Kaip pasirengti sėkmingai prekybai?

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Šiandienos pamoka yra apie tai, kaip tapti pelningu prekiautoju, kaip „sureguliuoti“ savo mąstymą, kad pasisektų biržoje, ir nepalikti to atsitiktinumui.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2022-01-08 03:24 Komentarai: (6)
Kažkas išmintingas kartą pasakė: „Sėkmė ateina tada, kai kompetencija susitinka su galimybe“. Tačiau daugelis žmonių, kuriems niekada nėra nusišypsojusi sėkmė, yra linkę manyti, kad sėkmė visada yra grynai ir visiškai atsitiktinė. Jie tikisi, kad kai jiems pasiseks, pavyks gauti ką nors didelio arba jie taps žinomais žmonėmis. Jie įsitikinę, kad tiems, kuriems pasiseka, už tai tokie žmonės turi dėkoti tik laimingam likimo posūkiui. Taip galvodami, jie net nėra arti tiesos apie tai, kaip pasiekiama sėkmė.

Kitoje gerovės ir sėkmės pusėje – tūkstančiai sunkaus ir monotoniško darbo valandų. Kol vargšas žaidė kompiuterinius žaidimus ir žiūrėjo Netflix, turtuolis įdėjo visas pastangas „darydamas nuobodžius dalykus“, kurių dauguma nenori daryti ir randa pasiteisinimų, kad to nedaryti.

Šiandienos pamoka yra apie tai, kaip tapti pelningu prekiautoju, kaip „sureguliuoti“ savo mąstymą, kad pasisektų biržoje, ir nepalikti to atsitiktinumui.

Galite būti tikri, kad taip neatsitiks tik todėl, kad to norite. Turite tai padaryti kruopščiai pasirengę ir per veiksmingą rutiną, turite pamėgti šį procesą bei rutiną. Kai tai atsitiks, būsite pakeliui į sėkmę finansų rinkose.
Kai eini šiuo sunkiu keliu, kai nusiteiki savo mintimis į sėkmę, tada ateis tinkama padėtis rinkoje, apie kurią nereikės ilgai galvoti, tiesiog atliksi šūvį.

Jūsų, kaip prekiautojo (ir ne tik prekiautojo), tikslas turėtų būti noras sunkiai dirbti ir tobulinti savo amatą. Ir tada puiki proga ateis savaime, net nereikės galvoti – tiesiog vykdysite savo planą. Jūs galite viską sumažinti pagal tam tikro sandorio lūkesčius. Laimėsite ar pralaimėsite – žinosite, ko tikėtis, prieš nuspausdami gaiduką. Taip elgdamiesi atsikratysite baimės ir kitų neigiamų emocijų, kurios diktuoja, kaip elgtis rinkoje.


AIŠKIAI nusistatykite savo prekybos limitą

Sveikas protas sako, kad jei nežinote, ko ieškote, niekada to nerasite. Deja, daugelis prekiautojų pradeda veikti realioje sąskaitoje, neturėdami konkrečios ir realios prekybos strategijos, nežinodami ribos siekiant pelno finansų rinkose.

Akivaizdu, jog reikia pasirinkti strategiją, kad reikia apriboti rinkos galimybes – tai, kas suteiks didelę tikimybę sėkmingai prisijungti prie prekybos. Išmokite tai daryti prieš pradėdami daryti ką nors kitą. Daugelis žmonių, net ir šių pagrindų, nesugeba tinkamai išmokti. Jie pereina nuo metodo prie metodo, niekada nė vieno iš jų netobulina ir galiausiai pavadina šį idėjų derinį „metodu“. O tai dažniausiai reiškia, kad jų grafikas yra nudažytas kelių spalvų indikatoriais, o tai iš tikrųjų juos tik suklaidina.

Pozicijos atidarymas iš tikrųjų yra paprasčiausia prekybos dalis, todėl nepersistenkite su strategija. Egzistuoja nemažai labai tikėtinų Price Action arba kainos veiksmo modelių, kuriuos galite naudoti norėdami prisijungti prie rinkos. Žinoma, labai tikėtinas įėjimo signalas nereiškia, kad jis garantuoja jums laimėjimą su kiekvienu modeliu. Tačiau tai reiškia, kad net ir turėdami 50 procentų laimėjimų, galite uždirbti pinigų. Tai įmanoma tik žinant ribą biržoje, apsaugant pelną ir tinkamai valdant kapitalą bei vengiant sudaryti per daug sandorių.

Nepamirškite, kad prekyba turi būti paprasta, neperkraukite jos. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai rasti Price Action (kainos veiksmo) modelius, kurie kartosis, ir išmokti juos naudoti. Tai nėra sunku, bet reikia disciplinos. Svarbiausia išsiaiškinti, koks yra jūsų mėgstamiausias kainos veiksmo signalas ir sistemingai jį tobulinti. Nepamirškite, jog nereikia prekiauti, jei nėra signalo. Tai pirmas žingsnis norint būti žmogumu, kuris uždirba pinigus biržoje.


