Šiais metais Amerikoje reikalingi dar du palūkanų padidinimai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-09-10 13:12 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų banko Bostono padalinio vadovas Eric Rosengren mano, jog iki šių metų pabaigos Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomikai reikėtų dar dviejų palūkanų normos padidinimų.

„Kadangi nedarbo lygis išlieka labai žemame lygyje ir ko gero dar kiek sumažės, o infliacija pasieks FED nustatytą dviejų procentų lygį bei tikėtina padidės, nematau jokių prieštaravimų dėl laipsniško pinigų politikos sugriežtinimo“ - tikino jis.

Centrinio banko atstovas tikisi, kad per antrą šių metų pusę Amerikos bendrasis vidaus produktas augs trijų procentų tempu.

Rinkoje šiuo metu laukiama, jog Jungtinių Amerikos Valstijų monetarinės politikos vykdytojai šio mėnesio pabaigoje dar kartą padidins savo bazinę palūkanų normą. Eric Rosengren pasisako ne tik už tai, kad šiais metais reikėtų šalyje pinigų politiką sugriežtinti ir ketvirtą kartą, tačiau tuo pačiu jis mano, jog tai turėtų būti tęsiama ir kitais metais.

Pasak Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovo, kuris kitais metais turės balsavimo teisę sprendžiant dėl bazinės palūkanų normos pokyčių, normalus jos lygis yra artimas trim procentams, t.y. maždaug procentu aukščiau nei dabartinis lygis.

Eric Rosengren atkreipia dėmesį į keletą rizikų, kurios gali pakenkti dabartiniam ekonomikos kursui. Visų pirma - tai prekybiniai ginčai, Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimas bei neramumai kitose besivystančiose rinkose.

Jis taip pat sakė, kad pastaroji įtampa tokiose šalyse kaip Turkija ir Argentina, nebuvo tokia rimta, kad paveiktų Amerikos ekonomiką, todėl FED neturėtų į tai reaguoti.

„Tačiau mes turėtume būti jautrūs šioms grėsmėms ir nebūti pernelyg savimi pasitikintys“ - reziumavo Amerikos Federalinio Rezervų banko Bostono padalinio vadovas Eric Rosengren.
 
Dar nėra komentarų