Aukso kaina pasiekė aukščiausią lygį nuo spalio mėnesio

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2014-02-26 10:07 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksai trečiadienį nežymiai smuko paskelbus nuviliančius makroekonominius duomenis. S&P 500 indeksas krito 0,14 proc., Dow Jones Industrial Average indeksas sumažėjo 0,17 proc., o Nasdaq indeksas susitraukė 0,13 proc. Panašu, kad investuotojai naudojasi proga užfiksuoti pelnus. Nuo vasario 3 dienos S&P 500 indeksas yra pakilęs beveik 6 proc. ir antrą prekybos sesiją iš eilės nesugebėjo perkopti aukščiausios visų laikų reikšmės.

Vartotojų pasitikėjimo apklausos duomenimis, amerikiečiai abejoja, kad ekonomikos situacija per sekančius 6 mėnesius stipriai pagerės. Tiesa, esamą situaciją vertina geriau nei ankstesniais mėnesiais. Vakar paskelbtas apklausos duomenų pagrindu sudaromas vartotojų pasitikėjimo indeksas smuko iki 78,1 punkto nuo 79,4 punkto sausio mėnesį. Kritimą lėmė prastesni lūkesčiai, nes esamos būklės vertinimas buvo geriausias per pastaruosius 6 metus. Taip pat vakar buvo paskelbti JAV būsto kainų duomenys. Gruodžio mėnesį būsto kainos sumažėjo 11 iš 20 miestų paskelbusių duomenis, o bendras būsto kainų indeksas smuko 0,1 proc., palyginti su ankstesniu mėnesiu. Metinis augimas siekė 13,4 proc. ir buvo didžiausias nuo 2005 metų. Prognozuojama, kad toks kainų augimo tempas neišsilaikys, nes didėja būstų pasiūla, o augančios paskolų palūkanų normos sumažins norinčiųjų įsigyti būstą gretas.

Vakar 2013 m. IV ketv. finansinius rezultatus paskelbė „Home Depot Inc.”. Įmonė uždirbo daugiau grynojo pelno nei prognozavo analitikai bei paskelbė mokėsianti 21 proc. didesnius dividendus. Investuotojai šias naujienas įvertino kilstelėdami bendrovės akcijų kainą 4 proc. Apie netikėtus nuostolius paskelbė „Office Depot Inc.” – dėl to įmonės akcijų kaina nusirito net 8,8 proc. „LinkedIn Corp.” vakar paskelbė apie plėtrą į Kiniją. Bus atidaromas įmonės tinklapis kinų kalba. Po šios naujienos įmonės akcijų kaina pašoko 5,1 proc.

Vakarų Europa

Per antradienį Vakarų Europos akcijų indeksai pakito nedaug. Stoxx 600 indekso reikšmė padidėjo mažiau nei 0,1 proc., nes nuostolius dienos pradžioje atsvėrė augimas prekybai baigiantis. Didėjo 10 iš 18 nacionalinių akcijų kainų indeksų. Rinka tebėra jautri galimiems atsitraukimams, nes pasitikėjimas ūkio sąlygomis yra trapus ir bet kokios prastesnės naujienos gali paskatinti parduoti akcijas.

Vakar skelbtas patikslintas Vokietijos IV ketv. BVP. Kaip ir skaičiuota anksčiau – šalies ekonomika augo 0,4 proc. ketvirtiniu ir 1,4 proc. metiniu tempu. Eksportas augo sparčiausiai per paskutinius trejetą metų ir jo ketvirtinis pokytis IV ketv. siekė 2,6 proc. Ūkiui augti taip pat padėjo investicijų ir statybos sektoriaus plėtra. Verslo pasitikėjimas Vokietijoje atsigauna ir ekonomistai pastaruosius pokyčius vertina gana palankiai. Vis dėlto ne viskas yra taip gerai, kaip norėtųsi. Vidaus paklausa Vokietijoje praėjusį ketvirtį iš BVP pokyčio atėmė 0,7 proc. punkto. Vyriausybės išlaidos stagnavo, o privatus vartojimas mažėjo 0,1 proc.

Šiandien ateities sandoriai vieningos krypties rinkoje nerodo. Žaliavų sektoriaus bendrovių akcijos gali sulaukti daugiau dėmesio, nes susirūpinimas dėl Kinijos slegia metalų kainas.

Azija

Šįryt pagrindiniai Azijos indeksai judėjo žemyn. Kinijos CSI 300 indekso reikšmė sumažėjo 0,29 proc., o Japonijos Nikkei 225 – 0,54 proc. Blogas nuotaikas Azijos akcijų rinkoje lėmė nuviliantis JAV vartotojų pasitikėjo duomenys bei rinkos dalyviai nesiryžo imtis drąsesnių veiksmų prieš ketvirtadienį vyksiantį JAV FED vadovės pranešimą. Japonijos akcijų rinkos kilimą ribojo ir šiandiena brangusi Japonijos jena, kuri neigiamai paveikė daugumos eksportu užsiimančių bendrovių akcijų kainas. „Panasonic“ akcijų kaina šiandiena šoktelėjo 5,27 proc., bendrovei pranešus apie vedamas derybas su „Tesla Motors“ dėl naujos mašinų bareterijų gamyklos statybų JAV, kuri leistų žymiai sumažintu gamybos kaštus.

Žaliavos

Vakar „WTI“ rūšies naftos kaina smuko 1,01 proc. iki 102,13 JAV dolerių už barelį, investuotojams nerimaujant, kad galimai lėtėjanti Kinijos ekonomika gali neigiamai paveikti naftos paklausą. Vakar naftos kaina surado palaikymą po paskelbtų Amerikos naftos instituto duomenų, kuriuos skelbiama, kad praėjusią savaitę JAV žaliavinės naftos atsargos didėjo lėčiau negu buvo tikėtasi. Dauguma analitikų prognozavo, kad atsargos išaugs 1,5 mln. barelių, kai iš tiesų atsargos didėjo 822 tūkst. barelių.

Antradienį aukso kaina padidėjo 0,27 proc. iki 1340,64 JAV dolerių už Trojos unciją ir pasiekė aukščiausią kainos lygį nuo spalio mėnesio. Kainos kilimą lėmė nuviliantys JAV vartotojų pasitikėjimo duomenys, kurie paskatino investuotojus ieškoti saugesnių investicijų.
 
Dar nėra komentarų