JAV akcijų indeksai atšoko po tris dienas trukusio išpardavimo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-12-05 10:21 Komentarai: (0)
Akcijų biržos toliau gyvena naujienų apie JAV-Kinijos prekybines derybas ritmu. JAV akcijų indeksai vakar ūgtelėjo primą kartą per paskutines keturias prekybos sesijas („S&P 500“ +0,63 proc., „Dow Jones“ +0,53 proc.), pirkėjai dominavo ir Europoje („Stoxx Europe 600“ +1,18 procento).

Neįvardinti šaltiniai pranešė, kad JAV ir Kinija yra labai arti kompromiso dėl to, kiek turi būti sumažinti naujai įvesti importo tarifai. Tai yra svarbi pirmojo etapo prekybinio susitarimo, kurį vis dar tikimasi sudaryti iki gruodžio 15 d. termino, dalis. Tie patys pareigūnai taip pat patikino, kad JAV prezidento pareiškimas, esą jis nejaučia laiko spaudimo užbaigti derybas, nereiškia, kad jos stringa.

Šiandien ir rytoj vyks OPEC susitikimas Vienoje, kur bus sprendžiama dėl naftos gavybos ribojimo kvotų po 2019 m. kovo. Irakas, panašu, atsisakė planų siūlyti išplėsti dabartinę ribojimų apimtį (1,2 mln. barelių per dieną), o Saudo Arabija ir JAE kol kas neatskleidžia savo pozicijų. „Brent“ tipo nafta vakar pabrango 3,58 proc., iki lygiai 63 JAV dolerių už barelį.

„Saudi Aramco“ pranešė, kad pirminio viešo akcijų siūlymo vienos akcijos kaina turėtų siekti 8,50 JAV dolerio – tai viršutinė anksčiau nurodyto intervalo riba. Tokiu atveju naftos gigantė taptų visų laikų didžiausia pagal kapitalizaciją biržos bendrove, kurios vertė siektų 1,7 trln. JAV dolerių. Nors planuojama rinkai pasiūlyti tik 1,5 proc. akcijų, rekordinis pagal dydį būtų ir pirminis viešas akcijų siūlymas (25,6 mlrd. JAV dolerių). 2018 m. „Saudi Aramco” uždirbo 111 mlrd. JAV dolerių pelno –tiek, kiek „Apple“, „Google“ ir „Exxon Mobil“ kartu sudėjus.

Baltijos šalių biržose investuotojai aktyvių veiksmų nesiėmė – OMXB indeksas pakilo 0,07 proc., bendra trijų biržų apyvarta siekė 1,13 mln. eurų. Tarp bent 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Pro Kapital Grupp“ (+5,74 proc., iki 1,29 euro už akciją), nors jokių naujienų per biržą bendrovė neišplatino. „Olainfarm“ akcijų kaina krito trečią prekybos sesiją iš eilės (-1,04 proc., iki 7,28 euro už akciją). Latvių farmacininkė pranešė apie sausio 24 d. vyksiantį neeilinį akcininkų susirinkimą, kuriame vėl bus bandoma atšaukti bendrovės tarybą ir Audito komitetą ir paskirti į šiuos valdymo organus naujus narius.

ESO ir „Ignitis gamyba“ paskelbė, kad vakar vykusiuose akcininkų susirinkimuose buvo pritarta bendrovių patraukimui iš biržos. Detalią informaciją apie oficialių siūlymų sąlygas, įskaitant siūlomas akcijų kainas, žadama atskleisti po to, kai Lietuvos bankas patvirtins oficialių siūlymų cirkuliarus.
 
Dar nėra komentarų