Prasidedant naujam ketvirčiui, investuotojai pažvelgė į liūdną realybę

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2020-04-02 10:26 Komentarai: (0)
Akcijų biržose – dar viena išpardavimo diena. Europos akcijų „Stoxx Europe 600“ indeksas vakar nukrito 2,90 proc., JAV fiksuoti dar didesni nuosmukiai – „S&P 500” -4.41proc., “Dow Jones” -4.44 procento.

Investuotojai akcijas išpardavinėjo kylant rizikai, kad vyriausybių taikomos priemonės bus pratęstos ilgesniam laikui, negu iki tol manyta, ir tai stipriai paveiks bendrovių pelnus ir dividendus. Niujorko gubernatorius A. Cuomo pranešė, kad remiantis sukurtu viruso plitimo modeliu, pandemijos pikas gali būti pasiektas tik balandžio pabaigoje.

Italijos ministras pirmininkas G. Conte paskelbė, kad karantinas šalyje pratęsiamas dar dvejoms savaitėms. Tiesa, vilčių, kad virusas atsitraukia, suteikė faktas, kad aukų skaičius Italijoje nukito iki žemiausio per pastarąsias šešias dienas. Investuotojų nuotaikos nepataisė ir Europos Komisijos paskelbtos priemonės darbo vietoms labiausiai nukentėjusiose šalyse išsaugoti. Italijos pramonės sektoriaus kovo mėn. PMI indeksas nukrito iki visų laikų žemiausio lygio (40,3 punkto), analogiškas visos euro zonos rodiklis smuktelėjo iki 44,5 (50 punktų riba skiria kilimą nuo nuosmukio).

„Brent“ tipo naftos kaina šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku buvo pakilusi 7,24 proc. (iki 25,63 JAV dolerio už barelį). Žiniasklaidoje pasirodė neįvardijamų šaltinių pateikta informacija, kad Kinija, pasinaudodama kainos nuosmukiu, planuoja pripildyti šalies naftos rezervus ir ragina tai padaryti privačios kompanijas.

„Aprangos“ apyvarta kovą smuko daugiau, negu 50 procentu. Bendrovė paskelbė, kad Lietuvoje apyvarta sumažėjo 57,8 proc., Latvijoje 35,6 proc., Estijoje – 46,9 proc. (iš viso - 51,3 procento). Grupės parduotuvės nuo kovo 16 d. uždarytos Lietuvoje, o prekybos centruose veikiančios parduotuvės nuo kovo 27 d. uždarytos Estijoje ir nuo kovo 28 d. negali dirbti savaitgaliais Latvijoje. „Aprangos“ akcijų kaina vakar nukrito 1,17 proc. (iki 1,265 euro už akciją). Aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko akcijomis, kurių 688-iais sandoriais perleista už 475,6 tūkst. eurų, kaina nukrito 4,61 procento. Prekybos sesijos išvakarėse paskelbta, kad banko akcininkų susirinkimas nepriėmė sprendimų dėl dividendų iš 2019 m. pelno nesurinkus reikiamo akcininkų balsų skaičiaus.

Jau pasibaigus prekybos sesijai, Estijos statybų bendrovė „Nordecon“ pranešė, kad valdyba nusprendė nesiūlyti 2020 m. akcininkų susirinkimui mokėti dividendų iš 2019 m. pelno. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į nežinomybę dėl COVID-19 viruso poveikio bendrovės rezultatams ir visam statybų sektoriui. Prie klausimo planuojama grįžti po to, kai bus pristatyti 2020 m. pirmų trijų ketvirčių finansiniai rezultatai. OMXB indeksas vakar smuktelėjo 1,52 proc., bendra apyvarta siekė 1,9 mln. eurų.
 
Dar nėra komentarų