Sukurkite savo prekybos planą ir kasdienę rutiną

Ko gero, nuobodu? Tikriausiai taip pamanėte, kai perskaitėte šiuos žodžius aukščiau: prekybos planas, rutina. Bet jei jų laikysitės, būsite šviesmečiais priekyje daugumos prekiautojų...

Viena didžiausių „iPhone ar iPad“ visuomenės problemų šiandien yra ta, kad jei kas nors neegzistuoja ekrane, tai nuobodu. Ar manote, kad Warren Buffett, Bill Gates ar net Donald Trump pasiekė tai, kur yra, žaisdami vaizdo žaidimus konsolėje arba visą dieną žiūrėdami televizorių? Ne, jie išmoko mylėti kūrimo procesą. Pirmiausia jie susirado tai, kas jiems patinka, nesiskundė nuoboduliu ar rutina, išmoko tai pamėgti, nes žinojo, kad iš to ateis pinigai. Iš tiesų įdomu yra tai, kad pakeliui procesas tau pradeda patikti, jis nustoja būti tuo, ką turi prisiversti save daryti, tampa tuo, ką nori daryti.

Galite, ir jūs tikrai turėtumėte viską užsirašyti ir perskaityti kiekvieną dieną, prieš pradėdami tikrinti grafikus. Jūsų tikslas turėtų būti objektyvaus plano laikymasis, kuris leistų pažvelgti į prekybą iš gerai apskaičiuoto verslo pusės. Tai geriau nei bėgimas ratu ir šaudymas aklai, nes tai labiau panašu į lošimą. Tai yra tai, ties kuo dauguma prekiautojų užbaigia savo plėtrą arba tobulėjimą.

Kai turėsite savo planą ir rutiną, kiekvieną dieną pradėsite tai praktikuoti savo demonstracinėje sąskaitoje, kuri rodo realų laiką ir realią biržos būklę arba realioje sąskaitoje, bet su labai mažu nuosavu įnašu. Tiesą sakant, geriausia, jei pradėsite kelis mėnesius nuo demonstracinės versijos, o tada pereisite prie tikros su nedidele pinigų suma. O kai įsigilinsi bei pasipraktikuosi bei suprasi, kad esi efektyvus, sistemingas ir nuoseklus, tik tada galėsi galvoti apie realią prekybą finansų rinkoje. 

Tikslas – privesti savo metodą/strategiją iki tokio lygio, kad tereikės patikrinti savo prekybos planą, o tada pažiūrėti, ar sąlygos biržoje yra subrendusios prekybai ir atitinka jūsų plano gaires. Jei grafikuose nematote to, ko ieškote, palikite kompiuterį ir grįžkite tik tada, kai turėsite tam kitą laiką. Tačiau kai bus įvykdytos jūsų „prekybos plano“ sąlygos, tada tereikia jį taikyti – o tai dažniausiai reiškia:

nuostolių ribos nustatymas;
apskaičiavimas pozicijos dydžio, kuris išlaiko iš anksto nustatytą sumos lygį, kuriuo galite rizikuoti;
nustatykite rizikos / pelno ribą 1:2 ar didesniu santykiu;
atidarykite poziciją ir pamiršti apie tai, leiskite rinkai įgyvendinti jūsų planą.


Tobulinkite save, kad pagerintumėte rinką

Būtinas elementas, kad galėtumėte žengti antrąjį žingsnį, kuris paminėtas aukščiau, yra poreikis tobulėti, t.y. dirbti su savo asmenybe, savo elgesiu biržoje. 

Norint būti kelyje į prekybos sėkmę, reikia tinkamai nusiteikti psichologiškai bei tai išlaikyti. Dauguma žmonių sugeba tinkamai nusiteikti prekybai ir ten pasilikti tik keletai kitų sandorių. Tačiau labai dažnai jų veiklos rezultatas sukelia emocinę sumaištį. Jie pradeda per daug pasitikėti savimi arba, kita vertus, pernelyg nedrąsūs, nepriklausomai nuo to, koks buvo paskutinis sandoris. Neleisk, kad tai nutiktų ir tau. Visada išlikite ištikimi strategijai, kurią ištobulinote. Jei pastebėjote, kad pradedate jaustis perdegęs, perskaitykite savo prekybos planą, atsitraukite nuo rinkos. Tai padės persigrupuoti ir atsinaujinti – tik tada grįžkite į prekybą.

Disciplina, kantrybė, psichologinių kliūčių įveikimas, rutinos laikymasis, supratimas, kad jūsų protas yra raktas. Žinodami, kaip pagerinti savo mąstymą, jūs tobulinate finansų rinką. Būtent tai yra elementas, laikantis visus šiuos dalykus kartu, kuris leidžia jums išlaikyti budrumą laukiant Price Action (kainos veiksmo) signalo. Tai yra trečias žingsnis siekiant sėkmės kelyje.


