Fibonacci įrankiai (kanalas)

» Straipsniai » Techninė analizė
Fibonacci kanalas yra techninės analizės įrankis, naudojamas nustatyti palaikymo ir pasipriešinimo lygius pagal Fibonacci skaičius. Tai yra Fibonacci retracement - lygių modelio variacija, tačiau trendo linijos eina įstrižai, o ne horizontaliai.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2019-02-09 03:19 Komentarai: (0)
Egzistuoja šeši pagrindiniai Fibonacci įrankiai, kurie yra prieinami daugelyje prekybos platformų ir kuriuos naudoja spekuliantai bei investuotojai priimdami sprendimus pirkti ar parduoti finansų, valiutų, žaliavų ir kitose rinkose. Šįkart mūsų dėmesio centre yra Fibonacci channel arba kanalas, bei tiek teorinė, tiek praktinė informacija, t.y. pavyzdžiai, apie jį ir jo naudojimą.

Fibonacci channel arba kanalas yra techninės analizės įrankis, naudojamas nustatyti palaikymo ir pasipriešinimo lygius pagal Fibonacci skaičius. Tai yra Fibonacci retracement - lygių modelio variacija, tačiau trendo linijos eina įstrižai, o ne horizontaliai. Jis gali būti taikomas tiek trumpalaikėms, tiek ilgalaikėms tendencijoms, taip pat tendencijoms aukštyn (augimo) ir žemyn (kritimo). Šis įrankis dažnai naudojamas Forex arba valiutų rinkoje.

Fibonacci kanalas yra sukonstruotas linijos, kurios tęsiasi per tendencijos arba trendo viršūnes (aukščiausius taškus) ir per dugnus (žemiausius taškus), o visas kanalo plotis ir jo vertė yra lygūs vienam. Tada lygiagrečios linijos sudaromos pagal pagrindinius Fibonacci lygius - 23,6 procento, 38,2 procento, 50 procentų, 61,8 procento, 78,6 procento ir 100 procentų. Jei yra esminė tendencija - trendas, prekybininkai taip pat gali išplėsti lygius, viršijančius 100 procentų, pavyzdžiui, nustatyti 161,8 procento, 200 procentų, 261,8 procento, 423,6 procento ir kitus lygius.

Prekiautojai, investuotojai gali sukurti Fibonacci kanalus daugelyje pagrindinių programinės įrangos platformų. Pirmiausia jie turėtų nusistatyti bazinį kanalą, atsižvelgiant į rinkos tendencijas: jei yra augimo tendencija, trendo linija turėtų būti nubrėžta tarp dviejų pagrindinių viršūnių aukštyn, o jeigu tendencija yra kritimo arba mažėjimo, trendo linija turėtų būti nubrėžta tarp dviejų pagrindinių žemumų žemyn. Antroji bazinio kanalo linija bus lygiagreti linija einanti per tašką, kuris yra toliausiai nuo pirmosios linijos, t.y. ties tokiu tašku ją reikia nustatyti.

Daugelis prekiautojų - spekuliuotojų ar investuotojų naudoja Fibonacci kanalo sudarytas linijas kartu su kitais palaikymo ir pasipriešinimo lygiais, nustatytais naudojantis kitais indikatoriais. Vienas įprastas metodas yra sujungti horizontalius Fibonacci retracement lygius su linijomis, nustatytomis įstrižais Fibonacci kanalais. Taškai, kuriuose įstrižainės ir horizontalios linijos susikerta, yra laikomi itin stipriais rinkos palaikymo ar pasipriešinimo lygiais.

