Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-08-17 10:29 Komentarai: (0)
Pasirodę pranešimai, kad po dviejų mėnesių pertraukos JAV bei Kinija rugpjūčio pabaigoje turėtų bandyti atnaujinti derybas dėl prekybos santykių, vakar paskatino nuosaikų Europos akcijų atšokimą nuo pusantro mėnesio žemumų bei augimą Amerikos rinkose. Vokietijos DAX vakar stiebėsi +0,61 proc., Britanijos FTSE 100 +0,78 proc., Stoxx Europe 600 +0,46 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai +1,58 bei +0,79 proc.

Turkijos BIST 100 vakar traukėsi dar -3,46 proc. ir per pastarąsias 5 prekybos sesijas jau užfiksavo daugiau nei dešimtadalio savo vertės kritimą, o USD/TRY vakar trečią sesiją iš eilės silpnėjo -1,89proc. iki 5,834 lygio, nuo kurio pernelyg nenutolo ir penktadienio rytą. JAV Iždo sekretorius S. Mnuchinas vakar paskelbė, jog Amerika yra pasiruošusi pritaikyti naujas sankcijas Turkijai, jeigu ši nepaleis terorizmu kaltinamo amerikiečių pastoriaus. Anot S. Mnuchino, šiuo metu paruoštas sankcijų paketas bus nukreiptas prieš keletą Turkijos ministrų kabineto narių, o jeigu Turkija sprendimo dėl pastoriaus paleidimo nepriims greitai, tai bus pritaikyti dar didesni apribojimai. Tuo tarpu Turkija šią savaitę ieškojo pritarimo tarp savo sąjungininkių: savaitės pradžioje šalies prezidentas kalbėjosi su Rusijos prezidentu, o vėliau buvo vykdomi pokalbiai su Vokietijos bei Prancūzijos lyderiais.

Didžiausia Turkijos sąjungininkė Europoje Vokietija siekia, kad Turkija neįsiveltų į ekonomikos krizę, tačiau šalių santykiai pastaruosius porą metų yra atšalę, po to kai 2016 m. Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas sutvirtino savo galias po nesėkmingo bandymo jį nuversti ir įkalino grupę žmogaus teisių aktyvistų, įskaitant ir Vokietijos žurnalistą.

Didžiausias pagal kapitalizaciją JAV mažmeninės prekybos tinklas „Walmart Inc“ vakar augo +9,33 proc. ir priartėjo prie šių metų pradžioje pasiektų istorinių aukštumų, po to kai kompanija vakar paskelbė lūkesčius pranokusius praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus: pardavimai užfiksavo sparčiausią augimą per 9 metų laikotarpį, stiebėsi 4 proc. ir lūkesčius pranoko 1,6 proc., o pelnas vienai akcijai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai stiebėsi +19,4 proc., bei prognozes viršijo 5,4 proc. Kompanija išlaikė tvirtą dominuojančią dalį JAV mažmeninės prekybos rinkoje, kuri yra verta apie 800 mlrd. JAV dolerių ir nuramino skeptikų abejones dėl „Amazon.com“ (+0,21 proc.) atėjimo į rinką, bei galimo ženklios rinkos dalies atsitiekimo. Naujausi tyrimai rodo, kad 5 didžiausiems JAV mažmenininkams pavyksta kontroliuoti apie 46 proc. visos JAV mažmeninės prekybos rinkos: šiek tiek daugiau nei ketvirtadalį visos rinkos dalies užima „Walmart“, antroje vietoje yra „Kroger“ (9,0 proc.), o „Amazon.com“, kuri nepakliūna tarp 5 geriausiųjų, užima mažiau nei 2 proc. rinkos.

Azijos besivystančių rinkų indeksai penktadienio rytą fiksuoja verčių augimus, tačiau didieji regiono indeksai neranda vieningos krypties, investuotojams bandant nuspėti, kokių rezultatų bus siekiama šio mėnesio pabaigoje prasidėsiančių JAV bei Kinijos derybų metu. Jau dabar žinoma, kad žemo lygio derybose nebus svarstomi jokie klausimai, kurie padėtų išspręsti didžiųjų pasaulio ekonomikų prekybos konfliktą, tačiau derybų metu bus bandoma surasti bendrus sąlyčio taškus, kurie galėtų būti pagrindas produktyvesniam, aukštesnio rango dialogui. D. Trumpas anksčiau yra minėjęs, kad dabartinė Kinijos pozicija yra nepakankama abiems šalims norint pasiekti bendrą sutarimą, o analitikai tikisi, kad net ir ženklių rezultatų nežadančios derybos turėtų padėti į rinką įnešti šiek tiek stabilumo. 08:18 val. Kinijos CSI 300 fiksavo -0,67 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 augo +0,4 proc., o Pietų Korėjos KOSPI stiebėsi +0,37 proc.

Valiutų rinkos

Penktadienio rytą valiutų rinkose vyravo santykinė ramybė, o nuo metų pradžios stabiliai augęs ir vienerių metų aukštumas pasiekęs JAV dolerio kursas valiutų krepšelio atžvilgiu nuosaikiai atsitraukinėjo nuo vakarykštės sesijos metu pasiektų lygių. 08:26 val. EUR/USD laikėsi ties vakarykštės sesijos pabaigoje pasiektu kainos lygiu ties 1,1377 (0,00 proc.), USD/JPY traukėsi -0,02 proc. iki 110,88 kainos, o vakar -0,71 proc. kritimą užfiksavęs USD/CNY kursas šiandien ryte laikėsi ties 6,8871 kaina (+0,03 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar buvo sugeneruota beveik 574 tūkst. Eur apyvarta, Vilniaus indeksas augo +0,25 proc., Rygos +0,29 proc., o Talino traukėsi -0,67 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „LHV Group“ pozicijoje, kurioje perleista akcijų už 119 tūkst. Eur, tačiau akcijos kaina išliko nepakitusi ties 11,3 Eur riba.

„Amber Grid“ vakar po prekybos sesijos paskelbė, kad antrojo ketvirčio pajamos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai traukėsi beveik 13 proc., o grynasis pelnas susitraukė daugiau nei dvigubai iki 1,275 mln. Eur.

Vakar vėlai vakare „Litgrid“ pranešė, kad praėjusio ketvirčio pajamos augo 18 proc., lyginant su pernai metų antru ketvirčių, tačiau grynasis nuostolis dėl išaugusių elektros energijos perdavimo ir susijusių sąnaudų sudarė 965 tūkst, tai tuo pat metu pernai buvo užfiksuotas 686 tūkst. Eur grynasis pelnas.
 
Dar nėra komentarų