarbu suprasti, kad vis daugiau informacijos iš rinkos ar valandų valandas žiūrėjimas į grafikus nepadės atspėti, ką rinka darys. Negalite tiksliai žinoti, kas nutiks, galite tik daryti prielaidas. Atminkite, kad mes „žaidžiame šansais“ savo sąrangoje, o ne veikiame remdamiesi tikrumu.

Taigi, jūs NIEKADA nebūsite tikri, kas nutiks rinkoje, kol tai neįvyks. Tačiau tuo metu jau per vėlu tuo pasinaudoti. Taigi, kaip prekiautojas, jūs bandote nuosekliai didinti savo pelną žaidime, kurio prigimtis yra nepastovumas. Tai nėra lengva, ypač jei dar nesusitaikėte su tuo, kad galutinis rezultatas niekada nėra akivaizdus ir niekada nebus akivaizdus. O tai, žinoma, nereiškia, kad prekyba negali tapti pelninga veikla.

Jūs galite gauti pelno tik tada, kai nevaldote kiekvieno prekybos proceso aspekto ir nesistengiate kontroliuoti rinkos. Bandymas viską kontroliuoti – ar prekiaujant biržoje, ar vykdant nuosavą verslą, ar net santykiuose su artimaisiais, daugeliui žmonių tampa spąstais.

Poreikis kontroliuoti viską, net ir mažiausias smulkmenas asmeniniame ar profesiniame gyvenime, ilgainiui atneš mums stresą ir nuolatinio nerimo jausmą.

Kai pagaliau suprasite ir priimsite, kad turite ATSIKRATYTI savo poreikio kontroliuoti rinką ir „mikrovaldyti“ kiekvieną smulkmeną, manydami, kad daugiau informacijos suteiks jums daugiau galimybių kontroliuoti savo prekybos rezultatus, tada pasieksite pradinį teisingo mąstymo apie prekybą etapą. Nuolat valdydami savo emocijas, ilgainiui tapsite pelningu prekiautoju. Gal skamba banaliai, bet tai tiesa. Mūsų sėkmė priklauso nuo mūsų minčių ir nuo to, kaip susidorojame su savo emocijomis.


Planuokite savo prekybą ir prekiaukite taip, kaip planavote

Taip, tai skamba kaip per daug naudojamas šūkis: „Planuokite prekybą ir prekiaukite pagal planą“ (prekybos planas).
Tačiau jei turite paprastą planą, kurio kiekvienos smulkmenos laikotės, esate kelyje link pergalės. Būtina į savo planą įtraukti elgesio taisykles, tokias kaip: nepersistenkite su strategija, pamirškite „mikrovaldymą“, visada perskaitykite savo planą prieš pradėdami kasdieninę grafikų peržiūrą ir sudarykite planą, kai esate toli nuo biržos. Tai leis jums iš naujo nusistatyti ir persigrupuoti.

Jums reikia savo kasdienės prekybos plano, kad netektų sėdėti visą dieną ir galvoti apie tai, kas gali turėti įtakos rinkai („mikrovaldymas“). Kai žiūrite į grafikus, turėtumėte galvoti tik apie savo sandorius. Jei kažkas patraukia jūsų dėmesį, tai reiškia, jog darote per daug. Be to, jei primygtinai pageidaujate „mikro-valdyti“ savo sandorį, kol vis dar laukiate „tobulo“ žingsnio, prarandate pelningus įėjimus.

Nėra tokio dalyko kaip tobulas įėjimas į rinką, nes kiekvienas kainos veiksmo signalas šiek tiek skiriasi nuo ankstesnio. Taigi, atlikite šį gerą sandorį ir tvarkykite - valdykite jį teisingai – nepraraskite gero sandorio vien todėl, kad laukiate „tobulo“.

Jūsų prekybos planas turėtų parodyti, kokios sąlygos turi vyrauti rinkoje ir kaip turėtų atrodyti jūsų mėgstamiausias signalas, skatinantis įeiti į rinką. Tačiau atminkite, kad tai yra tik gairės ir nėra dviejų visiškai vienodų atvejų, yra požiūris, įgūdžiai ir laikas, kurį naudodami mokymuisi ir praktikavimui galėsite geriau suprasti rinką ir sąlygas, kurios turi būti įvykdytos, kad prie jos prisijungti.


Susitaikyte su galimu nuostoliu dar prieš patekdami į rinką

Pagrindinė priežastis, kodėl prekiautojai nepripažįsta nuostolių, yra „mikrovaldymas“, t.y. jūs bandote kontroliuoti kiekvieną smulkmeną, kiekvieną dalelytę. Žmonės, įklimpę į „mikrovaldymo“ spąstus, linkę manyti, kad gali prisitaikyti prie bet kokių mažų pokyčių ir taip išvengti nuostolių. Jie taip pat pradeda galvoti, kad dėl to, kad jie tiek daug laiko praleido studijuodami ir tyrinėdami, jie gali išvengti nuostolių, turėdami šias „didžiules žinias“ apie prekybą. 

Negalite išvengti nuostolingų pozicijų. Jos yra prekybos dalis, kaip jūsų kraujas yra jūsų dalis.

Taigi, viskas, ką galite padaryti, tai išmokti juos valdyti ir visada prisiminti, kad bet koks sandoris gali baigtis nuostoliais. Toks požiūris pašalins stresą, atsirandantį atidarius naują poziciją. Savo verslo valdymas yra susijęs su kaštais ir išlaidomis. Prekiautojams nuostoliai yra veikimo rinkoje kaštai. Susitaikykite su tuo.


Blogiausias jūsų prekybos „mikrovaldymo“ šalutinis poveikis

Perteklinė prekyba yra didžiausia prekiautojų biržose problema, kylanti iš „mikrovaldymo“. Kai pradedame per daug koncentruotis, per daug ieškoti informacijos ir per daug galvoti apie rinką ir prekybą, kaip neišvengiamybė tai ima ryškėti su per daug prekybos idėjų, pradedame matyti modelius, kurie yra ne kas kita, kaip rinkos triukšmas. 

Tiesiog per ilgas žiūrėjimas į grafikus yra jų „mikrovaldymas“. Visą dieną sėdėti, spoksoti į monitorių ir stengtis pagauti kiekvieną menkiausią judesį – tai yra prekybos „mikrovaldymas“.

Galima palyginti su įmone, kurioje vadovas visą dieną stebi, kaip dirba jo pavaldiniai, užuot ėmęsis savo darbų ir leidžiant kitiems atlikti savo darbus. Taip visą dieną stebėdamas pavaldinius jis tikrai pamatys tai, kas jam gali nepatikti. Tačiau reikia savęs paklausti: ar jo požiūris į įmonės valdymą atneš daugiau naudos nei nuostolių?

Pabandykime įsivaizduoti, kaip šis „mikrovaldymas“ turi būti nepakeliamas darbuotojams. Kaip tai paveiks jų produktyvumą? 

Šios problemos sprendimas yra nustatyti ribas ir jų laikytis.


Geriausias būdas užkirsti kelią arba sustabdyti „mikrovaldymą“ prekyboje

Galite iššvaistyti milžinišką kiekį savo psichinės energijos, stebėdami, kaip grafikai juda aukštyn ir žemyn per dieną. Paprasčiausias kompiuterio išjungimas gali būti geriausias ir lengviausias būdas įveikti „mikrovaldymo“ įprotį. Kaip minėta anksčiau, jums reikia šiek tiek laisvo laiko nuo prekybos, kad galėtumėte sukurti savo prekybos rutiną, kad galėtumėte iš naujo nusistatyti, persigrupuoti ir sugrįžti į prekybą atsinaujinęs. Nustatykite, kada žiūrite į rinkas, o kada ne, ir laikykitės to.

Faktas yra tas, kad ilgalaikiai investuotojai lenkia šiuos trumpalaikius ar kasdienius žaidėjus. Taigi, pakeiskite savo mąstymą į „swing“ prekybą ar net ilgalaikę prekybą. Profesionalūs prekiautojai nežiūri į grafikus visą laiką. Jie žino, kad tai neproduktyvu. Jie leidžia savo pozicijoms veikti pagal savo prielaidas be nuolatinio stebėjimo. Jie žino, kad „mikrovaldymas“ daro daugiau žalos nei padeda.


Santrauka

Jei esate žmogus, kuris turi kontroliuoti viską ir visus, tai pasakysime nuoširdžiai, turėtumėte dar kartą pagalvoti, ar prekyba biržoje yra skirta jums. Tai tikriausiai skamba nemaloniai, bet jei norite išlikti rinkoje ir tapti sėkmingu prekiautoju, turite pakeisti savo elgesį.

Prekyboje didžioji sėkmės dalis yra priimti dalykus tokius, kokie jie yra. Turite leisti jau atidarytai pozicijai atlikti savo darbą. Kitaip tariant, atidaryk ir pamiršk. Turite atsikratyti savo kontrolės įpročio ir noro kontroliuoti rinką.

Būti neatsiejamam, nuolat dalyvauti visame kame – ar tai būtų verslas, santykiai su kitu asmeniu, ar birža – dažniausiai nėra labai gera idėja, kuri atneša daugiau žalos nei pelno - naudos.

Birža yra kažkas visiškai atskirta nuo jūsų ir tai nėra gyva būtybė – ji neturi supratimo apie jūsų egzistavimą, ji nepriklauso nuo jūsų. Tai, kas ten vyksta, atspindi milijono dalyvių veiksmų, kurie perka ir parduoda – jūs negalite to kontroliuoti. Galite matyti grafikuose tik šablonus, kad galėtumėte pasinaudoti nuspėjamais judesiais, kurie retkarčiais pasikartoja. Žmogus yra būtybė, kuri kartoja savo veiksmus ir kurių pėdsakus galima rasti grafikuose kainų veiksmo pavidalu – išmokite skaityti kainos veiksmą (price action), raskite galimybes prisijungti prie rinkos, modelius, kurie kartojasi ir sąlygas, kurios turi vyrauti grafikuose, kad pirmi du veiksniai suveiktų. Galite pradėti kontroliuoti save ir tokiu būdu pradėti uždirbti pinigų.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais  
 
1.   Parašė C#   2022-07-09 23:16  

https://www.youtube.com/watch?v=fEauj0vB0_s

Ir ko jie ten lenda, ochota pasnipinet atsirado mulkiams ?

Toli nenuvaziuosim kai taip itampa auga. Kergudiniai debiliniai prasosi antausio.

"Lithuania is punching WAY above it's weight class"
"Releasing flares and banking off is a mock attack manouver. In a live fight he would send a missile simultaneously"

Reik pripazint toks pagasdinimas neblogas, flares isskrenda i sonus, atrodo kaip paleistos raketos. Geriau skristi su pampersais.

 
2.   Parašė erikasrx   2022-07-11 01:35  

kur bebūsi, ką beveiksi, srutagalvis raguotis visada bus pasireiškęs. keisk pampersus, nes jau pridročinai pilnus, dročinimo čempione kazanova