A.Tsipras - Grexit būtų euro zonos pabaigos pradžia

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-06-19 15:10 Komentarai: (7)
Graikijos premjeras Alexis Tsipras Austrijos leidiniui Kurier pareiškė, jog Graikijos pasitraukimas iš euro zonos būtų bendros pinigų sąjungos pabaigos pradžia. Tuo pačiu jis vis dar mano, kad galima susitarti.

„Garsusis Grexit negali būti pasirinkimas nei Graikijai, nei Europos sąjungai. Tai būtų negrįžtamas žingsnis, tai būtų ir euro zonos pabaigos pradžia” - sakė Alexis Tsipras.

„Graikijos vyriausybė negali sutikti su taupymo programa, kurią jai primetė Europos sąjunga ir Tarptautinis Valiutos fondas. Tai taip pat nebūtų naudinga ir Graikijos ekonomikai. Graikija netaptų labiau konkurencinga ir jos skola irgi nesumažėtų. Reikia pakeisti visą šią koncepciją” - pridėjo jis.

Tačiau tuo pačiu Graikijos premjeras pareiškė, jog jis tiki, kad susitarimas su kreditoriais bus pasiektas ir jo šalis liks euro zonoje.

„Euro zonos šalių lyderių susitikimas - tai žingsnis link susitarimo. Tie, kurie prognozuoja krizinius scenarijus, klysta. Pasieksime susitarimą grindžiamą Europos sąjungos principais ir demokratiniais mechanizmais ir dėka to Graikijos ekonomika ims augti” - pabrėžė Alexis Tsipras.

Rusijos atstovai užsiminė, jog jie irgi galėtų prisidėti prie finansinės paramos skirtos Graikijai.

Tuo tarpu graikai vis aktyviau iš šalies bankų atsiima pinigus. Vien ketvirtadienį iš bankų buvo atsiimtos daugiau nei vieno milijardo eurų vertės lėšos. Bendrai nuo šios savaitės pradžios iš Graikijos bankų jau yra atsiimtos maždaug trijų milijardų eurų vertės lėšos, kas remiantis balandžio pabaigos duomenimis, sudaro 2,2 procento visų indėlių vertės.

„Nėra nei eilių, nei panikos, tai buvo ramus iš laipsniškas atsiėmimas. Jį lėmė nerimas dėl susitarimo su kreditoriais” - Reuters naujienų agentūrai sakė vienas iš bankininkų.
 
1.   Parašė mindaugas1   2015-06-19 15:23  

Turbūt atostogas į Graikiją nedaug kas suplanavo...

 
2.   Parašė simerrr   2015-06-19 20:06  

gali būti, kad ši Graikijos valdžia jau susikrovė solidų turtą iš įspūdingų Graikijos akcijų kainų, ypač bankų, svyravimo, aišku, per trečiuosius asmenis. Juk nuo Tsipro ar kokio jų finansų ministro kalbų priklauso tas svyravimas. Greičiausiai tiems šunsnukiams nusispjauti, kas laukia jų šalies - nors ir tvanas.

 
3.   Parašė Ly   2015-06-19 20:57  

Aš ES vietoje skelbčiau "pauzę" Maždaug, Graikijai skelbiame ES narystės laikiną sustabdymą, t.y. nustojamos teikti ES paramos, išmokos, paskolos ir t.t. Jokios finansinės, teisinės paramos. Euras būtų leidžiamas, laisvas judėjimas, prekyba taip pat. Jei tai, po kiek laiko nepadeda Graikijai atsitokėti, pradėčiau pamažu riboti leidimus eksportuoti, galbūt muitus kokius ir t.t. Taigi būtų Graikija kaip ir ES narė, bet tuo pačiu jau su stipriai apribotom funkcijom. Jei atsipeikėja ir pradeda daryti tinkamus veiksmu, grįžtam atgal į ES, jei ne, laipsniškai sienos uždaromos. Ir nebus skundų, kad pati ES išmetė, ar pan. Buvo šansas, neišnaudojot. Susipratot - sveiki sugrįžę.

 
4.   Parašė IT17   2015-06-19 21:08  

tai ta graikija su savo problemom ir pan. gi naudinga, nes numusa euro kursa, o tai naudinga vokietijos eksportuotojams, ir ne tik vokietijos...

 
5.   Parašė Ly   2015-06-19 21:39  

o jei ją išmestų kokia būtų nauda daugeliui spekuliantų, fondų, maklerinių, bankų, ir kitų institucijų - iš pradžių finansų rinkos griūtų, akcijos nuvertėtų, būtų baisu...o po to tik turėk ką ir spėk merkti )

 
6.   Parašė Apci   2015-06-19 21:58  

ECB vykdo 1.1 trln. eurų 'skatinimo' programą. Graikų skola 180 mlrd. Ne piniguose esmė.

 
7.   Parašė Ly   2015-06-19 22:54  

jei ne piniguose esmė tai kur? Taip išeina gali iš ES imti pinigus chaliavai ir nieko nebus, nes 180 mlrd. prie 1,1trl. ne taip jau ir daug? Dabar graikai ima paskolas, ir tais pačiais dengia senas skolas, plius dar savo pensininkam padalina, pačiai net nereikia galvot kaip uždirbt. Nu čia man panašu į visišką banditizmą.
Galėtų Lietuva pasiskolinti tokią strategiją, ot gyvenimas pagerėtų.