Investuojančio į fondus dekalogas

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Prieš pradedant tokio pobūdžio investicijas būtina susipažinti su investuojančio į fondus dekalogu.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-10-26 23:44 Komentarai: (1)
Vienas iš investavimo būdų - tai investavimas savo lėšų į investicinius fondus. Tai geras pasirinkimas tiek tiems, kurie neturi laiko, nenori patys domėtis labiau apie investavimą į akcijas ar kokius kitus vertybinius popierius - instrumentus, tiek tiems, kurie nori labiau diversifikuoti savo investicijas, investicinį portfelį bei nori pasiekti daugiau rinkų. Tačiau prieš pradedant tokio pobūdžio investicijas būtina susipažinti su investuojančio į fondus dekalogu.

1. Prieš investuodami į fondą, nusistatykite laiko horizontą ir apsibrėžkite norimus tikslus

Jei netrukus jums reikės pinigų (nuo kelių mėnesių iki trejų metų), pasirinkite investuoti į saugų fondą (pavyzdžiui, obligacijų), o jei planuojate ilgalaikį pinigų įdarbinimą, leiskite sau labiau rizikingus produktus (akcijų, žaliavų fondus). Staigus poreikis susigrąžinti pinigus gali lemti tai, kad tai padarysite pačiu blogiausiu momentu.

2. Susipažinkite su fondo, į kurį norite investuoti, tipu ir profiliu

Sužinokite apie fondo valdymo strategiją, mokesčius ir valdytojų efektyvumą. Tokios žinios turėtų paskatinti pasitikėjimą. Stebėkite rezultatus ir palyginkite su konkurentais - per dideli nukrypimai gali būti įspėjamasis signalas apie kai kuriuos svarbius pakeitimus ar klaidas.

3. Paderinkite fondo tipą su savo rizikos tolerancija

Patikrinkite, kiek praeityje pasirinktame fonde siekė didžiausias vertės sumažėjimas procentais vertinant iš viršaus į apačią, siekiant suprasti ir priimti psichologiškai, kad panašus scenarijus gali pasikartoti.

4. Absorbuokite riziką naudodamiesi portfelio diversifikavimu

Užuot įmetę visas lėšas į vieną fondą, padalinkite jas į dalis, paskirstydami jas įvairių fondų investicinių vienetų įsigijimui.

5. Atminkite, kad istoriniai ypač dideli fondo grąžos rodikliai, negarantuoja panašių rezultatų ateityje

Rinkos yra nepastovios ir kaprizingos, o investuotojų reakcijos yra nenuspėjamos. Fondas, kuris dabar lyderiauja pagal grąžą, kitais metais gali būti uodegoje, ypač jei jame įvyks valdymo ar investicijų politikos pokyčiai.

6. Jūsų lūkesčiai turi būti realūs

Fondų investicinių vienetų vertės, ypač tų, kurie investuoja į akcijas, ne tik auga, bet ir cikliškai keičiasi, t.y. juda į viršų ir žemyn. Verčių mažėjimas - tai natūralus procesas, nepraraskite tuomet proto, nepamirškite, kad jūs perkate riziką, o ne komfortą.

7. Išlaikykite atstumą reklamų, patarimų ir pažadų iš fondų pardavėjų bei finansinių patarėjų atžvilgiu

Jų interesas ne visada sutampa su jūsų. Be to, turėtumėte žinoti, kad net žinomi specialistai ne visada gali prognozuoti rinkos judėjimo kryptį ateityje.

8. Negalima patekti į euforinę gaudyklę matant vadinamus „karštus“ fondus, t. y. tuos, kurie per pastaruosius dvejus - trejus metus gali pasigirti virš vidurkio siekiančia investicine grąža

Dažnai jie pritraukia per daug naujo kapitalo, dėl kurio sumažėja veiklos efektyvumas arba pasibaigia gera rinkos padėtis. Euforija yra blogas patarėjas, kaip ir baimė, kurią sukelia didelis fondo vienetų verčių kritimas. Norint sušvelninti emocijas, neinvestuokite iškart viso kapitalo, o geriau padalinkite jį į dalis ir investuokite jas reguliariai.

9. Pirkite pigiai, parduokite brangiai

Atkreipkite dėmesį, kad didžiausios lėšų įplaukos į fondus būna rinkos bumo viršuje, o mažiausios - nuosmukio dugne. Fondo vienetų vertės laikosi vadinamosios formulės „grįžimo link vidurkio", o tai reiškia, kad po kritimo visuomet ateina augimas, kurio metu kai kada pasiekiami nauji rekordiniai lygiai. Atminkite, kad net ir geriausi valdytojai turi prastesnius metus.

10. Jei neturite reikiamų žinių ir įgūdžių, neturėtumėte spekuliuoti fondų vienetais, t.y. medžioti dugnų ir viršūnių

Kaip rodo daug statistinių duomenų, tokia veikla žymiai pablogina rezultatus, lyginant su pasyviomis ilgalaikėmis investicijomis, be to, reikia sumokėti mokesčius, jei spekuliacijos nevyksta skėtinio fondo viduje.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė Krosneles.eu   2018-10-27 00:31  

Prasidėjo investicinių fondų reklama. Bet taisyklė parašyta gera:
Pirkite pigiai, parduokite brangiai
O ar dabar pigu?