Fundamentali ir techninė analizė

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Egzistuoja didelė investuotojų grupė, įskaitant profesionalius investuotojus, kurie priimdami konkrečius investavimo sprendimus, tuo pat metu naudoja techninę ir fundamentalią analizę.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-02-09 22:52 Komentarai: (0)
Visuotinai pripažįstama, kad fundamentali analizė turėtų atsakyti į klausimą: ką pirkti? Ir savo ruožtu techninė analizė turi atsakyti į du klausimus: kada pirkti ir kada parduoti. Reikėtų pažymėti, kad daugelis fundamentalios analizės analitikų teigiamai vertina techninės analizės vaidmenį šiuolaikinėje kapitalo rinkoje.

Kombinuotas metodas - techninė ir fundamentali analizė

Egzistuoja didelė investuotojų grupė, įskaitant profesionalius investuotojus, kurie priimdami konkrečius investavimo sprendimus, tuo pat metu naudoja techninę ir fundamentalią analizę.

Šiuo atveju aktyvo į investicinį portfelį pasirinkimas dažniausiai vykdomas dviem etapais:

1. Pradinių bendrovių, kurios atitinka tam tikrus pagrindinius kriterijus, atsirinkimas ir sąrašo sudarymas, pavyzdžiui, tam tikra dividendų norma, pripažintos reitingų agentūros suteiktas atitinkamas reitingo lygis, metinių grynųjų pajamų iš pardavimo atskirais ataskaitiniais laikotarpiais augimo norma. Labai dažnai šis etapas vadinamas atranka.

2. Pirmajame etape atrinktų kompanijų akcijų grafikų techninė analizė ir galutiniai investavimo sprendimai dėl atskirų bendrovių akcijų pirkimo ar pardavimo.


Taigi, iš esmės fundamentali analizė yra ilgam arba vidutiniam investavimo horizontui arba laikotarpiui, tuo tarpu techninė analizė taikoma vidutiniam ir trumpam, kitaip dar vadinamam intraday arba dienos laikotarpiui.

Investavimo paremto technine ir fundamentalia analize šalininkas ir advokatas yra M. Chaikin, kuris yra kelių dažniausiai naudojamų generatorių arba osciliatorių kūrėjas.

Panašiai investuotoja ir kitas gerai žinomas investuotojas T. De Marc, kuris sukūrė vieną iš populiariausių techninės analizės osciliatorių - Ultimate bei T. Dorsey, kuris keletą kartų savo darbuose nagrinėjo problemų, sprendžiamų technine ir fundamentaliąja analize, svarbą. Pasak jo, į investicinį portfelį turėtų būti įtraukti tik tie vertybiniai popieriai, kurie pasižymi gerais fundamentaliais rodikliais bei kurie tuo pačiu atrinkti ir remiantis techninės analizės kriterijais.

Taip pat ir legendinis V. Sperandeo siūlo kombinuotai naudoti abi technikas: „Tie, kurie įtraukia tokius techninius metodus į platesnę sistemą, kuri apima sausą ir pagrįstą ekonominę fundamentalią analizę bei atlieka tikslų konkrečių akcijų ir žaliavų vertinimą, gaus iš to naudos“. Jo nuomone, kiekvienos mokyklos ortodoksiniai rėmėjai: grynai techninės analizės arba grynai fundamentalios analizės, neuždirba didelių pinigų.

Literatūroje skirtoje fundamentaliai analizei, vis dažniau galima aptikti požiūrį, kad dabartinė akcijų kaina priklauso nuo pagrindinių veiksnių (akcijų vidaus vertės) ir nuo dabartinės padėties akcijų rinkoje. Atkreipkite dėmesį, kad šis antrasis kintamasis nurodo techninės analizės metodus. Tai yra svarbus bei esminis lūžis ankstesniame fundamentalių analitikų požiūryje, kurie anksčiau visiškai atmesdavo techninės analizės svarbą ir parodymus.


Veiksniai lemiantys akcijų vertinimą:




Dar daugiau straipsnių fundamentaliosios analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Fundamentalioji analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų