Techninės analizės ABC: Rodikliai (7 dalis)

» Straipsniai » Techninė analizė
Autorius: traders.lt Data: 2017-10-14 01:41 Komentarai: (0)
Pagrindinis techninės analizės objektas - tai pasirinkto finansinio instrumento kainos arba vertės pokyčio grafikas, tačiau dažnai vien to, ką galime matyti, pasižymėti jame mums nepakanka, arba reikia dar vieno papildomo elemento, kuris patvirtintų pirkimo ar pardavimo signalus, nes tiesiog tuomet jie tampa dar labiau patikimesni. Tokiu atveju dažniausiai naudojami taip vadinami rodikliai - rodiklių grupės, kurių yra iš ties įvairių.


Commodity Channel Index (CCI)

CCI (Commodity Channel Index) - tai rodiklis, kuris remiasi vadinamu tipišku kursu (nominali kaina: (H + L + C) / 3, kur: H - maksimumas, L - minimumas, o C - uždarymo kaina) ir tipišku nuokrypiu nuo vidutinės kainos santykyje su suvidurkintąją variacijos dalimi N sesijų laikotarpyje. Apskaičiuojant šį rodiklį dažniausiai naudojamas keturiolikos dienų laikotarpis.

Yra du būdai kaip galima interpretuoti CCI rodiklį. Pirmuoju atveju ieškomos divergencijos arba skirtumai tarp finansinio instrumento kainos grafiko ir rodiklio grafiko. Pavyzdžiui, jei rodiklio grafikas rodo mažėjimo tendencija, o tuo tarpu finansinio instrumento kainos grafikas yra augimo trende, tai gali reikšti neišvengiamą kainos koregavimąsi bei taip pat ir trendo pasikeitimą, bei atvirkščiai.

Antras būdas interpretuoti CCI rodiklį - tai naudoti jį kaip pervertinimo / nuvertinimo indikatorių. Jei jo reikšmė viršiją +100 ribą, tai gali reikšti pervertinimą bei pranašauti apie kritimo tendenciją. Taip pat gali susidaryti situacija, kai CCI vertė nusileis žemiau -100 ribos, ir tai gali būti nuvertinimas bei ženklas, kad artimiausiu metu galime sulaukti augimo.

Kartais kartu su šiuo rodikliu naudojamas ir jo vidurkis, ir kai CCI minimą vidurkio liniją pramuša iš apačios arba iš viršaus, sustiprina pirkimo arba pardavimo signalus. Pagrindinis CCI (Commodity Channel Index) rodiklio bruožas yra tas, kad jis dažniausiai anksčiau nei kiti rodikliai sugeneruoja pirkimo signalus.




Detrended Price Oscillator (DPO)

Ilgalaikis ciklas susideda iš kelių trumpalaikių ciklų, o susitelkimas į šiuos ciklus padeda geriau nustatyti lūžį ilgalaikiame cikle. Šią užduotį atlieka DPO rodiklis. Jis skirtas pašalinti iš kainų trendus. Dėka šio proceso galima daug lengviau nustatyti ciklus bei perpirkimo ir perpardavimo lygius.

Rodiklio parametro nustatymas priklauso nuo ciklų ilgio pasirinkimo. Detrended Price Oscillator palygina uždarymo kainas su ankstesnėmis slenkančio vidurkio vertėmis, eliminuojant ciklus ilgesnius nei kintamasis vidurkis. Tai veikia konkretaus ciklo filtro pagrindu, nes visi ciklai, ilgesni už nustatytą vertę, yra pašalinami iš kainos, paliekant tik trumpesnius. Geriausi rezultatai gaunami nustatant dvidešimties arba trumpesnę DPO rodiklio ciklo trukmę.

Be to, Detrended Price Oscillator rodiklį galima panaudoti ieškant divergencijų tarp jo grafiko ir pasirinkto finansinio instrumento kainos ar vertės pokyčio grafiko.




Mass Index (MI)

Mass Index dažniausiai naudojamas tendencijos pokyčiams prognozuoti. Šis indikatorius matuoja vidutinio atstumo tarp didžiausio (High) ir mažiausio (Low) kurso susiaurėjimą ir išsitempimą.

Rodiklių grafikas svyruoja apie dvi signalines linijas: pirmosios vertė yra 27, o antrosios kiek mažesnė ir sudaro 26,5. Šios linijos yra naudojamos stebėti ir užfiksuoti tendencijos pasikeitimo signalus ir yra pirkimo / pardavimo signalų pagrindas.

MI rodiklio interpretacija remiasi reiškinio, vadinamo apverstas išstūmimas, ieškojimu ir identifikavimu, kuris įvyksta prieš instrumento trendo pasikeitimą. Tuomet Mass Index pakyla virš dviejų minėtų signalinių linijų, t.y. 26,5 ir 27 vertės, o po to nukrenta žemiau jų abiejų. Tad 26,5 signalinės linijos kirtimas iš viršaus yra signalas, kad gali pasikeisti nagrinėjamo instrumento kainos arba vertės kitimo tendencija. Tiesa, būtina pabrėžti, kad šis rodiklis nenurodo tendencijos krypties, o tik nustato posūkio tašką. Todėl norint nustatyti ar tai pirkimo ar pardavimo signalas, su Mass Index rodikliu dažnai naudojami kiti įrankiai, pavyzdžiui, jo autorius rekomenduoja pasirinkto finansinio instrumento grafike naudoti devynių ar kitos trukmės dienų eksponentinį vidurkį (EMA).




TRIX (TRIX)

TRIX rodiklis, kurį sukūrė Jack Hutson, atsirado praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje. Šis pavadinimas suteiktas rodikliui, kuris pagrįstas trigubo išlyginto eksponentiško slenkamo vidurkio vienkartiniu momentu. TRIX pašalina ciklus trumpesnius nei nustatyto laikotarpio trukmė. Šis savotiškas filtras pašalina instrumento kainų svyravimą, kuris yra mažai reikšmingas didesnės apimties trendams, kuriuose yra instrumentas.

TRIX rodiklis yra naudojamas tuomet, kai yra aiškūs trendai, tendencijos, ir jis tuo pačiu panaudojamas prognozuojant apsisukimo taškus tose pačiose trenduose.

TRIX yra interpretuojamas trimis būdais: ieškomos divergencijos arba skirtumai tarp instrumento kainos grafiko ir minimo rodiklio grafiko, tai pat stebimi pirkimo ir pardavimo signalai, kurie atsiranda tuomet kai rodiklio grafikas kerta signalinę liniją (kai iš apačios - pirkimo signalas, kai iš viršaus - pardavimo), be to, didelę reikšmę turi tie momentai, kai TRIX pasiekia savo lokalius ekstremumus arba kraštutinumus, ir po to pakeičia kryptį.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 4 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:






Bus daugiau...

Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų