Juanis bus rezervinė valiuta, kuri varžysis su doleriu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-01-10 17:38 Komentarai: (0)
Anglijos banko vadovas Mark Carney mano, kad Kinijos renminbi, kaip oficialiai vadinamas juanis, tikriausiai bus pasaulinė atsargų valiuta, konkuruojanti su JAV doleriu.

„Manau, kad tikėtina, jog turėsime kitas atsargų valiutas nei doleris. Pasaulinės finansų sistemos raida atsilieka nuo pasaulio ekonomikos pokyčių ir yra asimetrinė finansinio turto koncentracija išsivysčiusiose šalyse, palyginti su ekonomine veikla“ - tikino jis.

Anglijos banko vadovas atkreipė dėmesį, kad besivystančių ekonomikų šalys šiuo metu yra atsakingos už šešiasdešimt procentų pasaulio ekonominės veiklos. Tačiau jų dalis pasauliniuose aktyvuose siekia tik apie trisdešimt procentų. Jis mano, kad šis disbalansas laikui bėgant sumažės.

„Kadangi atsiranda nauja pasaulio tvarka, tas trūkumas ryšio tarp realios ekonomikos ir finansų, greičiausiai sumažės, o šiame procese gali atsirasti naujų rezervinių valiutų. Pirmiausia norėčiau tikėtis, kad tai bus esamos nacionalinės valiutos, kaip renminbi“ - teigė Mark Carney.

Jis pabrėžė, kad tokie pokyčiai neįvyksta greitai.

„Amerika antroje devyniolikto amžiaus pusėje aplenkė Didžiąją Britaniją, tačiau tai užtruko iki dvidešimtojo amžiaus dvidešimtųjų, kol doleris pasiekė dominuojančią padėtį tarptautinėje prekyboje“ - reziumavo Anglijos banko vadovas.
 
Dar nėra komentarų