Pinigai yra svarbūs

Yra keletas labai svarbių pinigų valdymo aspektų, kuriuos būtina trumpai aptarti. Svarbiausia kontroliuoti rizikos ir pelno santykį. Visada prisiimkite tik tokią riziką, kurią esate pasiruošę priimti ir kuri neturės neigiamos įtakos jūsų asmeniniams finansams ar psichologiniam požiūriui į prekybą.

Kitas svarbus finansų valdymo aspektas yra vengti to, ką vadiname perteklinė prekyba, nors tai nėra tiesiogiai susiję su finansų valdymu, bet esmė yra tame, kad jei prekiaujate per daug, automatiškai didesniam kiekiui pinigų yra iškilusi rizika, tokiu būdu jūs taip pat „įstatysite save į tokią padėtį“, kurioje
būsite emociškai įkrauti.

Jūsų tikslas turėtų būti rečiau įeiti į rinką. Prekiaukite tik tada, kai rinkos sąlygos yra palankios ir atitinka tai, ką turite savo prekybos plane. Turėtumėte rizikuoti tiek pinigų, kiek galite sau leisti prarasti kiekviename iš savo sandorių. Jei atliksite šiuos du dalykus, rezultatas ateis tiesiog pats.


Santrauka

Iš esmės yra tik du elementai, norint pasirengti sėkmei finansų rinkoje. Pirmasis – dirbti su savimi ir išmokti investuoti rinkoje, antrasis – taikyti savo prekiavimo - investavimo planą. Šiuos elementus norisi padalyti į dar mažesnius gabalėlius, kuriuos „suvirškinti“ galėsite daug lengviau.

Kai tik tai, ko ieškote rinkoje, jums tampa skaidru ir aišku, bei kai susikūrėte savo prekybos planą ir kasdienę rutiną, tereikia sėdėti ir laukti, nes būtent taip daro sėkmingiausi prekiautojai finansų rinkose. Turėtumėte dažniau būti ne rinkoje, nei joje. Jei taip darote, vadinasi einate teisingu keliu. Tiesiog nėra per daug itin pelningų galimybių (modelių) rinkoje, dėl kurių per dažnai verta rizikuoti sunkiai uždirbtais pinigais. Taigi, jei jas randate nuolat, tai reiškia, kad į prekybą žiūrite taip, lyg loštumėte. Dėmesys prekybos sėkmei reiškia, jog atlikote darbą taip, kad būsite pasirengę, kai atsiras galimybė grafikuose. Visada atminkite: sėkmė ateina tada, kai kompetencija susitinka su galimybe.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė topl0305   2022-01-08 14:33  

Hm, o vėliau nebūna taip, kad pirmu, paskutiniu ir vieninteliu tikslu gyvenime tampa pinigai?

 
2.   Parašė Doncex   2022-01-08 14:33  

Ko reikia investuoti tik į tai kas reta.
Ir investuoti ilgam laikui 5 - 10 metu...

Warren buffet 🐃 auksiniai buliskos sąskaitos, fondų žodžiai...

Kvailiai spekuliuoja, tikisi greit praturtėti, ir taip greit ubagais tampa per buka galva spekuliavima bei greitu pinigų ieškojimus...

Pirkit bitcoina ir laikykite bent 3 - 5 - 10 metu tai pajusite tikrai ką reiškia uždirbti pinigus...

 
3.   Parašė youngcat   2022-01-08 20:39  

Kazka jau cia sumaisiai, Buffett auksiniai zodziai biski kitokie - bircoinas tai ekskrementai kvadratu.

 
4.   Parašė Orzis   2022-01-08 21:48  

Doncex, tai, kad tu neuždirbai iš bitcoino juk visada tik holdini ir niekada neparduodi. Kol nepardavei, nesiskaito, kad uždirbai.

 
5.   Parašė NuLošiam   2022-01-08 22:03  

Joks imbecilas neuždirbs iš BTC. BTC per ateinančius 1-2 metus kris iki 14K, gal dar žemiau iki 7-4K. Visi fanatiniai dalbajobai bus išpurtyti.

kai doncė ar m42 ims keikt BTC ar parduos į minusą tada bus galima vėl pirkt.

 
6.   Parašė Doncex   2022-01-09 11:41  

Aš jau nuo 2014 metu apie bitcoina bei jo kaina bullish atsiliepiu tik teigiamai 😎

O losejas kai visada kada pirmą kartą pamatė Bitcoin tai visada nuo to laiko kritikuoja.
🧟‍♀️ 🤡


Kaip visada as laukiu ir tikrai sulauksiu btc kainų 180 k ir 340 k už Btc ir dalį tose kainose savo atsargų Btc nusimesiu...


Holderiams kantrybės ;)

Laikykites, purto meškos, bet tai normali korekcija kuri nesites ištisai, o laukti tai nieko nekainuoja