Kai viena įstrižainės kanalo linija kertama nuosmukio tendencijos metu, ji tampa pasipriešinimo linija, o žemiau esanti linija tampa paramos arba palaikymo linija. Ir atvirkščiai, kai viena linija yra peržengiama augimo trendo metu, ji tampa palaikymo linija o aukščiau esanti linija tampa pasipriešinimo. Prekiautojai gali naudoti šiuos palaikymo ir pasipriešinimo lygius, kad nustatyti pirkimo ir pardavimo taškus. Fibonacci kanalų prekybos principas yra pirkti augimo tendencijos metu, kai kaina pasiekia Fibonacci palaikymo lygį, o tada atšoka atgal ir parduoti kritimo trendo metu, kai kaina pasiekia Fibonacci pasipriešinimo lygį, o tada atsitraukia atgal. Nustačius esmines viršūnes ir dugnus rinkoje, paramos ir pasipriešinimo linijos gali būti sudaromos savaitėmis ir net mėnesiais į ateitį.


Fibonacci kanalo naudojimo praktiniai pavyzdžiai

Pirmasis pavyzdys - IBM akcijų kainos pokyčio mėnesinis grafikas. Kaip matome, šiuo atveju turime kritimo arba nuosmukio tendenciją. Po ištrūkimo iš nuosmukio Fibo kanalo sulaukėme bandymo į jį sugrįžti ir atšokimo nuo kanalo viršutinės ribos (žalia rodyklė), pats atšokimas tęsėsi iki pat 127,2 procento Fibonacci kanalo linijos, nuo kurios vėliau irgi ne kartą buvo atsimušta (raudonos rodyklės). Bei po to besitęsiančio kritimo trendo metu IBM akcijų kaina buvo atšokusi nuo Fibo kanalo 61,8 procento linijos (žalia rodyklė).



Antrasis pavyzdys - Aukso kainos dieninis grafikas. Po ištrūkimo iš augimo kanalo kaip matome (žalios rodyklės) šio metalo kaina du kartus atšoko nuo 50 procentų Fibonacci kanalo linijos ir pajudėjo vėl į viršų.



Trečiasis pavyzdys - Cukraus savaitinis kainos pokyčio grafikas. Šiuo atveju turime kritimo trendą. Po ištrūkimo iš jo iš pradžių kaina atsimušė į Fibo kanalo 61,8 procento liniją (raudona rodyklė) ir vėl ėmė kristi ir po to dar kelis kartus į minėtą liniją atsimušė. Žalios rodyklės rodo cukraus kainos reakciją į Fibo kanalo 38,2 procento liniją, t.y. nuolatinis atšokimas nuo jos. Vėliau po minėto atšokimo šios žaliavos kaina kelis kartus atsimušė į 100 procentų Fibonacci kanalo liniją (raudona rodyklė) ir vėl pajudėjo žemyn. Po dar vieno cukraus kainos atšokimo, jis užsibaigė ties 200 procentų Fibo kanalo linija, į kurią kelis kartus atsimušė ir judėjo žemyn (raudonos rodyklės).



Ketvirtasis pavyzdys - Brent rūšies žaliavinės naftos savaitinis kainos pokyčio grafikas. Augimo tendencijos metu naftos kaina ištrūkusi iš kanalo ir pasikoregavusi atšoko nuo 78,6 procento Fibonacci kanalo linijos (žalia rodyklė) ir pajudėjo į viršų, kur atsimušusi į kanalo apatinę dalį (raudona rodyklė) pajudėjo žemyn. Brent naftos kainos kritimas užsibaigė ties Fibo 361,8 procento linija (žalia rodyklė) ir sulaukėme atšokimo, kuris sustojo maždaug ties 300 procentų linija.



Penktasis pavyzdys - GBP/USD (svaro ir dolerio) valiutų pora ir mėnesinis grafikas. Kritimo tendencijos metu valiutų kursas ištrūko iš kanalo ir atšokimas užsibaigė ties Fibonacci kanalo 161,8 procento linija, į kurią atsimušus svaro ir dolerio valiutų kursas vėl pajudėjo žemyn (raudona rodyklė), tačiau pasiekus Fibo 100 procentų liniją kelis kartus atšoko (žalios rodyklės). Dabartinis atšokimas vėl prasitęsė iki kanalo 161,8 procento linijos, kur vėl sulaukėme reakcijos, t.y. atsimušimo į ją ir kurso kritimo (raudona rodyklė).



