Investuoti savarankiškai nėra lengva

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Realių pinigų investavimas reikalauja daug didesnio emocinio krūvio nei bet koks biržos simuliacinis žaidimas. Kiekvienas investavimo sprendimas reikš pelną ar nuostolį jūsų kišenėje.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2020-10-17 01:40 Komentarai: (0)
Sėkmingai investuoti savarankiškai yra sunku. Sistemingo pelno siekimas ilguoju laikotarpiu yra tikras iššūkis net patyrusiam investuotojui. Todėl reikia gerai viską apgalvoti.

Makleriai ir FOREX rinkos brokeriai dažnai mus maitina dešimčių procentų vizijomis, kurios padidins mūsų sąskaitą, kai tik pradėsime nuotykius investuodami. Tačiau realybė yra žiauri ir atrodo visai kitaip. Bulių rinka netrunka amžinai, ir net jos metu galite prarasti pinigus.

Investiciniai konkursai, organizuojami demonstracinėse sąskaitose, yra efektyvi rinkodaros priemonė ir neabejotinai padidina investicinių bendrovių klientų skaičių. Įspūdingi rezultatai, dažnai pateikiami tūkstančiais procentų, skatina vaizduotę. Tačiau egzistuoja atotrūkis tarp sėkmės rinkoje iliuzijos ir sėkmės realiame gyvenime. Tai galima palyginti su atsitrenkimu važiuojant automobiliu 100 kilometrų per valanda greičiu vaizdo žaidime ir realiomis sąlygomis. Tiesa, įspūdis šiek tiek kitoks? Galbūt pavyzdys yra per drastiškas, todėl palyginkime 100 tūkstančių eurų laimėjimą Monopoly žaidime su savo draugais ir tokios pačios vertės palikimo gavimą. 

Realių pinigų investavimas reikalauja daug didesnio emocinio krūvio nei bet koks biržos simuliacinis žaidimas. Kiekvienas investavimo sprendimas reikš pelną ar nuostolį jūsų kišenėje. Nesvarbu, ar jūs uždirbate, ar ne, maklerių namai ar valiutų brokeriai vis tiek uždirbs, todėl jie yra suinteresuoti, kad jūs investuotumėte, prekiautumėte, žaistumėte kuo dažniau ir ilgiau. Statistika nenumaldoma, didžioji dalis investuotojų praranda pinigus. Daugelis jų, išskyrus turtus, praranda savo sveikatą, šeimą, psichinę pusiausvyrą ir tikriausiai atskirais atvejais gyvenimą.

Lengvų pinigų nėra, ypač rinkoje. Kas sako kitaip, tam nepaprastai pasisekė, arba jis niekada nepatyrė meškų rinkos. Per pastaruosius kelerius metus tokių žmonių atsirado. Meškų rinka? Neįmanoma! Juk ekonomika auga, į fondus keliauja pinigai, pensijų fondai turi investuoti į akcijas, todėl padidėjimas truks amžinai - nieko negali būti labiau klaidingiau.

Jūs turite būti labai gerai pasirengęs prieš įeinant į rinką. Nemažai žmonių nusprendžia, kad jų fondai prastai investuoja jų pinigus, tad jie nutaria patys to imtis. Tokie asmenys dažnai teigia, kad fondai auga per lėtai. Esą jie kartais stebi rinką, ir kai kurių kompanijų vertės vos per keturias prekybos sesijas padvigubėja, o tuo tarpu fondų metinė grąža siekia vos dvidešimt penkis procentus. Vienas asmuo, kuris net nežinojo skirtumo tarp riboto pavedimo ir pavedimo rinkos kaina, būtent taip ir sakė. Rezultatas buvo penkiasdešimties procentų nuostolis per tris mėnesius augančioje rinkoje. 

Skaitydami tai galite pagalvoti: „Kaip tai? Man turėtų nepavykti? Kas čia tokio sunkaus? Juk užtenka nusipirkti dugne bei parduoti viršūnėje ir tiek. Ko čia sielvartauti ir daryti iš to tragediją“. Pradžioje daugelis žmonių mąsto panašiai. Esmė tame, kad nepadarytumėte tą pačią klaidą. Jei investuoti būtų taip paprasta, visi uždirbtų vertybinių popierių rinkoje, o taip nėra.

Geriausia pamoka yra investuoti patiems, bet prieš tai reikia įsigilinti. Skausmo ir taip bus daug. Įsivaizduokite žmogų, kuris nori remontuoti automobilius, kad uždirbtų pinigų. Jis investuoja į automobilių remonto dirbtuvių atidarymą, turi gerą aplinką, vietą, daugeliui automobilių savininkų kyla problemų dėl naudotų automobilių, žodžiu, automobilių mechaniko „Eldorado“. Yra tik viena problema. Vaikinas visiškai neįsivaizduoja, kaip remontuojami automobiliai. Jis neskiria žvakės nuo ritės, katalizatoriaus ar alyvos filtro, tačiau žino, kad automobilių remontas yra pelningas. Nė vienas protingas žmogus nesuteiks šiam vyrui gerų šansų sėkmei. Tad kodėl turėtume uždirbti daug patekę į biržą be jokių žinių? Rinkos dalyviai be skrupulų atims iš kiekvieno neparuošto naujoko pinigus ir išsklaidys jo svajones būti naujuoju Warren Buffett. 

Prieš priimant pirmą investicinį sprendimą verta žinoti kokie yra pavedimų tipai, kokia yra dabartinė tendencija, sužinoti apie tokias sąvokas kaip likvidumas, apimtis, palaikymas, diversifikavimas ir kita. Vis dėlto svarbiausia žinoti savo reakcijas į pelną ir nuostolius. Pastarieji yra neatsiejamas investavimo elementas. Nėra žmonių, kurie atlieka tik pelningus sandorius. Tačiau yra daugybė tokių, kurių beveik visi sandoriai nuostolingi. Vis dėlto guodžia tai, kad net ir esant daugiau nuostolingų, nei pelningų sandorių galite sėkmingai užsidirbti. 

Pradedant žaidimą neverta visų savo santaupų pervesti į investicinę sąskaitą, tačiau suma turėtų būti pakankamai reikšminga, kad jai būtų suteikta didelė reikšmė. Vienam asmeniui reikšminga suma bus mėnesio alga, kitam - kelis kartus didesnė už mėnesio uždarbį. Kad ir kokia būtų suma, ji turi būti traktuojama kaip pinigai, investuoti į mokslą. Bet kokia privati mokykla ar universitetas ima mokesčius už mokslą negarantuodamas gero darbo, todėl pirmieji pinigai jūsų sąskaitoje turėtų būti traktuojami kaip studijų mokesčiai, mokami už mokymąsi investuoti. 

Kitas svarbus veiksnys yra jūsų sugebėjimas valdyti savo pinigus. Pradedantieji kartais rizikuoja 20 procentų savo kapitalo, kad uždirbtų 5 procentus. Tai puikus bankroto receptas. Vienos prekybos metu patyręs prekybininkas nerizikuoja daugiau nei 5 procentais savo kapitalo, ir tie penki procentai yra beprotiškai daug. 

Turite prisiminti, kad investavimas į vertybinių popierių rinką nėra veikla skirta kiekvienam žmogui ir kai sąskaitoje vietoj pelno pasirodys nuostoliai, kai po kelis mėnesius trukusių pastangų bus padaromos tos pačios klaidos, kaip ir pradžioje, galbūt turėtumėte to atsisakyti. Yra daugybė įstaigų, užsiimančių pinigų uždirbimu vertybinių popierių rinkoje ir dažnai gaunančių geresnius rezultatus nei daugelis atskirų investuotojų. Geriau griovius kasti patiems, ar perduoti tai kam nors kitam?


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų