Rusijos bankas nelauktai kilstelėjo palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-12-14 15:12 Komentarai: (0)
Rusijos Centrinio banko atstovai pranešė, kad nusprendė šalyje kilstelti savo bazinę palūkanų normą, ko daugelis apklaustų ekonomistų nesitikėjo ir nelaukė.

Palūkanų normą šioje šalyje kilstelta nuo 7.5 iki 7.75 procento. Tai jau antras kartais šiais metais kai Rusijoje yra sugriežtinama monetarinė politika.

Be to, Rusijos banko atstovai užsiminė, kad artimiausiu metu bazinė palūkanų norma šalyje gali dar labiau padidėti dėl spartėjančios infliacijos, kurios augimą dar labiau gali paskatinti pridėtinės vertės mokesčio padidinimas bei galimos naujos Amerikos sankcijos.

„Centrinis bankas svarstys tolesnius pagrindinės palūkanų normos didinimus remiantis infliacija ir ekonomine dinamika lyginant su prognozėmis, taip pat atsižvelgs į riziką susijusią su išorės sąlygomis ir finansų rinkų reakcija“ - rašoma Rusijos banko pranešime.

Tuo pačiu minimo banko atstovai įspėja, jog naftos kaina kitais metais dėl padidėjusios pasiūlos gali dar labiau nukristi. Rusijos Centrinis bankas be to šiandien pranešė, kad nuo kitų metų sausio penkioliktos dienos atnaujins užsienio valiutų pirkimą rinkoje.

Rusijoje infliacija artėja prie Centrinio banko nustatyto tikslinio lygio, kuris siekia keturis procentus, t.y. dabar ji jau sudaro 3,9 procento, bei kitais metais gali dar labiau ūgtelėti dėl šioje šalyje didėsiančio pridėtinės vertės mokesčio.

Po pietų valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 66.7031 rublį, arba 0,58 procento daugiau nei vakar. Tuo tarpu mūsų valiuta Rusijos valiutos atžvilgiu buvo nežymiai pabrangusi iki 75.2629 rublių. Nuo metų pradžios doleris rublio atžvilgiu pabrango 15,8 procento, o euras - beveik devyniais procentais.
 
Dar nėra komentarų