Šeštasis pavyzdys - BTC/USD (bitkoino ir dolerio) valiutų pora ir dieninis grafikas. Iš nuosmukio kanalo ištrūkęs bitkoino ir dolerio valiutų kursas pabandė į jį atgal sugrįžti, tačiau atšoko nuo kanalo viršutinės ribos (žalia rodyklė) ir pajudėjo į viršų. Kurso atšokimas užsibaigė ties Fibonacci kanalo 61,8 procento linija į kurią po to dar ne kartą atsimušė (raudonos rodyklės) ir judėjo žemyn.




Fibonacci įrankių naudojimas kartu - grupavimas

Pirmasis pavyzdys - Dow Jones Industrial Average indeksas ir jo vertės pokyčio mėnesinis grafikas. Kaip matome, iš augimo kanalo ištrūkusi indekso vertė pasikoregavo ir iš pradžių atšoko nuo Fibonacci kanalo 161,8 procento linijos ir Fibo 38,2 procento lygio ir pajudėjo į viršų, vėliau sulaukėme pakartotino atšokimo nuo minėto Fibo lygio ir šįkart nuo 200 procentų Fibonacci kanalo linijos, po ko indekso vertė pajudėjo į viršų. Gruodžio mėnesį buvusi Dow Jones Industrial Average indekso vertės korekcija užsibaigė ties Fibonacci kanalo 161,8 procento linija (žalia rodyklė).



Antrasis pavyzdys - EUR/USD (euro ir dolerio) valiutų pora ir mėnesinis grafikas. Po ištrūkimo iš augimo kanalo euro kursas dolerio atžvilgiu pasikoregavo ir atšokęs nuo Fibo kanalo 161,8 procento linijos ir Fibonacci 38,2 procento lygio, pajudėjo į viršų. Vėliau pasiekęs Fibo 200 procentų liniją jis atšoko (žalia rodyklė) ir vėl pajudėjo į viršų. Euro vertės augimas dolerio atžvilgiu užsibaigė ties Fibo 100 procentų linija, nuo kurios atsimušė (raudona rodyklė) ir kursas pajudėjo žemyn. Kurso kritimas užsibaigė ties maždaug 423,6 procento Fibonacci linija, nuo kurios atšoko (žalia rodyklė) ir pajudėjo į viršų. Prieš tai buvusio atšokimo metu buvo atsimušta į Fibo 300 procento liniją ir pasikoreguota žemyn (raudona rodyklė).



Trečiasis pavyzdys - Apple akcijų kainos pokyčio savaitinis grafikas. Iš augimo kanalo ištrūkusi šios bendrovės akcijų kaina kelis kartus atsimušusi į įvairias Fibo kanalo linijas nuo jų atšokdavo ir pajudėdavo į viršų. Na o praėjusį rudenį prasidėjusi korekcija užsibaigė ties Fibo 61,8 procento lygiu ir 423,6 procento Fibonacci kanalo linija, po ko sulaukėme akcijų kainos atšokimo.



Ketvirtasis pavyzdys - Daimler akcijų kainos pokyčio savaitinis grafikas. Turėjome nuosmukio kanalą, iš kurio ištrūkusi akcijų kaina pakilusi atsimušė į Fibonacci 61,8 procento lygį ir Fibo kanalo 78,6 procento liniją ir vėl pajudėjo žemyn. Atsimušusi į kritimo kanalo viršutinę liniją atšoko (žalia rodyklė), tačiau šis jos pakilimas vėl atsimušė į kanalo 78,6 procento liniją ir po to dar kelis kartus į ją atsimušusi judėjo žemyn (raudonos rodyklės).




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis su praktiniais pavyzdžiais, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 5 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...


Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų