Techninės analizės ABC: Rodikliai (9 dalis)

» Straipsniai » Techninė analizė
Average True Range (ATR), Standard Deviation (StDev) ir Relative Volatility index (RVI) techninės analizės rodiklių apžvalga
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-07-28 15:41 Komentarai: (0)
Pagrindinis techninės analizės objektas - tai pasirinkto finansinio instrumento kainos arba vertės pokyčio grafikas, tačiau dažnai vien to, ką galime matyti, pasižymėti jame mums nepakanka, arba reikia dar vieno papildomo elemento, kuris patvirtintų pirkimo ar pardavimo signalus, nes tiesiog tuomet jie tampa dar labiau patikimesni. Tokiu atveju dažniausiai naudojami taip vadinami rodikliai - rodiklių grupės, kurių yra iš ties įvairių.


Average True Range (ATR)

Šis rodiklis yra apskaičiuojamas kaip realių kainų pokyčių diapazono vidurkis, kitaip tariant matuojamas kainų pokytis, kuris yra didžiausia vertė iš šių trijų dydžių: atstumas tarp ankstesnės uždarymo kainos ir šiandieninio minimumo; nukrypimas tarp šiandieninio maksimumo ir ankstesnės uždarymo kainos; skirtumas tarp šiandieninio maksimumo ir minimumo.

Average True Range (ATR) rodiklis yra naudojamas prognozuojant lokalias viršūnes ir dugnus. Jo vertė dažnai pasiekia piką prieš lokalius minimumus arba kurso maksimumus. Be to, aukšta rodiklio vertė per spartų finansinio instrumento kainos kritimą arba augimą gali pranašauti ilgesnį tendencijos pokytį. Žemos jo vertės patvirtina horizontalų trendą.




Standard Deviation (StDev)

Šis rodiklis yra statistinis kursų svyravimo matas ir jis parodo kiek uždarymo kainos skiriasi nuo šių kainų vidutinės vertės per paskutinius n laikotarpių (paprastai dvidešimt). StDev reikšmė didėja, kai yra minėtų verčių didesnis neatitikimas, o kai šios vertės yra identiškos arba labai panašios, tada indikatoriaus vertė pasiekia nulį.

Šio rodiklio idėja remiasi prielaida, kad didelis finansinio instrumento verčių svyravimas lydimas vietinių / lokalių viršūnių arba maksimumo formavimosi, bei analogiškai mažas svyravimas siejamas su lokalių minimumų formavimusi. Abi situacijos turi įtakos rodikliui, kuris atitinkamai didėja arba mažėja.

Standard Deviation (StDev) dažniausiai naudojamas kaip pagalbinis indikatorius, t.y. kaip kitų rodiklių, pavyzdžiui, Bollinger juostų, signalų patvirtintojas.




Relative Volatility index (RVI)

Šis Relative Volatility index (RVI) rodiklis dažnai naudojamas kartu su kitais rodikliais, siekiant patvirtinti pirkimo ar pardavimo signalus.

Savo konstrukcija jis yra labai panašus į RSI rodiklį, tik skirtumas tame, kad jis nėra pagrįstas kasdieninėmis uždarymo kainomis, bet dešimties dienų slenkamuoju vidurkiu. Indikatorius grafiškai atvaizduojamas skalėje nuo 0 iki 100.

Rodiklio interpretacija pagrįsta ieškojimu tų vietų, kur jis kerta vidurinį penkiasdešimties procentų lygį. Pirkimo signalas atsiranda tuomet, kai Relative Volatility index (RVI) rodiklis pramuša 50 lygį iš apačios, na o pardavimo signalas atsiranda tuomet, kai minimas lygis yra kertamas iš viršaus.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 4 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...


Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų